проф. др Даница Савановић
Предмети
Медицински факултет Технолошки факултетБиблиографија
Радови у часописима
SAGE ESSENTIAL OIL EXHIBITS ANTIOXIDATIVE AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY IN CHICKEN-COOKED SAUSAGES
DOI | 10.5937/jpea29-56582 |
---|---|
Часопис | Casopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi PTEP |
Година | 2025 |
Аутори | Branislav Šojić, Snežana Škaljac, Marija Jokanović, Branimir Pavlić, Eva Ivanišova, Monika Božikova, Даница Савановић и Michal Binczarski |
Волумен | 29 |
Број | 1 |
Страница од | 1 |
Страница до | 5 |
Веб адреса | https://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%2617733&page=0&sort=8&stype=0&backurl=%2fissue.aspx%3fissue%3d17733 |
CONTENT OF MACRO- AND MICROELEMENTS IN CHEESES PRODUCED WITH THE ADDITION OF DIFFERENT SPICES
DOI | 10.59919/JCTE04202301E235 |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2023 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Jelena Sekulić |
Волумен | 4 |
Број | 1 |
Страница од | 7 |
Страница до | 13 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/article/235 |
Isolation, Bioactive Potential, and Application of Essential Oils and Terpenoid-Rich Extracts as Effective Antioxidant and Antimicrobial Agents in Meat and Meat Products
Часопис | MOLECULES: A JOURNAL OF SYNTHETIC ORGANIC AND NATURAL PRODUCT CHEMISTRY |
---|---|
Година | 2023 |
Аутори | Branislav Šojić, Sanja Milošević, Даница Савановић, Zoran Zeković, Vladimir Tomović и Branimir Pavlić |
Волумен | 28 |
Број | 5 |
Страница од | 1 |
Страница до | 22 |
Antioxidant potential of essential oils in fresh turkey sausages
Часопис | FLEISCHWIRTSCHAFT |
---|---|
Година | 2023 |
Аутори | Branislav Šojić, Branimir Pavlić, Vladimir Tomović, Predrag Ikonić, Tatjana Peulić, Stefan Vidaković, Aljoša Gnip, Miloš Županjac, Даница Савановић, Snežana Škaljac и Marija Jokanović |
Број | 4 |
Страница од | 90 |
Страница до | 94 |
EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON THE COLOR OF FERMENTED SAUSAGES
DOI | 10.7251/JCTE2203020V |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2022 |
Аутори | Ана Велемир, Сњежана Мандић и Даница Савановић |
Волумен | 3 |
Број | 1 |
Страница од | 20 |
Страница до | 26 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/ |
Effects of non-meat proteins on the quality of fermented sausages
DOI | 10.21603/2308-4057-2020-2-259-267 |
---|---|
Часопис | Foods and Raw Materials |
Година | 2020 |
Аутори | Ана Велемир, Сњежана Мандић, Горан Вучић и Даница Савановић |
Волумен | 8 |
Број | 2 |
Страница од | 259 |
Страница до | 267 |
Веб адреса | http://jfrm.ru/files/archive/16/Velemir.pdf |
The effect of freezing rate, frozen storage time and thawing methods on the concentration of thymosin proteins in pork meat
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
---|---|
Година | 2020 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Jovo Savanović, Aleksandra Torbica, Jelena Tomić и Vesna Gojković-Cvetković |
Волумен | 1 |
Број | 1 |
Страница од | 34 |
Страница до | 40 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2020/12/5JCTE-1-1-34-40.pdf |
THE INFLUENCE OF THE FREEZING RATE ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF PORK MEAT (M. Longissimus dorsi)
DOI | https://doi.org/10.2298/APT1950 228S |
---|---|
Часопис | Acta Periodica Technologica |
Година | 2019 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Волумен | 50 |
Страница од | 228 |
Страница до | 235 |
Веб адреса | http://www.tf.uns.ac.rs/publikacije/acta/apteff-50-2019.pdf |
Biochemical changes in myofibrillar and sarcoplasmatic meat proteins at different freezing rates
DOI | https://doi.org/10.7251/JEPM1902117B |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2019 |
Аутори | Biljana Bodiroga, Ljubica Vasiljević, Dragan Vujadinović, Даница Савановић и Vladimir Tomović |
Волумен | 11 |
Број | 2 |
Страница од | 117 |
Страница до | 122 |
Веб адреса | https://jepm.tfzv.ues.rs.ba/index.php/Journal/article/view/222/185 |
THERMAL ANALYSIS OF FOOD PRODUCTS USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY (DSC)
DOI | 10.7251/COMEN1902175G |
---|---|
Часопис | CONTEMPORARY MATERIALS |
Година | 2019 |
Аутори | Radoslav Grujić и Даница Савановић |
Волумен | 10 |
Број | 2 |
Страница од | 175 |
Страница до | 181 |
Веб адреса | http://savremenimaterijali.info/sajt/doc/file/casopisi/10_2/9-Grujic.pdf |
