проф. др Даница Савановић

проф. др Даница Савановић

ванредни професор
Наставник - II-4
Технолошки факултет
Научна областЗвањеДатум избора
Прехрамбене технологије намирница животињског поријеклаванредни професор 28. април 2022.

Орг. јединица

  • Технолошки факултет - Катедра за прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије

Предмети

Медицински факултет
Академске студије првог циклуса
ОСИ18АН - Анализа намирница
Технолошки факултет
Академске студије другог циклуса
М11011 - Аутохтоно сирарство
М11013 - Савремене тенденције у технологији ферментисаних млијечних производа
М11032 - Технологија млијека
М11033 - Технологија производа од млијека
М11034 - Управљање операцијама и процесима у преради млијека
М11036 - Технологија ферментисаних млијечних производа
М11051 - Модификовање нутритивног квалитета производа од млијека
М12020 - Студијски истраживачки рад у прехрамбеном инжењерству
Академске студије првог циклуса
Б13507 - Основи прехрамбених технологија
Б13606а - Пројектовање технолошких процеса
Б13606б - Пројектовање технолошких процеса
Б13607а - Материјални и енергетски биланси у производњи
Б13607б - Материјални и енергетски биланси у производњи
Б14702 - Прехрамбене технологије намирница биљног поријекла I
Б14743 - Производња и квалитет функционалне хране
Б14745 - Производња нове хране и ГМ хране
Б14746 - Квалитет додатака у исхрани потрошача (food supplements)
Б14748 - Производи од млијека модификованог нутритивног квалитета
Б14801 - Прехрамбене технологије намирница животињског поријекла II
Б14821 - Технологија млијека и производа од млијека
Б14838 - Контрола квалитета млијека и производа од млијека
Б14843 - Алергени у храни

