prof. dr Danica Savanović

prof. dr Danica Savanović

vanredni profesor
Nastavnik - II-4
Tehnološki fakultet
Naučna oblast Zvanje Datum izbora
Prehrambene tehnologije namirnica životinjskog porijekla vanredni profesor 28. april 2022.

Org. jedinica

  • Tehnološki fakultet - Katedra za prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije

Predmeti

Medicinski fakultet
Akademske studije prvog ciklusa
OSI18AN - Analiza namirnica
Tehnološki fakultet
Akademske studije drugog ciklusa
M11011 - Autohtono sirarstvo
M11013 - Savremene tendencije u tehnologiji fermentisanih mliječnih proizvoda
M11032 - Tehnologija mlijeka
M11033 - Tehnologija proizvoda od mlijeka
M11034 - Upravljanje operacijama i procesima u preradi mlijeka
M11036 - Tehnologija fermentisanih mliječnih proizvoda
M11051 - Modifikovanje nutritivnog kvaliteta proizvoda od mlijeka
M12020 - Studijski istraživački rad u prehrambenom inženjerstvu
Akademske studije prvog ciklusa
B13507 - Osnovi prehrambenih tehnologija
B13606a - Projektovanje tehnoloških procesa
B13606b - Projektovanje tehnoloških procesa
B13607a - Materijalni i energetski bilansi u proizvodnji
B13607b - Materijalni i energetski bilansi u proizvodnji
B14702 - Prehrambene tehnologije namirnica biljnog porijekla I
B14743 - Proizvodnja i kvalitet funkcionalne hrane
B14745 - Proizvodnja nove hrane i GM hrane
B14746 - Kvalitet dodataka u ishrani potrošača (food supplements)
B14748 - Proizvodi od mlijeka modifikovanog nutritivnog kvaliteta
B14801 - Prehrambene tehnologije namirnica životinjskog porijekla II
B14821 - Tehnologija mlijeka i proizvoda od mlijeka
B14838 - Kontrola kvaliteta mlijeka i proizvoda od mlijeka
B14843 - Alergeni u hrani