Effect of incorporating blackthorn fruit (Prinus spinosa L.) extract in natural casing on quality of Kranjska sausage
DOI | https://doi.org/10.18485/meattech.2018.59.2.2 |
---|---|
Часопис | Meat Technology |
Година | 2018 |
Аутори | Сњежана Мандић, Даница Савановић, Ана Велемир, Vesna Kalaba, Jovo Savanović и Vanja Jokanović |
Волумен | 59 |
Број | 2 |
Страница од | 80 |
Страница до | 90 |
Веб адреса | http://www.journalmeattechnology.com/index.php/meat_technology/article/view/115/82 |
EFIKASNOST HACCP SISTEMA U KONTROLI MIKROBIOLOŠKIH OPASNOSTI U PROIZVODNJI DIMLJENE PASTRMKE (ONCORHYNCHUS MYKISS)
DOI | 10.7251/VETJ1802297M |
---|---|
Часопис | Veterinarski žurnal Republike Srpske |
Година | 2018 |
Аутори | Сњежана Мандић, Даница Савановић, Ана Велемир и Vladimir Marjanović |
Волумен | 18 |
Број | 2 |
Страница од | 297 |
Страница до | 325 |
Веб адреса | http://virs-vb.com/wp-content/uploads/2019/01/VJRS_2018-2-2S.pdf |
ANALYSIS OF FROZEN CHICKEN MEAT USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY
DOI | 10.5937/FFR1802129S |
---|---|
Часопис | Food and Feed Research |
Година | 2018 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Jovo Savanović, Сњежана Мандић и Slađana Rakita |
Волумен | 45 |
Број | 2 |
Страница од | 129 |
Страница до | 137 |
Веб адреса | http://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22214&cntnt01returnid=188#abstract |
Analysis of myofibrillar and sarcoplasmic proteins in pork meat by capillary gel electrophoresis
DOI | http://doi.org/10.21603/2308-4057-2018-2-421-428 |
---|---|
Часопис | Foods and Raw Materials |
Година | 2018 |
Аутори | Radoslav Grujić и Даница Савановић |
Волумен | 6 |
Број | 2 |
Страница од | 421 |
Страница до | 428 |
Веб адреса | http://jfrm.ru/?page=archive&jrn=12&article=19 |
Analiza proteina pšenice kapilarnom gel elektroforezom (CGE )
DOI | 10.7251/GHTE1814023S |
---|---|
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
Година | 2018 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Aleksandra Torbica и Jovo Savanović |
Број | 14 |
Страница од | 23 |
Страница до | 29 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/analiza-proteina-psenice-kapilarnom-gel-elektroforezom-cge/ |
Potential of pumpkin oil cake protein isolate in production of millet bread
DOI | 10.5937/FFR1802139T |
---|---|
Часопис | Food and Feed Research |
Година | 2018 |
Аутори | Jelena Tomić, Aleksandra Torbica, Miona Belović, Ljiljana Popović, Jelena Čakarević, Даница Савановић, Aleksandra Novaković и Karolina Mocko Blažek |
Волумен | 45 |
Број | 2 |
Страница од | 139 |
Страница до | 147 |
Веб адреса | http://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22221&cntnt01returnid=188#abstract |
Utilization of apple pomace coextruded with corn grits in sponge cake creation
DOI | 10.5937/FFR1802149T |
---|---|
Часопис | Food and Feed Research |
Година | 2018 |
Аутори | Aleksandra Torbica, Jelena Tomić, Даница Савановић, Biljana Pajin, Jovana Petrović, Ivana Lončarević, Aleksandar Fišteš и Karolina Mocko Blažek |
Волумен | 45 |
Број | 2 |
Страница од | 149 |
Страница до | 157 |
Веб адреса | http://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22224&cntnt01returnid=188#abstract |
Melting and crystallization DSC profiles of different types of meat
DOI | 10.2298/CICEQ160707001S |
---|---|
Часопис | CHEMICAL INDUSTRY & CHEMICAL ENGINEERING QUARTERLY |
Година | 2017 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Slađana Rakita, Aleksandra Torbica и Ranko Božičković |
Страница од | 1 |
Страница до | 20 |
Веб адреса | http://doiserbia.nb.rs/issue.aspx?issueid=2809 |
PROMJENE PROTEINA U TOKU SMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA MESA I PROIZVODA OD MESA
Часопис | Veterinarski žurnal Republike Srpske |
---|---|
Година | 2017 |
Аутори | Даница Савановић и Radoslav Grujić |
Волумен | 18 |
Број | 1 |
Страница од | 105 |
Страница до | 118 |
Веб адреса | http://virs-vb.com/veterinarski-zurnal-rs/arhiva/volumen-xvi-2016/%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-xvii-2017-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%98-1/ |
THE APPLICATION OF HACCP CONCEPT IN CONTROLLING MICROBIOLOGICAL HAZARDS IN THE CHEESE PRODUCTION
DOI | 10.7251/QOL1701016N |
---|---|
Часопис | QUALITY OF LIFE |
Година | 2017 |
Аутори | Brane Novaković и Даница Савановић |
Волумен | 8 |
Број | 1-2 |