Библиографија

Радови у часописима

SAGE ESSENTIAL OIL EXHIBITS ANTIOXIDATIVE AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY IN CHICKEN-COOKED SAUSAGES
DOI10.5937/jpea29-56582
ЧасописCasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi PTEP
Година2025
АуториBranislav Šojić, Snežana Škaljac, Marija Jokanović, Branimir Pavlić, Eva Ivanišova, Monika Božikova, Даница Савановић и Michal Binczarski
Волумен29
Број1
Страница од1
Страница до5
Веб адресаhttps://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%2617733&page=0&sort=8&stype=0&backurl=%2fissue.aspx%3fissue%3d17733
CONTENT OF MACRO- AND MICROELEMENTS IN CHEESES PRODUCED WITH THE ADDITION OF DIFFERENT SPICES
DOI10.59919/JCTE04202301E235
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2023
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Jelena Sekulić
Волумен4
Број1
Страница од7
Страница до13
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/article/235
Isolation, Bioactive Potential, and Application of Essential Oils and Terpenoid-Rich Extracts as Effective Antioxidant and Antimicrobial Agents in Meat and Meat Products
ЧасописMOLECULES: A JOURNAL OF SYNTHETIC ORGANIC AND NATURAL PRODUCT CHEMISTRY
Година2023
АуториBranislav Šojić, Sanja Milošević, Даница Савановић, Zoran Zeković, Vladimir Tomović и Branimir Pavlić
Волумен28
Број5
Страница од1
Страница до22
Antioxidant potential of essential oils in fresh turkey sausages
ЧасописFLEISCHWIRTSCHAFT
Година2023
АуториBranislav Šojić, Branimir Pavlić, Vladimir Tomović, Predrag Ikonić, Tatjana Peulić, Stefan Vidaković, Aljoša Gnip, Miloš Županjac, Даница Савановић, Snežana Škaljac и Marija Jokanović
Број4
Страница од90
Страница до94
EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON THE COLOR OF FERMENTED SAUSAGES
DOI10.7251/JCTE2203020V
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2022
АуториАна Велемир, Сњежана Мандић и Даница Савановић
Волумен3
Број1
Страница од20
Страница до26
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/
Effects of non-meat proteins on the quality of fermented sausages
DOI10.21603/2308-4057-2020-2-259-267
ЧасописFoods and Raw Materials
Година2020
АуториАна Велемир, Сњежана Мандић, Горан Вучић и Даница Савановић
Волумен8
Број2
Страница од259
Страница до267
Веб адресаhttp://jfrm.ru/files/archive/16/Velemir.pdf
The effect of freezing rate, frozen storage time and thawing methods on the concentration of thymosin proteins in pork meat
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2020
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Jovo Savanović, Aleksandra Torbica, Jelena Tomić и Vesna Gojković-Cvetković
Волумен1
Број1
Страница од34
Страница до40
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2020/12/5JCTE-1-1-34-40.pdf
THE INFLUENCE OF THE FREEZING RATE ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF PORK MEAT (M. Longissimus dorsi)
DOIhttps://doi.org/10.2298/APT1950 228S
ЧасописActa Periodica Technologica
Година2019
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Волумен50
Страница од228
Страница до235
Веб адресаhttp://www.tf.uns.ac.rs/publikacije/acta/apteff-50-2019.pdf
Biochemical changes in myofibrillar and sarcoplasmatic meat proteins at different freezing rates
DOIhttps://doi.org/10.7251/JEPM1902117B
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2019
АуториBiljana Bodiroga, Ljubica Vasiljević, Dragan Vujadinović, Даница Савановић и Vladimir Tomović
Волумен11
Број2
Страница од117
Страница до122
Веб адресаhttps://jepm.tfzv.ues.rs.ba/index.php/Journal/article/view/222/185
THERMAL ANALYSIS OF FOOD PRODUCTS USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY (DSC)
DOI10.7251/COMEN1902175G
ЧасописCONTEMPORARY MATERIALS
Година2019
АуториRadoslav Grujić и Даница Савановић
Волумен10
Број2
Страница од175
Страница до181
Веб адресаhttp://savremenimaterijali.info/sajt/doc/file/casopisi/10_2/9-Grujic.pdf
Effect of incorporating blackthorn fruit (Prinus spinosa L.) extract in natural casing on quality of Kranjska sausage
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2018.59.2.2
ЧасописMeat Technology
Година2018
АуториСњежана Мандић, Даница Савановић, Ана Велемир, Vesna Kalaba, Jovo Savanović и Vanja Jokanović
Волумен59
Број2
Страница од80
Страница до90
Веб адресаhttp://www.journalmeattechnology.com/index.php/meat_technology/article/view/115/82
EFIKASNOST HACCP SISTEMA U KONTROLI MIKROBIOLOŠKIH OPASNOSTI U PROIZVODNJI DIMLJENE PASTRMKE (ONCORHYNCHUS MYKISS)
DOI10.7251/VETJ1802297M
ЧасописVeterinarski žurnal Republike Srpske
Година2018
АуториСњежана Мандић, Даница Савановић, Ана Велемир и Vladimir Marjanović
Волумен18
Број2
Страница од297
Страница до325
Веб адресаhttp://virs-vb.com/wp-content/uploads/2019/01/VJRS_2018-2-2S.pdf
ANALYSIS OF FROZEN CHICKEN MEAT USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY
DOI10.5937/FFR1802129S
ЧасописFood and Feed Research
Година2018
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Jovo Savanović, Сњежана Мандић и Slađana Rakita
Волумен45
Број2
Страница од129
Страница до137
Веб адресаhttp://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22214&cntnt01returnid=188#abstract
Analysis of myofibrillar and sarcoplasmic proteins in pork meat by capillary gel electrophoresis
DOIhttp://doi.org/10.21603/2308-4057-2018-2-421-428
ЧасописFoods and Raw Materials
Година2018
АуториRadoslav Grujić и Даница Савановић
Волумен6
Број2