Bibliografija

Radovi u časopisima

SAGE ESSENTIAL OIL EXHIBITS ANTIOXIDATIVE AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY IN CHICKEN-COOKED SAUSAGES
DOI 10.5937/jpea29-56582
Časopis Casopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi PTEP
Godina 2025
Autori Branislav Šojić, Snežana Škaljac, Marija Jokanović, Branimir Pavlić, Eva Ivanišova, Monika Božikova, Danica Savanović i Michal Binczarski
Volumen 29
Broj 1
Stranica od 1
Stranica do 5
Veb adresa https://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%2617733&page=0&sort=8&stype=0&backurl=%2fissue.aspx%3fissue%3d17733
CONTENT OF MACRO- AND MICROELEMENTS IN CHEESES PRODUCED WITH THE ADDITION OF DIFFERENT SPICES
DOI 10.59919/JCTE04202301E235
Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Godina 2023
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović i Jelena Sekulić
Volumen 4
Broj 1
Stranica od 7
Stranica do 13
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/article/235
Isolation, Bioactive Potential, and Application of Essential Oils and Terpenoid-Rich Extracts as Effective Antioxidant and Antimicrobial Agents in Meat and Meat Products
Časopis MOLECULES: A JOURNAL OF SYNTHETIC ORGANIC AND NATURAL PRODUCT CHEMISTRY
Godina 2023
Autori Branislav Šojić, Sanja Milošević, Danica Savanović, Zoran Zeković, Vladimir Tomović i Branimir Pavlić
Volumen 28
Broj 5
Stranica od 1
Stranica do 22
Antioxidant potential of essential oils in fresh turkey sausages
Časopis FLEISCHWIRTSCHAFT
Godina 2023
Autori Branislav Šojić, Branimir Pavlić, Vladimir Tomović, Predrag Ikonić, Tatjana Peulić, Stefan Vidaković, Aljoša Gnip, Miloš Županjac, Danica Savanović, Snežana Škaljac i Marija Jokanović
Broj 4
Stranica od 90
Stranica do 94
EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON THE COLOR OF FERMENTED SAUSAGES
DOI 10.7251/JCTE2203020V
Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Godina 2022
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić i Danica Savanović
Volumen 3
Broj 1
Stranica od 20
Stranica do 26
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/
Effects of non-meat proteins on the quality of fermented sausages
DOI 10.21603/2308-4057-2020-2-259-267
Časopis Foods and Raw Materials
Godina 2020
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Goran Vučić i Danica Savanović
Volumen 8
Broj 2
Stranica od 259
Stranica do 267
Veb adresa http://jfrm.ru/files/archive/16/Velemir.pdf
The effect of freezing rate, frozen storage time and thawing methods on the concentration of thymosin proteins in pork meat
Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Godina 2020
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Jovo Savanović, Aleksandra Torbica, Jelena Tomić i Vesna Gojković-Cvetković
Volumen 1
Broj 1
Stranica od 34
Stranica do 40
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2020/12/5JCTE-1-1-34-40.pdf
THE INFLUENCE OF THE FREEZING RATE ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF PORK MEAT (M. Longissimus dorsi)
DOI https://doi.org/10.2298/APT1950 228S
Časopis Acta Periodica Technologica
Godina 2019
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Volumen 50
Stranica od 228
Stranica do 235
Veb adresa http://www.tf.uns.ac.rs/publikacije/acta/apteff-50-2019.pdf
Biochemical changes in myofibrillar and sarcoplasmatic meat proteins at different freezing rates
DOI https://doi.org/10.7251/JEPM1902117B
Časopis JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Godina 2019
Autori Biljana Bodiroga, Ljubica Vasiljević, Dragan Vujadinović, Danica Savanović i Vladimir Tomović
Volumen 11
Broj 2
Stranica od 117
Stranica do 122
Veb adresa https://jepm.tfzv.ues.rs.ba/index.php/Journal/article/view/222/185
THERMAL ANALYSIS OF FOOD PRODUCTS USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY (DSC)
DOI 10.7251/COMEN1902175G
Časopis CONTEMPORARY MATERIALS
Godina 2019
Autori Radoslav Grujić i Danica Savanović
Volumen 10
Broj 2
Stranica od 175
Stranica do 181
Veb adresa http://savremenimaterijali.info/sajt/doc/file/casopisi/10_2/9-Grujic.pdf
Effect of incorporating blackthorn fruit (Prinus spinosa L.) extract in natural casing on quality of Kranjska sausage
DOI https://doi.org/10.18485/meattech.2018.59.2.2
Časopis Meat Technology
Godina 2018
Autori Snježana Mandić, Danica Savanović, Ana Velemir, Vesna Kalaba, Jovo Savanović i Vanja Jokanović
Volumen 59
Broj 2
Stranica od 80
Stranica do 90
Veb adresa http://www.journalmeattechnology.com/index.php/meat_technology/article/view/115/82
EFIKASNOST HACCP SISTEMA U KONTROLI MIKROBIOLOŠKIH OPASNOSTI U PROIZVODNJI DIMLJENE PASTRMKE (ONCORHYNCHUS MYKISS)
DOI 10.7251/VETJ1802297M
Časopis Veterinarski žurnal Republike Srpske
Godina 2018
Autori Snježana Mandić, Danica Savanović, Ana Velemir i Vladimir Marjanović
Volumen 18
Broj 2
Stranica od 297
Stranica do 325
Veb adresa http://virs-vb.com/wp-content/uploads/2019/01/VJRS_2018-2-2S.pdf
ANALYSIS OF FROZEN CHICKEN MEAT USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY
Analysis of myofibrillar and sarcoplasmic proteins in pork meat by capillary gel electrophoresis
DOI http://doi.org/10.21603/2308-4057-2018-2-421-428
Časopis Foods and Raw Materials
Godina 2018
Autori Radoslav Grujić i Danica Savanović
Volumen 6
Broj 2
Stranica od 421
Stranica do 428
Veb adresa http://jfrm.ru/?page=archive&jrn=12&article=19
Analiza proteina pšenice kapilarnom gel elektroforezom (CGE )
DOI 10.7251/GHTE1814023S
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2018
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Aleksandra Torbica i Jovo Savanović
Broj 14
Stranica od 23
Stranica do 29