Страница од | 16 |
Страница до | 22 |
Веб адреса | http://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/3523/3362 |
HACCP plan kao dio sistema upravljanja bezbjednošću hrane u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mlijeka
DOI | 10.7251/JEPM1709015S |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2017 |
Аутори | Даница Савановић, Brane Novaković и Danijela Močević |
Волумен | 9 |
Број | 1 |
Страница од | 15 |
Страница до | 23 |
Веб адреса | http://doisrpska.nub.rs/index.php/JEPM/article/view/4124 |
Effect of Antioxidants on the Colour Stability of Fermented Sausage “Sucuk” Type
DOI | 10.7251/QOL1401019S |
---|---|
Часопис | QUALITY OF LIFE |
Година | 2014 |
Аутори | Даница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Волумен | 5 |
Број | 1-2 |
Страница од | 19 |
Страница до | 32 |
Веб адреса | http://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/1404/1308 |
EFFECT OF ROSEMARY EXTRACT AND GREEN TEA EXTRACT ON COLOUR STABILITY AND QUALITY OF FERMENTED SAUSAGE
Часопис | Electronic Journal of Polish Agricultural Universities EJPAU |
---|---|
Година | 2014 |
Аутори | Даница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Волумен | 17 |
Број | 1 |
Страница од | 1 |
Страница до | 21 |
Веб адреса | http://www.ejpau.media.pl/volume17/issue1/art-04.html |
Poboljšanje konzistencije i stabilnosti fino usitnjenih barenih kobasica od svinjskog mesa dodatkom emulgatora i stabilizatora
Часопис | Tehnologija mesa |
---|---|
Година | 2010 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović |
Волумен | 51 |
Број | 1 |
Страница од | 60 |
Страница до | 65 |
Веб адреса | http://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2010_1_8.pdf |
Uticaj odabranih aditiva na poboljšanje kvaliteta i stabilnosti boje fino usitnjenih barenih kobasica od pilećeg mesa
Часопис | Tehnologija mesa |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Mario Dejanović |
Волумен | 50 |
Број | 3-4 |
Страница од | 232 |
Страница до | 237 |
Веб адреса | http://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2009_3_4_9.pdf |
Unapređenje kvaliteta namirnica rangiranjem senzornih svojstava
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš |
Волумен | 2 |
Страница од | 73 |
Страница до | 77 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf |
Poboljšanje kvaliteta barenih kobasica primjenom deskriptivne senzorne analize.
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš |
Број | 2 |
Страница од | 67 |
Страница до | 72 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf |
Uticaj odabranih sastojaka i prehrambenih aditiva na poboljšanje senzornih svojstava peciva
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Olja Šavija и Dragana Popara |
Број | 1 |
Страница од | 159 |
Страница до | 165 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf |
Senzorna analiza kao alat za razvoj novih proizvoda
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Božana Vranješ и Dragana Popara |
Број | 1 |
Страница од | 151 |
Страница до | 157 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf |
Deskriptivna senzorna analiza kao alat za upravljanje kvalitetom prehrambenih proizvoda
Часопис | Hrana i ishrana |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Vedrana Savanović |
Волумен | 50 |
Број | 1-2 |
Страница од | 9 |
Страница до | 13 |
Радови са скупова
Obtaining a probiotic drink from carrots using sauerkraut brine and probiotic culture
Научни скуп | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts |
Година | 2024 |
Аутори | Александар Савић, Љиљана Топалић-Тривуновић, Ана Велемир, Даница Савановић, Katarina Mitić и Nevena Janjić |
Страница од | 136 |
Functional properties of different types of metheglin
Научни скуп | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts |
Година | 2024 |
Аутори | Nataša Zelenković, Ана Велемир, Љиљана Топалић-Тривуновић, Даница Савановић и Александар Савић |
Страница од | 148 |
Examination of the quality of goat cheese in a sack
Научни скуп | XIII INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT - STED |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts |
Година | 2024 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović, Сњежана Мандић, Александар Савић и Jovana Kučinar |
Страница од | 101 |
Antioxidative properties of fresh cheese with the addition of turmeric (Curcuma longa L.)
