prof. dr Snježana Mandić

prof. dr Snježana Mandić

vanredni profesor
Nastavnik - II-4
Tehnološki fakultet
Naučna oblast Zvanje Datum izbora
Prehrambene tehnologije namirnica životinjskog porijekla vanredni profesor 27. februar 2020.

Org. jedinica

  • Tehnološki fakultet - Katedra za prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije

Predmeti

Tehnološki fakultet

Bibliografija

Radovi u časopisima

EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON THE COLOR OF FERMENTED SAUSAGES
DOI 10.7251/JCTE2203020V
Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Godina 2022
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić i Danica Savanović
Volumen 3
Broj 1
Stranica od 20
Stranica do 26
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/
Effects of non-meat proteins on the quality of fermented sausages
DOI 10.21603/2308-4057-2020-2-259-267
Časopis Foods and Raw Materials
Godina 2020
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Goran Vučić i Danica Savanović
Volumen 8
Broj 2
Stranica od 259
Stranica do 267
Veb adresa http://jfrm.ru/files/archive/16/Velemir.pdf
Effect of incorporating blackthorn fruit (Prinus spinosa L.) extract in natural casing on quality of Kranjska sausage
DOI https://doi.org/10.18485/meattech.2018.59.2.2
Časopis Meat Technology
Godina 2018
Autori Snježana Mandić, Danica Savanović, Ana Velemir, Vesna Kalaba, Jovo Savanović i Vanja Jokanović
Volumen 59
Broj 2
Stranica od 80
Stranica do 90
Veb adresa http://www.journalmeattechnology.com/index.php/meat_technology/article/view/115/82
EFIKASNOST HACCP SISTEMA U KONTROLI MIKROBIOLOŠKIH OPASNOSTI U PROIZVODNJI DIMLJENE PASTRMKE (ONCORHYNCHUS MYKISS)
DOI 10.7251/VETJ1802297M
Časopis Veterinarski žurnal Republike Srpske
Godina 2018
Autori Snježana Mandić, Danica Savanović, Ana Velemir i Vladimir Marjanović
Volumen 18
Broj 2
Stranica od 297
Stranica do 325
Veb adresa http://virs-vb.com/wp-content/uploads/2019/01/VJRS_2018-2-2S.pdf
ANALYSIS OF FROZEN CHICKEN MEAT USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY
Promjene proteinskih profila u domaćim fermentisanim kobasicama sa dodatkom proteina surutke i soje tokom čuvanja
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2017
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Ivan Samelak i Zoran Kukrić
Volumen 13
Stranica od 7
Stranica do 14
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2017/12/GHTERS-13-full.pdf
Production process and quality of two different dry-cured sheep hams from Western Balkan countries
Časopis FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Godina 2015
Autori Sandra Petković, Vladana Grabež, Milena Bjelanović, Snježana Mandić, Goran Vučić, Aleksandra Martinović, Torunn Thauland Håseth, Ana Velemir i BjØrg Egelandsdal
Volumen 64
Broj 2
Stranica od 1217
Stranica do 1224
Veb adresa www.elsevier.com/locate/lwt
Potrošači i bezbednost hrane
DOI 10.7251/GHTE13VI011B
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2013
Autori Milan Ž.Baltić, Jelena Đurić, Snježana Mandić, Biljana Pećanac i Jasna Lončina
Volumen Vanredno izdanje
Stranica od 11
Stranica do 16
Veb adresa glasnik@tfbl.org
Biohemijska karakterizacija sarkoplazmatičnih i miofibrilarnih proteinskih profila u različitim kobasicama tokom perioda zrenja
DOI 10.7251/GHTE1208013S
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2012
Autori Ivan Semelak, Zoran Kukrić, Snježana Mandić, Dino Hasanagić, Svjetlana Pavičić i Snježana Matoš
Volumen 8
Stranica od 13
Stranica do 20
Veb adresa glasnik@tfbl.org
Fermentisane kobasice - proizvodi sa tradicijom
Časopis Veterinarski žurnal Republike Srpske
Godina 2011