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/analiza-proteina-psenice-kapilarnom-gel-elektroforezom-cge/
Potential of pumpkin oil cake protein isolate in production of millet bread
DOI 10.5937/FFR1802139T
Časopis Food and Feed Research
Godina 2018
Autori Jelena Tomić, Aleksandra Torbica, Miona Belović, Ljiljana Popović, Jelena Čakarević, Danica Savanović, Aleksandra Novaković i Karolina Mocko Blažek
Volumen 45
Broj 2
Stranica od 139
Stranica do 147
Veb adresa http://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22221&cntnt01returnid=188#abstract
Utilization of apple pomace coextruded with corn grits in sponge cake creation
DOI 10.5937/FFR1802149T
Časopis Food and Feed Research
Godina 2018
Autori Aleksandra Torbica, Jelena Tomić, Danica Savanović, Biljana Pajin, Jovana Petrović, Ivana Lončarević, Aleksandar Fišteš i Karolina Mocko Blažek
Volumen 45
Broj 2
Stranica od 149
Stranica do 157
Veb adresa http://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22224&cntnt01returnid=188#abstract
Melting and crystallization DSC profiles of different types of meat
DOI 10.2298/CICEQ160707001S
Časopis CHEMICAL INDUSTRY & CHEMICAL ENGINEERING QUARTERLY
Godina 2017
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Slađana Rakita, Aleksandra Torbica i Ranko Božičković
Stranica od 1
Stranica do 20
Veb adresa http://doiserbia.nb.rs/issue.aspx?issueid=2809
PROMJENE PROTEINA U TOKU SMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA MESA I PROIZVODA OD MESA
Časopis Veterinarski žurnal Republike Srpske
Godina 2017
Autori Danica Savanović i Radoslav Grujić
Volumen 18
Broj 1
Stranica od 105
Stranica do 118
Veb adresa http://virs-vb.com/veterinarski-zurnal-rs/arhiva/volumen-xvi-2016/%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-xvii-2017-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%98-1/
THE APPLICATION OF HACCP CONCEPT IN CONTROLLING MICROBIOLOGICAL HAZARDS IN THE CHEESE PRODUCTION
DOI 10.7251/QOL1701016N
Časopis QUALITY OF LIFE
Godina 2017
Autori Brane Novaković i Danica Savanović
Volumen 8
Broj 1-2
Stranica od 16
Stranica do 22
Veb adresa http://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/3523/3362
HACCP plan kao dio sistema upravljanja bezbjednošću hrane u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mlijeka
DOI 10.7251/JEPM1709015S
Časopis JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Godina 2017
Autori Danica Savanović, Brane Novaković i Danijela Močević
Volumen 9
Broj 1
Stranica od 15
Stranica do 23
Veb adresa http://doisrpska.nub.rs/index.php/JEPM/article/view/4124
Effect of Antioxidants on the Colour Stability of Fermented Sausage “Sucuk” Type
DOI 10.7251/QOL1401019S
Časopis QUALITY OF LIFE
Godina 2014
Autori Danica Savanović, Slavica Grujić, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Volumen 5
Broj 1-2
Stranica od 19
Stranica do 32
Veb adresa http://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/1404/1308
EFFECT OF ROSEMARY EXTRACT AND GREEN TEA EXTRACT ON COLOUR STABILITY AND QUALITY OF FERMENTED SAUSAGE
Časopis Electronic Journal of Polish Agricultural Universities EJPAU
Godina 2014
Autori Danica Savanović, Slavica Grujić, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Volumen 17
Broj 1
Stranica od 1
Stranica do 21
Veb adresa http://www.ejpau.media.pl/volume17/issue1/art-04.html
Poboljšanje konzistencije i stabilnosti fino usitnjenih barenih kobasica od svinjskog mesa dodatkom emulgatora i stabilizatora
Časopis Tehnologija mesa
Godina 2010
Autori Slavica Grujić, Radoslav Grujić, Danica Savanović, Božana Odžaković i Nikolina Rađenović
Volumen 51
Broj 1
Stranica od 60
Stranica do 65
Veb adresa http://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2010_1_8.pdf
Uticaj odabranih aditiva na poboljšanje kvaliteta i stabilnosti boje fino usitnjenih barenih kobasica od pilećeg mesa
Časopis Tehnologija mesa
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Radoslav Grujić, Danica Savanović, Božana Odžaković i Mario Dejanović
Volumen 50
Broj 3-4
Stranica od 232
Stranica do 237
Veb adresa http://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2009_3_4_9.pdf
Unapređenje kvaliteta namirnica rangiranjem senzornih svojstava
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Radoslav Grujić, Danica Savanović, Božana Odžaković i Danica Glavaš
Volumen 2
Stranica od 73
Stranica do 77
Veb adresa http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf
Poboljšanje kvaliteta barenih kobasica primjenom deskriptivne senzorne analize.
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Radoslav Grujić, Danica Savanović, Božana Odžaković i Danica Glavaš
Broj 2
Stranica od 67
Stranica do 72
Veb adresa http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf
Uticaj odabranih sastojaka i prehrambenih aditiva na poboljšanje senzornih svojstava peciva
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Danica Savanović, Božana Odžaković, Olja Šavija i Dragana Popara
Broj 1
Stranica od 159
Stranica do 165
Veb adresa http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf
Senzorna analiza kao alat za razvoj novih proizvoda
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Danica Savanović, Božana Odžaković, Božana Vranješ i Dragana Popara
Broj 1
Stranica od 151
Stranica do 157
Veb adresa http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf
Deskriptivna senzorna analiza kao alat za upravljanje kvalitetom prehrambenih proizvoda
Časopis Hrana i ishrana
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Radoslav Grujić, Božana Odžaković, Danica Savanović i Vedrana Savanović
Volumen 50
Broj 1-2
Stranica od 9
Stranica do 13

