Контрола квалитета алкохолних пића

Акроним
Б13633
Статус предмета
обавезан
Семестар
6
Фонд часова
2П + В
Број ЕСПБ
3.0
Студијски програм
Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS
Модул
смјер Контрола квалитета и хигијенске исправности намирница
Тип студија
Академске студије првог циклуса
Наставник/сарадник (вјежбе)

Нема података

Условљност другим предметима / Облик условљености

Нема

Облик условљености:

Нема

Циљеви изучавања предмета

Да омогући студенту стицање основних научних и академских способности и вјештина о: сировинама, утицају параметара технолошких поступака на квалитет међуфазних, споредних и финалних производа Технологије алкохолних пића; прописима, нормативним актима и стандардима за производе ове Технологије као и о специфичним методама за контролу квалитета готових производа.

Исходи учења (стечена знања)

Послије реализације наставе и полагања испита студент треба бити оспособљен за самостално планирање, организовање и провођење одабраних тестова и метода контроле квалитета алкохолних пића, као и да покаже знања о карактеристикама ових производа, како би могао самостално и тимски учествовати у контроли и управљању квалитетом ових производа. Такође, студент треба бити упознат са прописима, нормативним актима и стандардима за ове производе, како би самостално и тимски могао да даје стручно мишљење и оцјену квалитета ових производа.

Садржај предмета

Увод у технологију алкохолних пића; подјела алкохолних пића; законски и технички услови за производњу алкохолних пића; контрола квалитета сировина и помоћних материјала; индустријски процес производње алкохола; добијање рафинисаног алкохола и контрола његовог квалитета; производња алкохолних пића (ракије, ликери, џин, рум, вотка, виски и др.); контрола квалитета међуфазних, споредних и финалних производа процеса производње алкохолних пића; основе сензорног оцјењивања алкохолних пића.

Литература
  1. 1. Р.Лучић: Производња јаких алкохолних пића, Нолит, Београд, 1987.

  2. 2. Н.Никићевић, В.Тешевић: Јака алкохолна пића – аналитика и пракса, POLJO-KNJIGA D.O.O., Beograd, 2009.

  3. 3. Н.Никићевић, В.Тешевић: Производња воћних ракија врхунског квалитета, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет и NIK-PRESS, Београд, 2012.

  4. 4. Важећа законска регулатива (ЕУ, БиХ, РС, земље из окружења)

Облици провјере знања и оцјењивање

Присуство на настави 10 Семинарски рад 20 Завршни испит 20
Тестови провјере знања (2) 50 Укупно бодова 100

Методе извођења наставе

Предавања, студијски истраживачки рад, теренска настава, консултације.

Посебна назнака:

Нема