Научни скуп | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts |
Година | 2024 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Александар Савић, Сњежана Мандић, Jovo Savanović и Filip Radović |
Страница од | 146 |
Quality indicators of fermented sausage with casings treated with plant extracts
Научни скуп | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts |
Година | 2024 |
Аутори | Ана Велемир, Сњежана Мандић, Даница Савановић и Александар Савић |
Страница од | 147 |
Information security in the function of corporate management of information technologies.
Научни скуп | XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT, |
---|---|
Publikacija | Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
Година | 2023 |
Аутори | Љиља Шикман, Даница Савановић, Тихомир Латиновић и Александар Гаћина |
Страница од | 362 |
Страница до | 369 |
Fatty acid composition of kranjska sausage with casings treated with plant extracts (Prinus Spinosa L.)
Научни скуп | XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
---|---|
Publikacija | Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
Година | 2023 |
Аутори | Ана Велемир, Сњежана Мандић, Даница Савановић и Vanja Jokanović |
Страница од | 389 |
Страница до | 395 |
Physicochemical properties of cream cheese with the addition of selected spices
Научни скуп | XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
---|---|
Publikacija | Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
Година | 2023 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović, Александар Савић и Danka Babić |
Страница од | 396 |
Страница до | 402 |
THE EFFECT OF WILD THYME BY-PRODUCT EXTRACTS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF COOKED HAMS WITH REDUCED LEVEL OF SODIUM NITRITE
Научни скуп | XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF ABSTRACTS |
Година | 2022 |
Аутори | Jovo Savanović, Branislav Šojić, Даница Савановић, Branimir Pavlić, Vladimir Tomović, Snežana Škaljac и Marija Jokanović |
Страница од | 109 |
Страница до | 110 |
Content of macro - and microelements in cheeses produced with the addition of different spices
Научни скуп | XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF ABSTRACTS |
Година | 2022 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Jelena Sekulić |
Страница од | 111 |
Possibilities of production of fresh cream cheese in semiindustrial conditions
Научни скуп | XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, Book of abstracts |
Година | 2022 |
Аутори | Даница Савановић, Jovo Savanović, Ана Велемир и Dijana Arsenić |
Страница од | 112 |
INFLUENCE OF ADDITION OF SELECTED SPICES ON MINERAL COMPOSITION OF FRESH CREAM CHEESE
Научни скуп | XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
---|---|
Publikacija | PROCEEDINGS of XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
Година | 2022 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Александар Савић, Jovo Savanović и Jelena Sekulić |
Страница од | 547 |
Страница до | 554 |
PROIZVODNJA SVJEŽEG SIRA POSTUPKOM TOPLOTNO-KISELINSKE KOAGULACIJE MLIJEKA
Научни скуп | XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
---|---|
Publikacija | PROCEEDINGS of XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
Година | 2022 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović, Александар Савић и Tanja Smiljić |
Страница од | 555 |
Страница до | 564 |
EFFECT OF MILK FAT CONTENT ON THE QUALITY CHARACTERISTICS OF FRESH CHEESE
Научни скуп | X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
---|---|
Publikacija | PROCEEDINGS of X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
Година | 2021 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Bojana Dmitrović |
Страница од | 620 |
Страница до | 628 |
Веб адреса | http://conf.univerzitetpim.com/zbornik-radova/ |
INFLUENCE OF COAGULATION CONDITIONS ON THE MINERAL COMPOSITION OF ACID-COAGULATING CHEESES
Научни скуп | X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
---|---|
Publikacija | PROCEEDINGS of X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT |
Година | 2021 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Nevena Ritan и Jovo Savanović |
Страница од | 629 |
Страница до | 636 |
Веб адреса | http://conf.univerzitetpim.com/zbornik-radova/ |
EFFECT OF THAWING METHODS ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF TURKEY MEAT
Научни скуп | International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021” |
---|---|
Publikacija | Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021” |
Година | 2021 |
Аутори | Даница Савановић, Сњежана Мандић, Горан Вучић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Nemanja Tešanović |
Страница од | 1034 |
Страница до | 1040 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/archive |
EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON CONTENT OF FATTY ACIDS IN FERMENTED SAUSAGES
Научни скуп | XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021" |
---|---|
Publikacija | Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021” |
Година | 2021 |
Аутори | Ана Велемир, Сњежана Мандић и Даница Савановић |
Страница од | 1026 |
Страница до | 1033 |
SENSORY PROPERTIES OF CHEESES OBTAINED BY DIFFERENT PROCESSES HEAT-ACID COAGULATION OF MILK
Научни скуп | International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021” |
---|---|
Publikacija | Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021” |
Година | 2021 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Nevena Ritan |
Страница од | 1041 |
Страница до | 1046 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/archive |
Influence of coagulation conditions on the content of fatty acids in acid-coagulated cheeses.