Radovi sa skupova

Obtaining a probiotic drink from carrots using sauerkraut brine and probiotic culture
Naučni skup XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Aleksandar Savić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Ana Velemir, Danica Savanović, Katarina Mitić i Nevena Janjić
Stranica od 136
Functional properties of different types of metheglin
Naučni skup XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Nataša Zelenković, Ana Velemir, Ljiljana Topalić-Trivunović, Danica Savanović i Aleksandar Savić
Stranica od 148
Examination of the quality of goat cheese in a sack
Naučni skup XIII INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT - STED
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović, Snježana Mandić, Aleksandar Savić i Jovana Kučinar
Stranica od 101
Antioxidative properties of fresh cheese with the addition of turmeric (Curcuma longa L.)
Naučni skup XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Aleksandar Savić, Snježana Mandić, Jovo Savanović i Filip Radović
Stranica od 146
Quality indicators of fermented sausage with casings treated with plant extracts
Naučni skup XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Danica Savanović i Aleksandar Savić
Stranica od 147
Information security in the function of corporate management of information technologies.
Naučni skup XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT,
Publikacija Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2023
Autori Ljilja Šikman, Danica Savanović, Tihomir Latinović i Aleksandar Gaćina
Stranica od 362
Stranica do 369
Fatty acid composition of kranjska sausage with casings treated with plant extracts (Prinus Spinosa L.)
Naučni skup XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Publikacija Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2023
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Danica Savanović i Vanja Jokanović
Stranica od 389
Stranica do 395
Physicochemical properties of cream cheese with the addition of selected spices
Naučni skup XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Publikacija Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2023
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović, Aleksandar Savić i Danka Babić
Stranica od 396
Stranica do 402
THE EFFECT OF WILD THYME BY-PRODUCT EXTRACTS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF COOKED HAMS WITH REDUCED LEVEL OF SODIUM NITRITE
Naučni skup XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF ABSTRACTS
Godina 2022
Autori Jovo Savanović, Branislav Šojić, Danica Savanović, Branimir Pavlić, Vladimir Tomović, Snežana Škaljac i Marija Jokanović
Stranica od 109
Stranica do 110
Content of macro - and microelements in cheeses produced with the addition of different spices
Naučni skup XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF ABSTRACTS
Godina 2022
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović i Jelena Sekulić
Stranica od 111
Possibilities of production of fresh cream cheese in semiindustrial conditions
Naučni skup XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija XIV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, Book of abstracts
Godina 2022
Autori Danica Savanović, Jovo Savanović, Ana Velemir i Dijana Arsenić
Stranica od 112
INFLUENCE OF ADDITION OF SELECTED SPICES ON MINERAL COMPOSITION OF FRESH CREAM CHEESE
Naučni skup XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Publikacija PROCEEDINGS of XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2022
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Aleksandar Savić, Jovo Savanović i Jelena Sekulić
Stranica od 547
Stranica do 554
PROIZVODNJA SVJEŽEG SIRA POSTUPKOM TOPLOTNO-KISELINSKE KOAGULACIJE MLIJEKA
Naučni skup XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Publikacija PROCEEDINGS of XI INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2022
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović, Aleksandar Savić i Tanja Smiljić
Stranica od 555
Stranica do 564
EFFECT OF MILK FAT CONTENT ON THE QUALITY CHARACTERISTICS OF FRESH CHEESE
Naučni skup X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Publikacija PROCEEDINGS of X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2021
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović i Bojana Dmitrović
Stranica od 620
Stranica do 628
Veb adresa http://conf.univerzitetpim.com/zbornik-radova/
INFLUENCE OF COAGULATION CONDITIONS ON THE MINERAL COMPOSITION OF ACID-COAGULATING CHEESES
Naučni skup X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Publikacija PROCEEDINGS of X INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2021
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Nevena Ritan i Jovo Savanović
Stranica od 629
Stranica do 636
Veb adresa http://conf.univerzitetpim.com/zbornik-radova/
EFFECT OF THAWING METHODS ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF TURKEY MEAT
Naučni skup International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Publikacija Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Godina 2021
Autori Danica Savanović, Snježana Mandić, Goran Vučić, Ana Velemir, Jovo Savanović i Nemanja Tešanović
Stranica od 1034
Stranica do 1040
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/archive
EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON CONTENT OF FATTY ACIDS IN FERMENTED SAUSAGES
Naučni skup XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021"
Publikacija Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Godina 2021
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić i Danica Savanović
Stranica od 1026
Stranica do 1033
SENSORY PROPERTIES OF CHEESES OBTAINED BY DIFFERENT PROCESSES HEAT-ACID COAGULATION OF MILK
Naučni skup International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Publikacija Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Godina 2021
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović i Nevena Ritan
Stranica od 1041
Stranica do 1046
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/archive
Influence of coagulation conditions on the content of fatty acids in acid-coagulated cheeses.
