Tehnologija trajnih i polutrajnih proizvoda od mesa

Akronim
B14817
Status predmeta
obavezan
Semestar
8
Fond časova
2P + 1V
Broj ESPB
4.0
Studijski program
Biotehnološko prehrambeni
Modul
smjer Proizvodni
Tip studija
Akademske studije prvog ciklusa
Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti

-

Ciljevi izučavanja predmeta

Upoznavanje studenata sa postupcima proizvodnje i prerade mesa, kao i procesima, operacijama i opremom u preradi mesa.

Ishodi učenja (stečena znanja)

Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za njihov rad u industriji mesa, preradi mesa, kao i u naučnim, stručnim, kontrolnim, projektnim i pedagoškim ustanovama

Sadržaj predmeta

Osobine mesa. Osnove konzervisanja mesa, hlađenje i smrzavanje mesa. Soljenje i salamurenje mesa. Dimljenje mesa. Sušenje mesa, fermentisani i suvomesnati proizvodi. Toplotna obrada, letalnost primjenjenih postupaka. Proizvodnja usitnjenog i oblikovanog mesa, konzerve od mesa. Barene kobasice, kuvane kobasica i masti. Kriterijumi kvaliteta, tehnološke operacije (GHP, GMP i CCP).

Literatura
  1. Vuković I., Osnove tehnologije mesa, 2006, Veterinarska komora Srbije, Beograd

  2. Warris P. D., Meat Science, 2000, CABI Publishing, New York, USA

Oblici provjere znanja i ocjenjivanje

Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit.

Metode izvođenja nastave

Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije.