Технологија готове хране

Акроним
Б14725
Статус предмета
обавезан
Семестар
7
Фонд часова
2П + В
Број ЕСПБ
4.5
Студијски програм
Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS
Модул
смјер Производни
Тип студија
Академске студије првог циклуса
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вјежбе)

Нема података

Наставник/сарадник (ДОН)
Условљност другим предметима / Облик условљености

-

Циљеви изучавања предмета

Упознавање студената са теоријским и практичним сазнањима из области производње готове хране, уз поштовање начела хигијене и управљања операцијама.

Исходи учења (стечена знања)

Стварање високообразованих сручњака способних за рад у индустрији производње готове хране, као и у пројектним, стручним, научним и образовним установама које се баве овом проблематиком.

Садржај предмета

Појам и подјела индустријски произведене хране. Одабир основних сировина за производњу готових јела. Припрема сировина за топлотну обраду (обликовање, нарезивање, уситњавање, маринирање, надјевање, облагање, панирање). Поступци топлотне обраде и промјене основних сировина током топлотне обраде. Основни принципи и примјена микроталаса у индустрији готове хране. Основа производње зачина и бјеланчевинастих производа. Употреба зачина, зачинског биља. зачинских смјеша и екстраката зачиан у готовој храни. Производња предјела (салате и јела у желеу), производња дехидрисаних, бистрих и крем супа, кондензованих супа, концентрата и умака. Подјела, производња и основна својства стерилисаних и смрзнутих јела од поврћа и меса. Технолошки поступци производње, стабилности и чување дехидрисане хране. Пеоизводња дјечије хране на бази млијека, екстраката жита, поврћа и меса за различите узрасте дјеце. Производња јела за посебне категорије потрошакча (дијетеске намирнице, алергени у храни, декларисање). Специфичности фабрике готових јела, састављање и размјештај линија.

Литература
  1. М. Гугушевић-Ђаковић, 1989, Индустријска производња хране, Научна књига, Београд

  2. В. Олушки, 1988, Технологија готових јела, Технолошки факултет, Нови Сад

  3. Ј. Попов-Раљић, 1999, Технологија и квалитет готове хране, Технолошки факултет, Нови Сад

  4. С. Тојагић, 1986, Збирка задатака из технологије меса и технологије готових јела, Технолошки факултет, Нови Сад

Облици провјере знања и оцјењивање

Писмене провјере и завршни испит.

Методе извођења наставе

Интерактивна предавања уз коришћење савремених технологија, експерименталне вјежбе у лабораторији и индустријским погонима, рачунске вјежбе, консултације.