Naučni skup International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
Publikacija Proceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
Godina 2020
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Snježana Mandić, Nevena Ritan i Jovo Savanović
Stranica od 100
Stranica do 106
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf
Effect of partial replacement of sodium chloride with potassium chloride on the properties of acid-coagulated cheeses
Naučni skup XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF PROCEEDINGS
Godina 2020
Autori Danica Savanović, Dražena Strugalović, Ana Velemir, Snježana Mandić i Jovo Savanović
Stranica od 111
Stranica do 121
Analysis of vegetable proteins by capillary gel electrophoresis (CGE)
Naučni skup XI Međunarodni Poljoprivredni Simpozijum "AGROSYM 2020"
Publikacija Proceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
Godina 2020
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Stranica od 94
Stranica do 99
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf
TOPLOTNA SVOJSTVA SMRZNUTOG VOĆA I POVRĆA – DSC ANALIZA
Naučni skup Savremeni materijali
Publikacija Naučni skup Savremeni materijali, Zbornik radova
Godina 2018
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Slađana Rakita i Mirko Dobrnjac
Stranica od 387
Stranica do 402
Kvalitet fino usitnjenih barenih kobasica na tržištu grada Banja Luka.
Naučni skup ŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018.
Publikacija ŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018. Zbornik radova
Godina 2018
Autori Dušanka Marković, Danica Savanović, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Stranica od 158
Stranica do 170
UTICAJ POSTUPAKA ODMRZAVANJA NA PROMJENU BOJE SVINJSKOG MESA (M. Longissimus dorsi)
Naučni skup XII SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE
Publikacija XII SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE, Zbornik radova
Godina 2018
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Stranica od 384
Stranica do 392
APPLICATION OF PULSED LIGHT FOR DECONTAMINATION OF FOOD PACKAGING MATERIALS
Naučni skup XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
Publikacija XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Godina 2018
Autori Svetlana Pelemiš, Vesna Gojković, Danica Savanović i Radoslav Grujić
Stranica od 393
Stranica do 397
GLIADIN PROTEINS EXTRACTION FROM WHEAT FLOUR WITH ETHANOL – DETERMINATION OF THE OPTIMUM SOLVENT CONCENTRATION
Naučni skup XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
Publikacija XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Godina 2018
Autori Vesna Gojković-Cvetković, Radoslav Grujić i Danica Savanović
Stranica od 398
Stranica do 405
CHANGE IN FUNCTIONAL AND SENSORY PROPERTIES OF ORGANIC SAUSAGES DUE TO THE REPLACE OF PHOSPHATE SALTS WITH NATURAL TEXTURAL MODIFIERS
Naučni skup 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT"
Publikacija BOOK OF ABSTRACTS
Godina 2017
Autori Dragan Vujadinović, Radoslav Grujić, Vladimir Tomović, Danica Savanović, Vesna Gojković i Milan Vukić
Stranica od 68
THE INFLUENCE OF FREEZING RATE AND METHODS OF THERMAL PROCESSING ON THE TECHNOLOGICAL AND SENSORY PROPERTIES OF MEAT
Naučni skup 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT"
Publikacija BOOK OF ABSTRACTS
Godina 2017
Autori Radoslav Grujić, Danica Savanović, Vesna Gojković, Dragan Vujadinović, Milan Vukić i Žaklina Vučetić
Stranica od 72
CHANGE IN FUNCTIONAL AND SENSORY PROPERTIES OF ORGANIC SAUSAGES DUE TO THE REPLACE OF PHOSPHATE SALTS WITH NATURAL TEXTURAL MODIFIERS
Naučni skup 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT"
Publikacija PROCEEDINGS
Godina 2017
Autori Dragan Vujadinović, Radoslav Grujić, Vladimir Tomović, Milan Vukić, Danica Savanović i Vesna Gojković
Stranica od 15
Stranica do 24
Uticaj smrzavanja na kvalitet prehrambenih proizvoda.
Naučni skup V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry
DOI 10.7251/EEMSR1501565S
Publikacija In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Godina 2017
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Jovo Savanović
Stranica od 565
Stranica do 582
Effect of scaning rate on melting and crystallization DSC profiles of cooked pork meat
Naučni skup V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry"
DOI 10.7251/EEMEN1501551S
Publikacija In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Godina 2017
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Jovo Savanović i Slađana Rakita
Stranica od 551
Stranica do 564
HACCP plan kao dio sistema upravljanja bezbjednošću hrane u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mlijeka.
Naučni skup V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”
DOI 10.7251/EEMSR15011714S
Publikacija In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Godina 2017
Autori Danica Savanović, Brane Novaković i Danijela Močević
Stranica od 1714
Stranica do 1728
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom
Naučni skup XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
Publikacija XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Godina 2016
Autori Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Slavica Grujić, Milica Čolović i Danica Savanović
Stranica od 390
Stranica do 398
Differential scanning calorimetry analysis of frozen pork meat
Naučni skup XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Publikacija In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Godina 2016
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Slađana Rakita, Vesna Gojković i Dragan Vujadinović
Stranica od 285
Stranica do 294
Effect of caraway essential oil on pork cooked sausage quality
Naučni skup XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Publikacija In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Godina 2016
Autori Branislav Šojić, Vladimir Tomović, Natalija Džinić, Jovo Savanović i Danica Savanović
Stranica od 295-299
Sadržaj histamina u komercijalnim prehrambenim proizvodima na tržištu Republike Srpske/Bosne i Hercegovine
Naučni skup XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Publikacija In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Godina 2016