Страница од421
Страница до428
Веб адресаhttp://jfrm.ru/?page=archive&jrn=12&article=19
Analiza proteina pšenice kapilarnom gel elektroforezom (CGE )
DOI10.7251/GHTE1814023S
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2018
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Aleksandra Torbica и Jovo Savanović
Број14
Страница од23
Страница до29
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/analiza-proteina-psenice-kapilarnom-gel-elektroforezom-cge/
Potential of pumpkin oil cake protein isolate in production of millet bread
DOI10.5937/FFR1802139T
ЧасописFood and Feed Research
Година2018
АуториJelena Tomić, Aleksandra Torbica, Miona Belović, Ljiljana Popović, Jelena Čakarević, Даница Савановић, Aleksandra Novaković и Karolina Mocko Blažek
Волумен45
Број2
Страница од139
Страница до147
Веб адресаhttp://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22221&cntnt01returnid=188#abstract
Utilization of apple pomace coextruded with corn grits in sponge cake creation
DOI10.5937/FFR1802149T
ЧасописFood and Feed Research
Година2018
АуториAleksandra Torbica, Jelena Tomić, Даница Савановић, Biljana Pajin, Jovana Petrović, Ivana Lončarević, Aleksandar Fišteš и Karolina Mocko Blažek
Волумен45
Број2
Страница од149
Страница до157
Веб адресаhttp://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22224&cntnt01returnid=188#abstract
Melting and crystallization DSC profiles of different types of meat
DOI10.2298/CICEQ160707001S
ЧасописCHEMICAL INDUSTRY & CHEMICAL ENGINEERING QUARTERLY
Година2017
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Slađana Rakita, Aleksandra Torbica и Ranko Božičković
Страница од1
Страница до20
Веб адресаhttp://doiserbia.nb.rs/issue.aspx?issueid=2809
PROMJENE PROTEINA U TOKU SMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA MESA I PROIZVODA OD MESA
ЧасописVeterinarski žurnal Republike Srpske
Година2017
АуториДаница Савановић и Radoslav Grujić
Волумен18
Број1
Страница од105
Страница до118
Веб адресаhttp://virs-vb.com/veterinarski-zurnal-rs/arhiva/volumen-xvi-2016/%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-xvii-2017-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%98-1/
THE APPLICATION OF HACCP CONCEPT IN CONTROLLING MICROBIOLOGICAL HAZARDS IN THE CHEESE PRODUCTION
DOI10.7251/QOL1701016N
ЧасописQUALITY OF LIFE
Година2017
АуториBrane Novaković и Даница Савановић
Волумен8
Број1-2
Страница од16
Страница до22
Веб адресаhttp://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/3523/3362
HACCP plan kao dio sistema upravljanja bezbjednošću hrane u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mlijeka
DOI10.7251/JEPM1709015S
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2017
АуториДаница Савановић, Brane Novaković и Danijela Močević
Волумен9
Број1
Страница од15
Страница до23
Веб адресаhttp://doisrpska.nub.rs/index.php/JEPM/article/view/4124
Effect of Antioxidants on the Colour Stability of Fermented Sausage “Sucuk” Type
DOI10.7251/QOL1401019S
ЧасописQUALITY OF LIFE
Година2014
АуториДаница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Волумен5
Број1-2
Страница од19
Страница до32
Веб адресаhttp://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/1404/1308
EFFECT OF ROSEMARY EXTRACT AND GREEN TEA EXTRACT ON COLOUR STABILITY AND QUALITY OF FERMENTED SAUSAGE
ЧасописElectronic Journal of Polish Agricultural Universities EJPAU
Година2014
АуториДаница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Волумен17
Број1
Страница од1
Страница до21
Веб адреса http://www.ejpau.media.pl/volume17/issue1/art-04.html
Poboljšanje konzistencije i stabilnosti fino usitnjenih barenih kobasica od svinjskog mesa dodatkom emulgatora i stabilizatora
ЧасописTehnologija mesa
Година2010
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović
Волумен51
Број1
Страница од60
Страница до65
Веб адресаhttp://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2010_1_8.pdf
Uticaj odabranih aditiva na poboljšanje kvaliteta i stabilnosti boje fino usitnjenih barenih kobasica od pilećeg mesa
ЧасописTehnologija mesa
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Mario Dejanović
Волумен50
Број3-4
Страница од232
Страница до237
Веб адресаhttp://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2009_3_4_9.pdf
Unapređenje kvaliteta namirnica rangiranjem senzornih svojstava
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš
Волумен2
Страница од73
Страница до77
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf
Poboljšanje kvaliteta barenih kobasica primjenom deskriptivne senzorne analize.
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš
Број2
Страница од67
Страница до72
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf
Uticaj odabranih sastojaka i prehrambenih aditiva na poboljšanje senzornih svojstava peciva
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Olja Šavija и Dragana Popara
Број1
Страница од159
Страница до165
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf
Senzorna analiza kao alat za razvoj novih proizvoda
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Božana Vranješ и Dragana Popara
Број1
Страница од151
Страница до157
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf
Deskriptivna senzorna analiza kao alat za upravljanje kvalitetom prehrambenih proizvoda
ЧасописHrana i ishrana
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Vedrana Savanović
Волумен50
Број1-2
Страница од9
Страница до13