Научни скуп | International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020” |
---|---|
Publikacija | Proceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020” |
Година | 2020 |
Аутори | Даница Савановић, Ана Велемир, Сњежана Мандић, Nevena Ritan и Jovo Savanović |
Страница од | 100 |
Страница до | 106 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf |
Effect of partial replacement of sodium chloride with potassium chloride on the properties of acid-coagulated cheeses
Научни скуп | XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF PROCEEDINGS |
Година | 2020 |
Аутори | Даница Савановић, Dražena Strugalović, Ана Велемир, Сњежана Мандић и Jovo Savanović |
Страница од | 111 |
Страница до | 121 |
Analysis of vegetable proteins by capillary gel electrophoresis (CGE)
Научни скуп | XI Međunarodni Poljoprivredni Simpozijum "AGROSYM 2020" |
---|---|
Publikacija | Proceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020” |
Година | 2020 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Страница од | 94 |
Страница до | 99 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf |
TOPLOTNA SVOJSTVA SMRZNUTOG VOĆA I POVRĆA – DSC ANALIZA
Научни скуп | Savremeni materijali |
---|---|
Publikacija | Naučni skup Savremeni materijali, Zbornik radova |
Година | 2018 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Slađana Rakita и Mirko Dobrnjac |
Страница од | 387 |
Страница до | 402 |
Kvalitet fino usitnjenih barenih kobasica na tržištu grada Banja Luka.
Научни скуп | ŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018. |
---|---|
Publikacija | ŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018. Zbornik radova |
Година | 2018 |
Аутори | Dušanka Marković, Даница Савановић, Ладислав Василишин и Горан Вучић |
Страница од | 158 |
Страница до | 170 |
UTICAJ POSTUPAKA ODMRZAVANJA NA PROMJENU BOJE SVINJSKOG MESA (M. Longissimus dorsi)
Научни скуп | XII SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE |
---|---|
Publikacija | XII SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE, Zbornik radova |
Година | 2018 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Страница од | 384 |
Страница до | 392 |
APPLICATION OF PULSED LIGHT FOR DECONTAMINATION OF FOOD PACKAGING MATERIALS
Научни скуп | XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Publikacija | XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings |
Година | 2018 |
Аутори | Svetlana Pelemiš, Vesna Gojković, Даница Савановић и Radoslav Grujić |
Страница од | 393 |
Страница до | 397 |
GLIADIN PROTEINS EXTRACTION FROM WHEAT FLOUR WITH ETHANOL – DETERMINATION OF THE OPTIMUM SOLVENT CONCENTRATION
Научни скуп | XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Publikacija | XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings |
Година | 2018 |
Аутори | Vesna Gojković-Cvetković, Radoslav Grujić и Даница Савановић |
Страница од | 398 |
Страница до | 405 |
CHANGE IN FUNCTIONAL AND SENSORY PROPERTIES OF ORGANIC SAUSAGES DUE TO THE REPLACE OF PHOSPHATE SALTS WITH NATURAL TEXTURAL MODIFIERS
Научни скуп | 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT" |
---|---|
Publikacija | BOOK OF ABSTRACTS |
Година | 2017 |
Аутори | Dragan Vujadinović, Radoslav Grujić, Vladimir Tomović, Даница Савановић, Vesna Gojković и Milan Vukić |
Страница од | 68 |
THE INFLUENCE OF FREEZING RATE AND METHODS OF THERMAL PROCESSING ON THE TECHNOLOGICAL AND SENSORY PROPERTIES OF MEAT
Научни скуп | 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT" |
---|---|
Publikacija | BOOK OF ABSTRACTS |
Година | 2017 |
Аутори | Radoslav Grujić, Даница Савановић, Vesna Gojković, Dragan Vujadinović, Milan Vukić и Žaklina Vučetić |
Страница од | 72 |
CHANGE IN FUNCTIONAL AND SENSORY PROPERTIES OF ORGANIC SAUSAGES DUE TO THE REPLACE OF PHOSPHATE SALTS WITH NATURAL TEXTURAL MODIFIERS
Научни скуп | 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT" |
---|---|
Publikacija | PROCEEDINGS |
Година | 2017 |
Аутори | Dragan Vujadinović, Radoslav Grujić, Vladimir Tomović, Milan Vukić, Даница Савановић и Vesna Gojković |
Страница од | 15 |
Страница до | 24 |
Утицај смрзавања на квалитет прехрамбених производа.
Научни скуп | V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMSR1501565S |
Publikacija | In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2017 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Сњежана Мандић и Jovo Savanović |
Страница од | 565 |
Страница до | 582 |
Effect of scaning rate on melting and crystallization DSC profiles of cooked pork meat
Научни скуп | V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry" |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMEN1501551S |
Publikacija | In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2017 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Jovo Savanović и Slađana Rakita |
Страница од | 551 |
Страница до | 564 |
HACCP план као дио система управљања безбједношћу хране у производњи ферментисаних производа од млијека.