Autori Vesna Gojković, Danica Savanović, Dragan Vujadinović, Milan Vukić i Radoslav Grujić
Stranica od 300
Stranica do 307
Production of sucuk in industrial conditions.
Naučni skup IV International Congress “Engineering, environment and materials in processing industry” At Jahorina, 4-6.03.2015. Bosnia and Herzegovina
DOI 10.7251/EEMSR1501391S
Publikacija Proceedings of IV International Congress “Engineering, environment and materials in processing industry” At Jahorina, 4-6.03.2015. Bosnia and Herzegovina
Godina 2015
Autori Jovo Savanović, Radoslav Grujić, Danica Savanović i Slavica Grujić
Stranica od 391
Stranica do 401
Senzorna ocjena kvaliteta i prihvatljivosti napitaka biljnog čaja od lista mente (Mentha piperita L.).
Naučni skup The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
DOI 10.13140/2.1.4069.9685.
Publikacija In Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
Godina 2013
Autori Slavica Grujić, Tatjana Bijelić, Božana Odžaković i Danica Savanović
Stranica od 551
Stranica do 565
Faktori koji utiču na formiranje arome u toku zrenja trajnih kobasica. (Factors influencing aroma formation during dry-fermented sausages ripening).
Naučni skup The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
Publikacija In Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA.
Godina 2013
Autori Danica Savanović, Slavica Grujić, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Stranica od 539
Stranica do 550
Environmental and material flow cost accounting in sausage production.
Naučni skup 2nd International Symposium on Environmental and Material Flow Management “EMFM 2012“, 07-09. June 2012.
Publikacija 2nd International Symposium on Environmental and Material Flow Management “EMFM 2012“, 07-09. June 2012. Zenica, BA.
Godina 2012
Autori Radoslav Grujić, M. Jašić, Slavica Grujić, Danica Savanović i Jovo Savanović
Stranica od 65
Stranica do 70
Sensory evaluation as tool in quality improvement of boiled chicken sausage.
Naučni skup 6th Central European Congress on Food, CEFood 2012. 23-26. 05. 2012.
Publikacija Proceedings. 6th Central European Congress on Food, CEFood 2012. 23-26. 05. 2012. Novi Sad, Serbia
Godina 2012
Autori Danica Savanović, Slavica Grujić, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Stranica od 1207
Stranica do 1212
Uticaj aditiva na formiranje boje u toku zrenja goveđih kobasica
Naučni skup XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Publikacija Zbornik nerecenziranih radova, XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije, Neum, BiH
Godina 2010
Autori Danica Savanović, Slavica Grujić, Radoslav Grujić i Jovo Savanović
Stranica od 1302
Stranica do 1310
Senzorni kvalitet štrudle sa orasima: Definisanje deskriptora.
Naučni skup I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina,
Publikacija Knjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Božana Odžaković, Radoslav Grujić, Danica Savanović i Tatjana Kojadinović
Stranica od 402
Stranica do 405
Optimizacija senzornih karakteristika pekarskih proizvoda: Uticaj sastojaka i prehrambenih aditiva.
Naučni skup I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina,
Publikacija Knjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Radoslav Grujić, Božana Odžaković, Danica Savanović i Dragana Popara
Stranica od 406
Stranica do 409
Uticaj prehrambenih aditiva na formiranje i stabilnost boje barenih kobasica
Naučni skup VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija
Publikacija Zbornik radova VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija
Godina 2009
Autori Radoslav Grujić, Slavica Grujić, Danica Savanović, Božana Odžaković i Nikolina Rađenović
Stranica od 28
Stranica do 35
Karakteristike kvaliteta livadskog meda iz Republike Srpske (Bosna i Hercegovina).
Naučni skup VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac,
Publikacija Zbornik radova
Godina 2009
Autori Slavica Grujić, Radoslav Grujić, Snežana Dragić i Danica Savanović
Stranica od 10
Stranica do 18
Definisanje karakteristika kvaliteta hljeba primjenom senzornih metoda analize.
Naučni skup Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“
DOI 10.13140/2.1.4947.7925
Publikacija Zbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2:
Godina 2008
Autori Danica Savanović i Slavica Grujić
Stranica od 137
Stranica do 141
Deskriptivna senzorna analiza fino usitnjenih kobasica sa svinjskim mesom tipa „Parizer“.
Naučni skup Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“
Publikacija Zbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2:
Godina 2008
Autori Danica Savanović i Slavica Grujić
Stranica od 142
Stranica do 147
Fizičko-hemijska i senzorna svojstva livadskog meda proizvedenog u Bosni i Hercegovini
Naučni skup Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“
Publikacija Zbornik apstrakta
Godina 2008
Autori Snežana Dragić, Slavica Grujić i Danica Savanović
Stranica od 111
Razvoj i primjena referentne skale za senzornu ocjenu kvaliteta voćnog želea.
Naučni skup I međunarodni kongres TEHNOLOGIJA, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE. I simpozijum BIOTEHNOLOGIJA I MIKROBIOLOGIJA HRANE. Novi Sad, Srbija
DOI 10.13140/2.1.2719.5689
Publikacija Zbornik radova, I međunarodni kongres TEHNOLOGIJA, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE. I simpozijum BIOTEHNOLOGIJA I MIKROBIOLOGIJA HRANE. Novi Sad, Srbija, 236-242.
Godina 2007
Autori Slavica Grujić, Karmela Plavšić i Danica Savanović
Veb adresa https://www.researchgate.net/publication/231057321_DEVELOPMENT_AND_APPLICATION_REFERENCE_SCALES_FOR_FRUIT_JELLY_SENSORY_QUALITY_EVALUATION
Uticaj pakovanja u modifikovanoj atmosferi na senzorni kvalitet kolača
Naučni skup VI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, Leskovac, SiCG
Publikacija Zbornik radova, VI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, Leskovac, SiCG
Godina 2005
Autori Slavica Grujić, Miloš Šolaja i Danica Savanović
Stranica od 116
Stranica do 125
Kvantitativna analiza rizika u toku razvoja HACCP Plana
Naučni skup 53. Međunarodno Savetovanje industrije mesa
Publikacija Zbornik kratkih sadržaja
Godina 2005
Autori Radoslav Grujić, Radomir Radovanović i Danica Savanović
Stranica od 8
Stranica do 10