Радови са скупова

Obtaining a probiotic drink from carrots using sauerkraut brine and probiotic culture
Научни скупXV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaBook of Abstracts
Година2024
АуториАлександар Савић, Љиљана Топалић-Тривуновић, Ана Велемир, Даница Савановић, Katarina Mitić и Nevena Janjić
Страница од136
Functional properties of different types of metheglin
Научни скупXV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaBook of Abstracts
Година2024
АуториNataša Zelenković, Ана Велемир, Љиљана Топалић-Тривуновић, Даница Савановић и Александар Савић
Страница од148
Examination of the quality of goat cheese in a sack
Научни скупXIII INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT - STED
PublikacijaBook of Abstracts
Година2024
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović, Сњежана Мандић, Александар Савић и Jovana Kučinar
Страница од101
Antioxidative properties of fresh cheese with the addition of turmeric (Curcuma longa L.)
Научни скупXV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaBook of Abstracts
Година2024
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Александар Савић, Сњежана Мандић, Jovo Savanović и Filip Radović
Страница од146
Quality indicators of fermented sausage with casings treated with plant extracts
Научни скупXV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaBook of Abstracts
Година2024
АуториАна Велемир, Сњежана Мандић, Даница Савановић и Александар Савић
Страница од147
Information security in the function of corporate management of information technologies.
Научни скупXII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT,
PublikacijaProceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Година2023
АуториЉиља Шикман, Даница Савановић, Тихомир Латиновић и Александар Гаћина
Страница од362
Страница до369
Fatty acid composition of kranjska sausage with casings treated with plant extracts (Prinus Spinosa L.)
Научни скупXII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
PublikacijaProceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Година2023
АуториАна Велемир, Сњежана Мандић, Даница Савановић и Vanja Jokanović
Страница од389
Страница до395
Physicochemical properties of cream cheese with the addition of selected spices
Научни скупXII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
PublikacijaProceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Година2023
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović, Александар Савић и Danka Babić
Страница од396
Страница до402
THE EFFECT OF WILD THYME BY-PRODUCT EXTRACTS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF COOKED HAMS WITH REDUCED LEVEL OF SODIUM NITRITE
Научни скупXIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaXIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF ABSTRACTS
Година2022
АуториJovo Savanović, Branislav Šojić, Даница Савановић, Branimir Pavlić, Vladimir Tomović, Snežana Škaljac и Marija Jokanović
Страница од109
Страница до110
Content of macro - and microelements in cheeses produced with the addition of different spices
Научни скупXIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaXIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF ABSTRACTS
Година2022
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Jelena Sekulić
Страница од111
Possibilities of production of fresh cream cheese in semiindustrial conditions
Научни скупXIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaXIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, Book of abstracts
Година2022
АуториДаница Савановић, Jovo Savanović, Ана Велемир и Dijana Arsenić
Страница од112
INFLUENCE OF ADDITION OF SELECTED SPICES ON MINERAL COMPOSITION OF FRESH CREAM CHEESE
Научни скупXI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
PublikacijaPROCEEDINGS of XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Година2022
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Александар Савић, Jovo Savanović и Jelena Sekulić
Страница од547
Страница до554
PROIZVODNJA SVJEŽEG SIRA POSTUPKOM TOPLOTNO-KISELINSKE KOAGULACIJE MLIJEKA
Научни скупXI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
PublikacijaPROCEEDINGS of XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Година2022
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović, Александар Савић и Tanja Smiljić
Страница од555
Страница до564
EFFECT OF MILK FAT CONTENT ON THE QUALITY CHARACTERISTICS OF FRESH CHEESE
Научни скупX INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
PublikacijaPROCEEDINGS of X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Година2021
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Bojana Dmitrović
Страница од620
Страница до628
Веб адресаhttp://conf.univerzitetpim.com/zbornik-radova/
INFLUENCE OF COAGULATION CONDITIONS ON THE MINERAL COMPOSITION OF ACID-COAGULATING CHEESES
Научни скупX INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
PublikacijaPROCEEDINGS of X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Година2021
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Nevena Ritan и Jovo Savanović
Страница од629
Страница до636
Веб адресаhttp://conf.univerzitetpim.com/zbornik-radova/
EFFECT OF THAWING METHODS ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF TURKEY MEAT
Научни скупInternational Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
PublikacijaProceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Година2021
АуториДаница Савановић, Сњежана Мандић, Горан Вучић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Nemanja Tešanović
Страница од1034
Страница до1040
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/archive
EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON CONTENT OF FATTY ACIDS IN FERMENTED SAUSAGES
Научни скупXII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021"
PublikacijaProceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Година2021
АуториАна Велемир, Сњежана Мандић и Даница Савановић
Страница од1026
Страница до1033
SENSORY PROPERTIES OF CHEESES OBTAINED BY DIFFERENT PROCESSES HEAT-ACID COAGULATION OF MILK
Научни скупInternational Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
PublikacijaProceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Година2021