Научни скуп | V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry” |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMSR15011714S |
Publikacija | In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2017 |
Аутори | Даница Савановић, Brane Novaković и Danijela Močević |
Страница од | 1714 |
Страница до | 1728 |
Испитивање квалитета новог прехрамбеног производа - сланих штапића са маком
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Publikacija | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings |
Година | 2016 |
Аутори | Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Славица Грујић, Милица Чоловић и Даница Савановић |
Страница од | 390 |
Страница до | 398 |
Differential scanning calorimetry analysis of frozen pork meat
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Година | 2016 |
Аутори | Даница Савановић, Radoslav Grujić, Slađana Rakita, Vesna Gojković и Dragan Vujadinović |
Страница од | 285 |
Страница до | 294 |
Effect of caraway essential oil on pork cooked sausage quality
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Година | 2016 |
Аутори | Branislav Šojić, Vladimir Tomović, Natalija Džinić, Jovo Savanović и Даница Савановић |
Страница од | 295-299 |
Sadržaj histamina u komercijalnim prehrambenim proizvodima na tržištu Republike Srpske/Bosne i Hercegovine
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Година | 2016 |
Аутори | Vesna Gojković, Даница Савановић, Dragan Vujadinović, Milan Vukić и Radoslav Grujić |
Страница од | 300 |
Страница до | 307 |
Production of sucuk in industrial conditions.
Научни скуп | IV International Congress “Engineering, environment and materials in processing industry” At Jahorina, 4-6.03.2015. Bosnia and Herzegovina |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMSR1501391S |
Publikacija | Proceedings of IV International Congress “Engineering, environment and materials in processing industry” At Jahorina, 4-6.03.2015. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2015 |
Аутори | Jovo Savanović, Radoslav Grujić, Даница Савановић и Славица Грујић |
Страница од | 391 |
Страница до | 401 |
Senzorna ocjena kvaliteta i prihvatljivosti napitaka biljnog čaja od lista mente (Mentha piperita L.).
Научни скуп | The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA |
---|---|
DOI | 10.13140/2.1.4069.9685. |
Publikacija | In Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA |
Година | 2013 |
Аутори | Славица Грујић, Tatjana Bijelić, Божана Оџаковић и Даница Савановић |
Страница од | 551 |
Страница до | 565 |
Faktori koji utiču na formiranje arome u toku zrenja trajnih kobasica. (Factors influencing aroma formation during dry-fermented sausages ripening).
Научни скуп | The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA. |
Година | 2013 |
Аутори | Даница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Страница од | 539 |
Страница до | 550 |
Environmental and material flow cost accounting in sausage production.
Научни скуп | 2nd International Symposium on Environmental and Material Flow Management “EMFM 2012“, 07-09. June 2012. |
---|---|
Publikacija | 2nd International Symposium on Environmental and Material Flow Management “EMFM 2012“, 07-09. June 2012. Zenica, BA. |
Година | 2012 |
Аутори | Radoslav Grujić, M. Jašić, Славица Грујић, Даница Савановић и Jovo Savanović |
Страница од | 65 |
Страница до | 70 |
Sensory evaluation as tool in quality improvement of boiled chicken sausage.
Научни скуп | 6th Central European Congress on Food, CEFood 2012. 23-26. 05. 2012. |
---|---|
Publikacija | Proceedings. 6th Central European Congress on Food, CEFood 2012. 23-26. 05. 2012. Novi Sad, Serbia |
Година | 2012 |
Аутори | Даница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Страница од | 1207 |
Страница до | 1212 |
Uticaj aditiva na formiranje boje u toku zrenja goveđih kobasica
Научни скуп | XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije |
---|---|
Publikacija | Zbornik nerecenziranih radova, XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije, Neum, BiH |
Година | 2010 |
Аутори | Даница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović |
Страница од | 1302 |
Страница до | 1310 |
Senzorni kvalitet štrudle sa orasima: Definisanje deskriptora.
Научни скуп | I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina, |
---|---|
Publikacija | Knjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina |
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић, Radoslav Grujić, Даница Савановић и Tatjana Kojadinović |
Страница од | 402 |
Страница до | 405 |
Optimizacija senzornih karakteristika pekarskih proizvoda: Uticaj sastojaka i prehrambenih aditiva.
Научни скуп | I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina, |
---|---|
Publikacija | Knjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina |
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Dragana Popara |
Страница од | 406 |
Страница до | 409 |
Uticaj prehrambenih aditiva na formiranje i stabilnost boje barenih kobasica
Научни скуп | VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija |
Година | 2009 |
Аутори | Radoslav Grujić, Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović |
Страница од | 28 |
Страница до | 35 |
Karakteristike kvaliteta livadskog meda iz Republike Srpske (Bosna i Hercegovina).
