Tehnologija trajnih i polutrajnih proizvoda od mesa
-
Upoznavanje studenata sa postupcima proizvodnje i prerade mesa, kao i procesima, operacijama i opremom u preradi mesa.
Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za njihov rad u industriji mesa, preradi mesa, kao i u naučnim, stručnim, kontrolnim, projektnim i pedagoškim ustanovama
Osobine mesa. Osnove konzervisanja mesa, hlađenje i smrzavanje mesa. Soljenje i salamurenje mesa. Dimljenje mesa. Sušenje mesa, fermentisani i suvomesnati proizvodi. Toplotna obrada, letalnost primjenjenih postupaka. Proizvodnja usitnjenog i oblikovanog mesa, konzerve od mesa. Barene kobasice, kuvane kobasica i masti. Kriterijumi kvaliteta, tehnološke operacije (GHP, GMP i CCP).
Vuković I., Osnove tehnologije mesa, 2006, Veterinarska komora Srbije, Beograd
Warris P. D., Meat Science, 2000, CABI Publishing, New York, USA
Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit.
Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije.
-
Nauka
- Kancelarija prorektora za naučno-istraživački rad i razvoj
- Program naučno-istraživačkog rada
- Aktuelno
- Pozivi za prijavu projekata
- Projekti na Univerzitetu
- Horizont Evropa
- Instituti i centri
- Oprema i infrastruktura
- Izdavačka djelatnost
- Časopisi
- Konferencije
- Predatorski časopisi i konferencije
- Digitalni repozitorijum
- Baze i repozitorijumi otvorenog pristupa
- Priče za primjer
- Podaci za projektne prijave
- Infografika projekti
- Prezentacija NiR UNIBL