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Nevena Ritan
Страница од1041
Страница до1046
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/archive
Influence of coagulation conditions on the content of fatty acids in acid-coagulated cheeses.
Научни скупInternational Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
PublikacijaProceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
Година2020
АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Сњежана Мандић, Nevena Ritan и Jovo Savanović
Страница од100
Страница до106
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf
Effect of partial replacement of sodium chloride with potassium chloride on the properties of acid-coagulated cheeses
Научни скупXIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaXIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF PROCEEDINGS
Година2020
АуториДаница Савановић, Dražena Strugalović, Ана Велемир, Сњежана Мандић и Jovo Savanović
Страница од111
Страница до121
Analysis of vegetable proteins by capillary gel electrophoresis (CGE)
Научни скупXI Međunarodni Poljoprivredni Simpozijum "AGROSYM 2020"
PublikacijaProceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
Година2020
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Страница од94
Страница до99
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf
TOPLOTNA SVOJSTVA SMRZNUTOG VOĆA I POVRĆA – DSC ANALIZA
Научни скупSavremeni materijali
PublikacijaNaučni skup Savremeni materijali, Zbornik radova
Година2018
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Slađana Rakita и Mirko Dobrnjac
Страница од387
Страница до402
Kvalitet fino usitnjenih barenih kobasica na tržištu grada Banja Luka.
Научни скупŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018.
PublikacijaŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018. Zbornik radova
Година2018
АуториDušanka Marković, Даница Савановић, Ладислав Василишин и Горан Вучић
Страница од158
Страница до170
UTICAJ POSTUPAKA ODMRZAVANJA NA PROMJENU BOJE SVINJSKOG MESA (M. Longissimus dorsi)
Научни скупXII SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE
PublikacijaXII SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE, Zbornik radova
Година2018
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Страница од384
Страница до392
APPLICATION OF PULSED LIGHT FOR DECONTAMINATION OF FOOD PACKAGING MATERIALS
Научни скупXII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
PublikacijaXII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Година2018
АуториSvetlana Pelemiš, Vesna Gojković, Даница Савановић и Radoslav Grujić
Страница од393
Страница до397
GLIADIN PROTEINS EXTRACTION FROM WHEAT FLOUR WITH ETHANOL – DETERMINATION OF THE OPTIMUM SOLVENT CONCENTRATION
Научни скупXII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
PublikacijaXII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Година2018
АуториVesna Gojković-Cvetković, Radoslav Grujić и Даница Савановић
Страница од398
Страница до405
CHANGE IN FUNCTIONAL AND SENSORY PROPERTIES OF ORGANIC SAUSAGES DUE TO THE REPLACE OF PHOSPHATE SALTS WITH NATURAL TEXTURAL MODIFIERS
Научни скуп12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT"
PublikacijaBOOK OF ABSTRACTS
Година2017
АуториDragan Vujadinović, Radoslav Grujić, Vladimir Tomović, Даница Савановић, Vesna Gojković и Milan Vukić
Страница од68
THE INFLUENCE OF FREEZING RATE AND METHODS OF THERMAL PROCESSING ON THE TECHNOLOGICAL AND SENSORY PROPERTIES OF MEAT
Научни скуп12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT"
PublikacijaBOOK OF ABSTRACTS
Година2017
АуториRadoslav Grujić, Даница Савановић, Vesna Gojković, Dragan Vujadinović, Milan Vukić и Žaklina Vučetić
Страница од72
CHANGE IN FUNCTIONAL AND SENSORY PROPERTIES OF ORGANIC SAUSAGES DUE TO THE REPLACE OF PHOSPHATE SALTS WITH NATURAL TEXTURAL MODIFIERS
Научни скуп12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT"
PublikacijaPROCEEDINGS
Година2017
АуториDragan Vujadinović, Radoslav Grujić, Vladimir Tomović, Milan Vukić, Даница Савановић и Vesna Gojković
Страница од15
Страница до24
Утицај смрзавања на квалитет прехрамбених производа.
Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry
DOI10.7251/EEMSR1501565S
PublikacijaIn Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Година2017
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Сњежана Мандић и Jovo Savanović
Страница од565
Страница до582
Effect of scaning rate on melting and crystallization DSC profiles of cooked pork meat
Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry"
DOI10.7251/EEMEN1501551S
PublikacijaIn Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Година2017
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Jovo Savanović и Slađana Rakita
Страница од551
Страница до564
HACCP план као дио система управљања безбједношћу хране у производњи ферментисаних производа од млијека.
Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”
DOI10.7251/EEMSR15011714S
PublikacijaIn Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Година2017
АуториДаница Савановић, Brane Novaković и Danijela Močević
Страница од1714
Страница до1728
Испитивање квалитета новог прехрамбеног производа - сланих штапића са маком
Научни скуп XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
PublikacijaXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Година2016
АуториЛадислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Славица Грујић, Милица Чоловић и Даница Савановић
Страница од390
Страница до398
Differential scanning calorimetry analysis of frozen pork meat
Научни скупXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
PublikacijaIn Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Година2016
АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Slađana Rakita, Vesna Gojković и Dragan Vujadinović
Страница од285
Страница до294
Effect of caraway essential oil on pork cooked sausage quality
Научни скупXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
PublikacijaIn Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Година2016
АуториBranislav Šojić, Vladimir Tomović, Natalija Džinić, Jovo Savanović и Даница Савановић
Страница од295-299
Sadržaj histamina u komercijalnim prehrambenim proizvodima na tržištu Republike Srpske/Bosne i Hercegovine