Научни скуп | VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova |
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Snežana Dragić и Даница Савановић |
Страница од | 10 |
Страница до | 18 |
Definisanje karakteristika kvaliteta hljeba primjenom senzornih metoda analize.
Научни скуп | Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“ |
---|---|
DOI | 10.13140/2.1.4947.7925 |
Publikacija | Zbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2: |
Година | 2008 |
Аутори | Даница Савановић и Славица Грујић |
Страница од | 137 |
Страница до | 141 |
Deskriptivna senzorna analiza fino usitnjenih kobasica sa svinjskim mesom tipa „Parizer“.
Научни скуп | Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“ |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2: |
Година | 2008 |
Аутори | Даница Савановић и Славица Грујић |
Страница од | 142 |
Страница до | 147 |
Физичко-хемијска и сензорна својства ливадског меда произведеног у Босни и Херцеговини
Научни скуп | Други међународни конгрес „Екологија, здравље, рад, спорт“ |
---|---|
Publikacija | Зборник апстракта |
Година | 2008 |
Аутори | Снежана Драгић, Славица Грујић и Даница Савановић |
Страница од | 111 |
Razvoj i primjena referentne skale za senzornu ocjenu kvaliteta voćnog želea.
Научни скуп | I međunarodni kongres TEHNOLOGIJA, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE. I simpozijum BIOTEHNOLOGIJA I MIKROBIOLOGIJA HRANE. Novi Sad, Srbija |
---|---|
DOI | 10.13140/2.1.2719.5689 |
Publikacija | Zbornik radova, I međunarodni kongres TEHNOLOGIJA, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE. I simpozijum BIOTEHNOLOGIJA I MIKROBIOLOGIJA HRANE. Novi Sad, Srbija, 236-242. |
Година | 2007 |
Аутори | Славица Грујић, Karmela Plavšić и Даница Савановић |
Веб адреса | https://www.researchgate.net/publication/231057321_DEVELOPMENT_AND_APPLICATION_REFERENCE_SCALES_FOR_FRUIT_JELLY_SENSORY_QUALITY_EVALUATION |
Uticaj pakovanja u modifikovanoj atmosferi na senzorni kvalitet kolača
Научни скуп | VI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, Leskovac, SiCG |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova, VI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, Leskovac, SiCG |
Година | 2005 |
Аутори | Славица Грујић, Miloš Šolaja и Даница Савановић |
Страница од | 116 |
Страница до | 125 |
Квантитативна анализа ризика у току развоја HACCP Plana
Научни скуп | 53. Међународно Саветовање индустрије меса |
---|---|
Publikacija | Зборник кратких садржаја |
Година | 2005 |
Аутори | Radoslav Grujić, Radomir Radovanović и Даница Савановић |
Страница од | 8 |
Страница до | 10 |
Књиге и монографије
Konzervisanje mesa smrzavanjem
Издавач | Tehnološki fakultet, Banja Luka |
---|---|
ISBN | 978-99938-54-91-3 |
Година | 2021 |
Аутори | Даница Савановић |
Тип | остале научне публикације |
Број страна | 110 |
Biopolymers as Food Packaging Materials. In Eva Pellicer, Danilo Nikolic, Jordi Sort, Maria Baró, Fatima Zivic, Nenad Grujovic, Radoslav Grujic and Svetlana Pelemis (Ed). Advances in Applications of Industrial Biomaterials. pp 139-160
Издавач | Springer International Publishing AG. |
---|---|
ISBN | 978-3-319-62766-3 |
Година | 2017 |
Аутори | Radoslav Grujić, Dragan Vujadinović и Даница Савановић |
Тип | остале научне публикације |
Веб адреса | http://www.springer.com/gp/book/9783319627663# |
Antioxidants effects on quality of meat and meat products. In Murkovic M., Cantalejo J.M., Grujic S., Courtin C. (Ed). Selected Topics on Food Science and Technology.pp 231-254.
Издавач | Faculty of Technology, University of Banja Luka (Bosnia and Herzegovina), KU Leuven (Belgium) with the Consortium of TEMPUS Project 40030_2005 |
---|---|
ISBN | 978-99938-54-30-2 |
Година | 2009 |
Аутори | Даница Савановић |
Тип | остале научне публикације |
Број страна | 371 |
Пројекти
Остали
Промјене протеина у току смрзавања прехрамбених производа
Циљ овог пројекта јесте оптимизација процеса смрзавања прехрамбених производа животињског и биљног поријекла, ради спречавања или смањења хемијских промјена протеина, а тиме и смањења количине воде која се отпушта након одмрзавања и, на крају, добијања стабилнијих производа. Смрзавање узорока прехрамбених производа (месо, воће и поврће, пшенично тијесто) ће се вршити на различитим температурама...