Autori Milan Ž.Baltić, Biljana Pećanac, Milenko Šarić, Snježana Mandić, Ivana Filipović, Jelena Đurić i Slobodan Dojčinović
Volumen XI
Broj 1
Stranica od 5
Stranica do 11
Promjene hemijskog sastava i mikrobiološki status fermentisanih kobasica tokom zrenja
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2011
Autori Snježana Mandić, Asima Davidović, Ljiljana Topalić-Trivunović, Branka Topić, Aleksandar Savić, Snježana Matoš i Sandra Petković
Broj 5
Stranica od 45
Stranica do 49
Opasnosti od mikološke i mikotoksikloške kontaminacije u pogonu za proizvodnju kolača
Časopis Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2009
Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Radomir Radanović, Nikola Marjanović, Ljiljana Petrović, Natalija Džinić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Sandra Petković i Ana Gajić
Broj 1
Stranica od 167
Stranica do 173
Ispitivanje kvaliteta vlašićkog (Travničkog) sira sa područja opštine Kotor Varoš
Časopis Biotechnology in Animal Husbandry
Godina 2008
Autori Sandra Petković, Ognjen Maćej, Snježana Mandić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Nina Dobrijević i Ana Gajić
Volumen 24
Stranica od 167
Stranica do 176
Veb adresa www.istocar.bg.ac.yu
Značaj mikološke kontrole u pogonima za proizvodnju mesa i proizvoda od mesa
Časopis Tehnologija mesa
Godina 2007
Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Radenko Đurica i Sandra Petković
Volumen 48
Broj 3-4
Stranica od 163
Stranica do 167
Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html
Izvori mikološke i mikotoksikološke kontaminacije dimljenih suvomesnatih proizvoda
Časopis Tehnologija mesa
Godina 2007
Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Ljiljana Topalić-Trivunović, Radenko Đurica i Sandra Petković
Volumen 48
Broj 3-4
Stranica od 157
Stranica do 162
Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html
Hemijski sastav mesa dužičaste pastrmke (Oncorhynchus mykiss Wal.) iz ribnjaka Gornji Ribnik
Časopis Tehnologija mesa, Beograd
Godina 2004
Autori Nebojša Savić, Dragan Mikavica, Radoslav Grujić, Vaso Bojanić, Goran Vučić, Snježana Mandić i Radenko Đurica
Volumen 45
Broj 1-2
Stranica od 45
Stranica do 49
Veb adresa https://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0494-98460402045S
Procenat zadovoljenja dnevnih potreba Se, Zn, Fe, Cu i Mg konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda
Časopis Glasnik hemičara i tehnologa Republike Srpske
Godina 2003
Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić i Goran Vučić
Volumen 44
Stranica od 13
Stranica do 29
Određivanje sadržaja selena, olova, cinka i kadmijuma u mesu različitih riba
Časopis Tehnologija mesa
Godina 2000
Autori Dragan Mikavica, Slavica Grujić, Snježana Mandić, Goran Vučić i Radenko Đurica
Volumen 41
Broj 4-6
Stranica od 155
Stranica do 161
Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html
Sadržaj kadmijuma, olova, cinka i selena u proizvodima od mesa na banjalučkom tržištu
Časopis Tehnologija mesa
Godina 2000
Autori Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Radenko Đurica
Volumen 41
Broj 4-6
Stranica od 149
Stranica do 154
Veb adresa www.inmesbgd.com/files/casopis.html
Uticaj dodataka na reološki i organoleptički kvalitet bio-hljeba
Časopis Glasnik hemičara i tehnologa Republike Srpske
Godina 1998
Autori Todor Vasiljević, Radoslav Grujić i Snježana Mandić
Volumen 40
Broj 0354-7450
Stranica od 61
Stranica do 64
Uticaj lokaliteta na hemijski sastav cvjetova zove (Sambucus nigra L.)
Časopis Savremena poljoprivreda
Godina 1996
Autori Radoslav Grujić, Snježana Mandić, Radenko Đurica i Jasmin Komić
Volumen 50
Broj 5-6
Stranica od 65
Stranica do 71
Veb adresa polj.uns.ac.rs/Srpski/izdavacdelat.html