Knjige i monografije

Konzervisanje mesa smrzavanjem
Izdavač Tehnološki fakultet, Banja Luka
ISBN 978-99938-54-91-3
Godina 2021
Autori Danica Savanović
Tip ostale naučne publikacije
Broj strana 110
Biopolymers as Food Packaging Materials. In Eva Pellicer, Danilo Nikolic, Jordi Sort, Maria Baró, Fatima Zivic, Nenad Grujovic, Radoslav Grujic and Svetlana Pelemis (Ed). Advances in Applications of Industrial Biomaterials. pp 139-160
Izdavač Springer International Publishing AG.
ISBN 978-3-319-62766-3
Godina 2017
Autori Radoslav Grujić, Dragan Vujadinović i Danica Savanović
Tip ostale naučne publikacije
Veb adresa http://www.springer.com/gp/book/9783319627663#
Antioxidants effects on quality of meat and meat products. In Murkovic M., Cantalejo J.M., Grujic S., Courtin C. (Ed). Selected Topics on Food Science and Technology.pp 231-254.
Izdavač Faculty of Technology, University of Banja Luka (Bosnia and Herzegovina), KU Leuven (Belgium) with the Consortium of TEMPUS Project 40030_2005
ISBN 978-99938-54-30-2
Godina 2009
Autori Danica Savanović
Tip ostale naučne publikacije
Broj strana 371

Projekti

Ostali

Promjene proteina u toku smrzavanja prehrambenih proizvoda

Cilj ovog projekta jeste optimizacija procesa smrzavanja prehrambenih proizvoda životinjskog i biljnog porijekla, radi sprečavanja ili smanjenja hemijskih promjena proteina, a time i smanjenja količine vode koja se otpušta nakon odmrzavanja i, na kraju, dobijanja stabilnijih proizvoda. Smrzavanje uzoroka prehrambenih proizvoda (meso, voće i povrće, pšenično tijesto) će se vršiti na različitim temperaturama...

Broj projekta 1251107
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Danica Savanović
Projektni tim
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske
Početak realizacije 01.03.2019.
Završetak projekta 30.12.2020.
Vrednost projekta 14280.0 BAM
„Uticaj dodatka biljnog ekstrakta na svojstva prirodnog omotača i održivost Domaće fermentisane kobasice“

Kvalitet fermentisanih kobasica kao i promjene koje nastaju tokom procesa fermentacije, sušenja i zrenja ne zavise samo od osnpvnih komponenata nadjeva kobasice, već i od dpdataka koji utiču na proces prelaska nadjeva u fermentisan ...