Број пројекта | 1251107 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Даница Савановић |
Пројектни тим | |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.03.2019. |
Завршетак пројекта | 30.12.2020. |
Вредност пројекта | 14280.0 БАМ |
„Утицај додатка биљног екстракта на својства природног омотача и одрживост Домаће ферментисане кобасице“
Kвалитет ферментисаних кобасица као и промјене које настају током процеса ферментације, сушења и зрења не зависе само од оснпвних компонената надјева кобасице, већ и од дпдатака који утичу на процес преласка надјева у ферментисан ...
Број пројекта | 1251109 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Сњежана Мандић |
Пројектни тим | проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић Невена Ритан проф. др Даница Савановић др Ана Велемир доц. мр Наташа Лакић - Каралић |
Финансијер | Министарство науке и технологије Републике Српске |
Почетак реализације | 01.06.2019. |
Завршетак пројекта | 01.06.2021. |
Вредност пројекта | 8960.0 БАМ |
Производња и карактеризација нових производа од млијека
Будући да су се различите зачинске биљке вијековима користиле за побољшање укуса хране, а поред тога садрже и многа љековита својства, циљ овог пројекта је да се произведу нови производи, различите врсте сирева са додатком одабраних зачина као што су оригано, босиљак, першун, рузмарин и власац, и да се испита квалитет произведених сирева.Будући да су се различите зачинске биљке вијековима користиле за побољшање укуса хране...
Број пројекта | 1251149 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални - остали |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Даница Савановић |
Пројектни тим | мр Сандра Петковић проф. др Александар Савић доц. др Маја Милијаш проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић др Ана Велемир Тијана Ђуричић, ма |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво |
Почетак реализације | 01.01.2022. |
Завршетак пројекта | 18.03.2024. |
Вредност пројекта | 20000.0 БАМ |
Валоризација семенке коштице домаће шљиве (Prunus domestica L.)
Пољопривредно-прехрамбени сектор производи огромну количину незаобилазног отпадног материјала, који се у већини случајева може поново користити. Ови нуспроизводи су богати биоактивним једињењима са бројним нутритивним својствима и корисним ефектима на здравље људи.
Број пројекта | 1250000 |
---|---|
Статус | Активан |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Пољопривредни факултет |
Руководилац | проф. др Миљан Цветковић |
Пројектни тим | Тања Крмпот, ма проф. др Даница Савановић проф. др Татјана Јовановић-Цветковић Милан Шипка, ма |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.03.2025. |
Завршетак пројекта | 31.03.2026. |
Вредност пројекта | 7500.0 БАМ |
Новчани подстицаји за развој пољопривреде и села - Премија за опремање лабораторије
Основни циљ је опремање лабораторије за контролу квалитета пољопривредних и прехрамбени производа.
Број пројекта | 1251125 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални - остали |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Даница Савановић |
Пројектни тим | |
Финансијер | Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде Републике Српске |
Почетак реализације | 01.07.2019. |
Завршетак пројекта | 01.01.2020. |
Вредност пројекта | 17289.0 БАМ |
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА СИРЕВА ДОБИЈЕНИХ РАЗЛИЧИТИМ ПОСТУПЦИМА ТОПЛОТНО-КИСЕЛИНСКЕ КОАГУЛАЦИЈЕ МЛИЈЕКА
Сврха овог истраживања јесте одређивање оптималних услова коагулације приликом производње сирева киселом коагулацијом млијека, на повишеној температури. Будући да се кисело-коагулишући сиреви могу производити дјеловањем високих температура уз додатак органских киселина, у производњи специфичне групе кисело-коагулишућих сирева...
Број пројекта | 1251138 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Даница Савановић |
Пројектни тим | |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво |
Почетак реализације | 01.03.2020. |
Завршетак пројекта | 04.03.2022. |
Вредност пројекта | 26250.0 БАМ |
Побољшање функционалних својстава аутохтоног производа од млијека помоћу одабраних биљних врста
Постоје бројни научни докази да је исхрана у директној вези са смањењем ризика од разних болести и у вези с тим развио се концепт функционалне хране, која поред својих уобичајених нутритивних функција, има повољан утицај на људско здравље. Различите зачинске биљке вијековима се користе за побољшање укуса хране, а поред тога имају и многа љековита својства, усљед чега се додатком љековитог и ароматичног биља може добити производ са новим физиолошким својствима, тзв. функционална намирница...
Број пројекта | 1251296 |
---|---|
Статус | Активан |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Даница Савановић |
Пројектни тим | проф. др Александар Савић проф. др Драгана Грујић проф. др Бланка Шкипина Бранка Ружичић Биљана Пећанин проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић др Ана Велемир мр Сандра Петковић |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.01.2025. |
Завршетак пројекта | 31.01.2026. |
Вредност пројекта | 8000.0 БАМ |