Научни скупXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
PublikacijaIn Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Година2016
АуториVesna Gojković, Даница Савановић, Dragan Vujadinović, Milan Vukić и Radoslav Grujić
Страница од300
Страница до307
Production of sucuk in industrial conditions.
Научни скупIV International Congress “Engineering, environment and materials in processing industry” At Jahorina, 4-6.03.2015. Bosnia and Herzegovina
DOI10.7251/EEMSR1501391S
PublikacijaProceedings of IV International Congress “Engineering, environment and materials in processing industry” At Jahorina, 4-6.03.2015. Bosnia and Herzegovina
Година2015
АуториJovo Savanović, Radoslav Grujić, Даница Савановић и Славица Грујић
Страница од391
Страница до401
Senzorna ocjena kvaliteta i prihvatljivosti napitaka biljnog čaja od lista mente (Mentha piperita L.).
Научни скупThe Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
DOI10.13140/2.1.4069.9685.
PublikacijaIn Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
Година2013
АуториСлавица Грујић, Tatjana Bijelić, Божана Оџаковић и Даница Савановић
Страница од551
Страница до565
Faktori koji utiču na formiranje arome u toku zrenja trajnih kobasica. (Factors influencing aroma formation during dry-fermented sausages ripening).
Научни скупThe Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
PublikacijaIn Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA.
Година2013
АуториДаница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Страница од539
Страница до550
Environmental and material flow cost accounting in sausage production.
Научни скуп2nd International Symposium on Environmental and Material Flow Management “EMFM 2012“, 07-09. June 2012.
Publikacija2nd International Symposium on Environmental and Material Flow Management “EMFM 2012“, 07-09. June 2012. Zenica, BA.
Година2012
АуториRadoslav Grujić, M. Jašić, Славица Грујић, Даница Савановић и Jovo Savanović
Страница од65
Страница до70
Sensory evaluation as tool in quality improvement of boiled chicken sausage.
Научни скуп6th Central European Congress on Food, CEFood 2012. 23-26. 05. 2012.
PublikacijaProceedings. 6th Central European Congress on Food, CEFood 2012. 23-26. 05. 2012. Novi Sad, Serbia
Година2012
АуториДаница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Страница од1207
Страница до1212
Uticaj aditiva na formiranje boje u toku zrenja goveđih kobasica
Научни скуп XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
PublikacijaZbornik nerecenziranih radova, XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije, Neum, BiH
Година2010
АуториДаница Савановић, Славица Грујић, Radoslav Grujić и Jovo Savanović
Страница од1302
Страница до1310
Senzorni kvalitet štrudle sa orasima: Definisanje deskriptora.
Научни скупI Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina,
PublikacijaKnjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina
Година2009
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић, Radoslav Grujić, Даница Савановић и Tatjana Kojadinović
Страница од402
Страница до405
Optimizacija senzornih karakteristika pekarskih proizvoda: Uticaj sastojaka i prehrambenih aditiva.
Научни скупI Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina,
PublikacijaKnjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Dragana Popara
Страница од406
Страница до409
Uticaj prehrambenih aditiva na formiranje i stabilnost boje barenih kobasica
Научни скупVIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija
PublikacijaZbornik radova VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija
Година2009
АуториRadoslav Grujić, Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović
Страница од28
Страница до35
Karakteristike kvaliteta livadskog meda iz Republike Srpske (Bosna i Hercegovina).
Научни скупVIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac,
PublikacijaZbornik radova
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Snežana Dragić и Даница Савановић
Страница од10
Страница до18
Definisanje karakteristika kvaliteta hljeba primjenom senzornih metoda analize.
Научни скупDrugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“
DOI10.13140/2.1.4947.7925
PublikacijaZbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2:
Година2008
АуториДаница Савановић и Славица Грујић
Страница од137
Страница до141
Deskriptivna senzorna analiza fino usitnjenih kobasica sa svinjskim mesom tipa „Parizer“.
Научни скупDrugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“
PublikacijaZbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2:
Година2008
АуториДаница Савановић и Славица Грујић
Страница од142
Страница до147
Физичко-хемијска и сензорна својства ливадског меда произведеног у Босни и Херцеговини
Научни скупДруги међународни конгрес „Екологија, здравље, рад, спорт“
PublikacijaЗборник апстракта
Година2008
АуториСнежана Драгић, Славица Грујић и Даница Савановић
Страница од111
Razvoj i primjena referentne skale za senzornu ocjenu kvaliteta voćnog želea.
Научни скупI međunarodni kongres TEHNOLOGIJA, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE. I simpozijum BIOTEHNOLOGIJA I MIKROBIOLOGIJA HRANE. Novi Sad, Srbija
DOI10.13140/2.1.2719.5689
PublikacijaZbornik radova, I međunarodni kongres TEHNOLOGIJA, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE. I simpozijum BIOTEHNOLOGIJA I MIKROBIOLOGIJA HRANE. Novi Sad, Srbija, 236-242.
Година2007
АуториСлавица Грујић, Karmela Plavšić и Даница Савановић
Веб адресаhttps://www.researchgate.net/publication/231057321_DEVELOPMENT_AND_APPLICATION_REFERENCE_SCALES_FOR_FRUIT_JELLY_SENSORY_QUALITY_EVALUATION
Uticaj pakovanja u modifikovanoj atmosferi na senzorni kvalitet kolača
Научни скупVI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, Leskovac, SiCG
PublikacijaZbornik radova, VI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, Leskovac, SiCG
Година2005
АуториСлавица Грујић, Miloš Šolaja и Даница Савановић
Страница од116
Страница до125
Квантитативна анализа ризика у току развоја HACCP Plana
Научни скуп53. Међународно Саветовање индустрије меса
PublikacijaЗборник кратких садржаја
Година2005
АуториRadoslav Grujić, Radomir Radovanović и Даница Савановић
Страница од8
Страница до10