Broj projekta 1251109
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Snježana Mandić
Projektni tim prof. dr Ljiljana Topalić-Trivunović
Nevena Ritan
prof. dr Danica Savanović
dr Ana Velemir
doc. mr Nataša Lakić - Karalić
Finansijer Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske
Početak realizacije 01.06.2019.
Završetak projekta 01.06.2021.
Vrednost projekta 8960.0 BAM
Proizvodnja i karakterizacija novih proizvoda od mlijeka

Budući da su se različite začinske biljke vijekovima koristile za poboljšanje ukusa hrane, a pored toga sadrže i mnoga ljekovita svojstva, cilj ovog projekta je da se proizvedu novi proizvodi, različite vrste sireva sa dodatkom odabranih začina kao što su origano, bosiljak, peršun, ruzmarin i vlasac, i da se ispita kvalitet proizvedenih sireva.Budući da su se različite začinske biljke vijekovima koristile za poboljšanje ukusa hrane...

Broj projekta 1251149
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni - ostali
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Danica Savanović
Projektni tim mr Sandra Petković
prof. dr Aleksandar Savić
doc. dr Maja Milijaš
prof. dr Ljiljana Topalić-Trivunović
dr Ana Velemir
Tijana Đuričić, ma
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo
Početak realizacije 01.01.2022.
Završetak projekta 18.03.2024.
Vrednost projekta 20000.0 BAM
Valorizacija semenke koštice domaće šljive (Prunus domestica L.)

Poljoprivredno-prehrambeni sektor proizvodi ogromnu količinu nezaobilaznog otpadnog materijala, koji se u većini slučajeva može ponovo koristiti. Ovi nusproizvodi su bogati bioaktivnim jedinjenjima sa brojnim nutritivnim svojstvima i korisnim efektima na zdravlje ljudi.

Broj projekta 1250000
Status Aktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Poljoprivredni fakultet
Rukovodilac prof. dr Miljan Cvetković
Projektni tim Tanja Krmpot, ma
prof. dr Danica Savanović
prof. dr Tatjana Jovanović-Cvetković
Milan Šipka, ma
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske
Početak realizacije 01.03.2025.
Završetak projekta 31.03.2026.
Vrednost projekta 7500.0 BAM
Novčani podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela - Premija za opremanje laboratorije

Osnovni cilj je opremanje laboratorije za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambeni proizvoda.

Broj projekta 1251125
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni - ostali
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Danica Savanović
Projektni tim
Finansijer Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske
Početak realizacije 01.07.2019.
Završetak projekta 01.01.2020.
Vrednost projekta 17289.0 BAM
ISPITIVANJE KVALITETA SIREVA DOBIJENIH RAZLIČITIM POSTUPCIMA TOPLOTNO-KISELINSKE KOAGULACIJE MLIJEKA

Svrha ovog istraživanja jeste određivanje optimalnih uslova koagulacije prilikom proizvodnje sireva kiselom koagulacijom mlijeka, na povišenoj temperaturi. Budući da se kiselo-koagulišući sirevi mogu proizvoditi djelovanjem visokih temperatura uz dodatak organskih kiselina, u proizvodnji specifične grupe kiselo-koagulišućih sireva...

Broj projekta 1251138
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Danica Savanović
Projektni tim
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo
Početak realizacije 01.03.2020.
Završetak projekta 04.03.2022.
Vrednost projekta 26250.0 BAM
Poboljšanje funkcionalnih svojstava autohtonog proizvoda od mlijeka pomoću odabranih biljnih vrsta

Postoje brojni naučni dokazi da je ishrana u direktnoj vezi sa smanjenjem rizika od raznih bolesti i u vezi s tim razvio se koncept funkcionalne hrane, koja pored svojih uobičajenih nutritivnih funkcija, ima povoljan uticaj na ljudsko zdravlje. Različite začinske biljke vijekovima se koriste za poboljšanje ukusa hrane, a pored toga imaju i mnoga ljekovita svojstva, usljed čega se dodatkom ljekovitog i aromatičnog bilja može dobiti proizvod sa novim fiziološkim svojstvima, tzv. funkcionalna namirnica...

Broj projekta 1251296
Status Aktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Danica Savanović
Projektni tim prof. dr Aleksandar Savić
prof. dr Dragana Grujić
prof. dr Blanka Škipina
Branka Ružičić
Biljana Pećanin
prof. dr Ljiljana Topalić-Trivunović
dr Ana Velemir
mr Sandra Petković
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske
Početak realizacije 01.01.2025.
Završetak projekta 31.01.2026.
Vrednost projekta 8000.0 BAM