Књиге и монографије

Konzervisanje mesa smrzavanjem
ИздавачTehnološki fakultet, Banja Luka
ISBN978-99938-54-91-3
Година2021
АуториДаница Савановић
Типостале научне публикације
Број страна110
Biopolymers as Food Packaging Materials. In Eva Pellicer, Danilo Nikolic, Jordi Sort, Maria Baró, Fatima Zivic, Nenad Grujovic, Radoslav Grujic and Svetlana Pelemis (Ed). Advances in Applications of Industrial Biomaterials. pp 139-160
ИздавачSpringer International Publishing AG.
ISBN978-3-319-62766-3
Година2017
АуториRadoslav Grujić, Dragan Vujadinović и Даница Савановић
Типостале научне публикације
Веб адресаhttp://www.springer.com/gp/book/9783319627663#
Antioxidants effects on quality of meat and meat products. In Murkovic M., Cantalejo J.M., Grujic S., Courtin C. (Ed). Selected Topics on Food Science and Technology.pp 231-254.
ИздавачFaculty of Technology, University of Banja Luka (Bosnia and Herzegovina), KU Leuven (Belgium) with the Consortium of TEMPUS Project 40030_2005
ISBN978-99938-54-30-2
Година2009
АуториДаница Савановић
Типостале научне публикације
Број страна371

Пројекти

Остали

Промјене протеина у току смрзавања прехрамбених производа

Циљ овог пројекта јесте оптимизација процеса смрзавања прехрамбених производа животињског и биљног поријекла, ради спречавања или смањења хемијских промјена протеина, а тиме и смањења количине воде која се отпушта након одмрзавања и, на крају, добијања стабилнијих производа. Смрзавање узорока прехрамбених производа (месо, воће и поврће, пшенично тијесто) ће се вршити на различитим температурама...

Број пројекта1251107
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Даница Савановић
Пројектни тим
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске
Почетак реализације01.03.2019.
Завршетак пројекта30.12.2020.
Вредност пројекта14280.0 БАМ
„Утицај додатка биљног екстракта на својства природног омотача и одрживост Домаће ферментисане кобасице“

Kвалитет ферментисаних кобасица као и промјене које настају током процеса ферментације, сушења и зрења не зависе само од оснпвних компонената надјева кобасице, већ и од дпдатака који утичу на процес преласка надјева у ферментисан ...

Број пројекта1251109
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Сњежана Мандић
Пројектни тимпроф. др Љиљана Топалић-Тривуновић
Невена Ритан
проф. др Даница Савановић
др Ана Велемир
доц. мр Наташа Лакић - Каралић
ФинансијерМинистарство науке и технологије Републике Српске
Почетак реализације01.06.2019.
Завршетак пројекта01.06.2021.
Вредност пројекта8960.0 БАМ
Производња и карактеризација нових производа од млијека

Будући да су се различите зачинске биљке вијековима користиле за побољшање укуса хране, а поред тога садрже и многа љековита својства, циљ овог пројекта је да се произведу нови производи, различите врсте сирева са додатком одабраних зачина као што су оригано, босиљак, першун, рузмарин и власац, и да се испита квалитет произведених сирева.Будући да су се различите зачинске биљке вијековима користиле за побољшање укуса хране...

Број пројекта1251149
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални - остали
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Даница Савановић
Пројектни тиммр Сандра Петковић
проф. др Александар Савић
доц. др Маја Милијаш
проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић
др Ана Велемир
Тијана Ђуричић, ма
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво
Почетак реализације01.01.2022.
Завршетак пројекта18.03.2024.
Вредност пројекта20000.0 БАМ
Валоризација семенке коштице домаће шљиве (Prunus domestica L.)

Пољопривредно-прехрамбени сектор производи огромну количину незаобилазног отпадног материјала, који се у већини случајева може поново користити. Ови нуспроизводи су богати биоактивним једињењима са бројним нутритивним својствима и корисним ефектима на здравље људи.

Број пројекта1250000
СтатусАктиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаПољопривредни факултет
Руководилацпроф. др Миљан Цветковић
Пројектни тимТања Крмпот, ма
проф. др Даница Савановић
проф. др Татјана Јовановић-Цветковић
Милан Шипка, ма
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске
Почетак реализације01.03.2025.
Завршетак пројекта31.03.2026.
Вредност пројекта7500.0 БАМ
Новчани подстицаји за развој пољопривреде и села - Премија за опремање лабораторије

Основни циљ је опремање лабораторије за контролу квалитета пољопривредних и прехрамбени производа.

Број пројекта1251125
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални - остали
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Даница Савановић
Пројектни тим
ФинансијерМинистарство пољопривреде,шумарства и водопривреде Републике Српске
Почетак реализације01.07.2019.
Завршетак пројекта01.01.2020.
Вредност пројекта17289.0 БАМ
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА СИРЕВА ДОБИЈЕНИХ РАЗЛИЧИТИМ ПОСТУПЦИМА ТОПЛОТНО-КИСЕЛИНСКЕ КОАГУЛАЦИЈЕ МЛИЈЕКА

Сврха овог истраживања јесте одређивање оптималних услова коагулације приликом производње сирева киселом коагулацијом млијека, на повишеној температури. Будући да се кисело-коагулишући сиреви могу производити дјеловањем високих температура уз додатак органских киселина, у производњи специфичне групе кисело-коагулишућих сирева...

Број пројекта1251138
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Даница Савановић
Пројектни тим
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво
Почетак реализације01.03.2020.
Завршетак пројекта04.03.2022.
Вредност пројекта26250.0 БАМ
Побољшање функционалних својстава аутохтоног производа од млијека помоћу одабраних биљних врста

Постоје бројни научни докази да је исхрана у директној вези са смањењем ризика од разних болести и у вези с тим развио се концепт функционалне хране, која поред својих уобичајених нутритивних функција, има повољан утицај на људско здравље. Различите зачинске биљке вијековима се користе за побољшање укуса хране, а поред тога имају и многа љековита својства, усљед чега се додатком љековитог и ароматичног биља може добити производ са новим физиолошким својствима, тзв. функционална намирница...

Број пројекта1251296
СтатусАктиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Даница Савановић
Пројектни тимпроф. др Александар Савић
проф. др Драгана Грујић
проф. др Бланка Шкипина
Бранка Ружичић
Биљана Пећанин
проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић
др Ана Велемир
мр Сандра Петковић
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске
Почетак реализације01.01.2025.
Завршетак пројекта31.01.2026.
Вредност пројекта8000.0 БАМ