Radovi sa skupova

Examination of the quality of goat cheese in a sack
Naučni skup XIII INTERNATIONAL CONFERENCE OF SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT - STED
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Jovo Savanović, Snježana Mandić, Aleksandar Savić i Jovana Kučinar
Stranica od 101
Antioxidative properties of fresh cheese with the addition of turmeric (Curcuma longa L.)
Naučni skup XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Aleksandar Savić, Snježana Mandić, Jovo Savanović i Filip Radović
Stranica od 146
Quality indicators of fermented sausage with casings treated with plant extracts
Naučni skup XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija Book of Abstracts
Godina 2024
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Danica Savanović i Aleksandar Savić
Stranica od 147
Fatty acid composition of kranjska sausage with casings treated with plant extracts (Prinus Spinosa L.)
Naučni skup XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Publikacija Proceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
Godina 2023
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić, Danica Savanović i Vanja Jokanović
Stranica od 389
Stranica do 395
EFFECT OF THAWING METHODS ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF TURKEY MEAT
Naučni skup International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Publikacija Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Godina 2021
Autori Danica Savanović, Snježana Mandić, Goran Vučić, Ana Velemir, Jovo Savanović i Nemanja Tešanović
Stranica od 1034
Stranica do 1040
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/archive
EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON CONTENT OF FATTY ACIDS IN FERMENTED SAUSAGES
Naučni skup XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021"
Publikacija Proceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
Godina 2021
Autori Ana Velemir, Snježana Mandić i Danica Savanović
Stranica od 1026
Stranica do 1033
Influence of coagulation conditions on the content of fatty acids in acid-coagulated cheeses.
Naučni skup International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
Publikacija Proceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
Godina 2020
Autori Danica Savanović, Ana Velemir, Snježana Mandić, Nevena Ritan i Jovo Savanović
Stranica od 100
Stranica do 106
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf
Effect of partial replacement of sodium chloride with potassium chloride on the properties of acid-coagulated cheeses
Naučni skup XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija XIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF PROCEEDINGS
Godina 2020
Autori Danica Savanović, Dražena Strugalović, Ana Velemir, Snježana Mandić i Jovo Savanović
Stranica od 111
Stranica do 121
Uticaj smrzavanja na kvalitet prehrambenih proizvoda.
Naučni skup V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry
DOI 10.7251/EEMSR1501565S
Publikacija In Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Godina 2017
Autori Danica Savanović, Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Jovo Savanović
Stranica od 565
Stranica do 582
Technology, composition and quality of indigenous Banja Luka fresh cheese
Naučni skup 22nd International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry - Sarajevo 2011
Publikacija Proceedings, Sarajevo, Izmir, 2012.
Godina 2011
Autori Sandra Petković, Snježana Mandić, Marta Winiecka, Ana Velemir, Aleksandar Savić, Ljiljana Topalić-Trivunović i Snježana Matoš
Stranica od 373
Stranica do 375
Upravljanje rizikom mikotoksina u prehrambenoj industriji
Naučni skup Međunarodno 56.savetovanje industrije mesa, Tara
Publikacija Zbornik kratkih sadržaja, Međunarodno 56.savetovanje industrije mesa, Meso i proizvodi od mesa-Bezbednost, kultura, razvoj, kvalitet života
Godina 2011
Autori Snježana Mandić, Sandra Petković i Ana Velemir
Stranica od 54
Stranica do 55
Polifosfati u proizvodima od mesa
Naučni skup IX Savjetovanje hemičara i tehnologa Republike srpske, Banja Luka
Publikacija Zbornik radova ,IX savjetovanje hemičarai tehnologa Republike Srpske, Banja Luka
Godina 2010
Autori Sandra Petković, Snježana Mandić, Vladana Grabež, Ana Velemir i Goran Vučić
Stranica od 326
Stranica do 334
Uticaj gasovitog ozona na hemijski sastav sirovog mesa od goveda
Naučni skup Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport"
Publikacija Zbornik radova, Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport", Banja Luka, I - II
Godina 2006
Autori Goran Vučić, Jesus Maria Cantalejo, Radoslav Grujić i Snježana Mandić
Stranica od 304
Stranica do 311
Rasprostranjenost toksigenih plijesni u industriji mesa
Naučni skup Prvi međunarodni kongres"Ekologija, zdravlje, rad, sport"
Publikacija Zbornik radova, Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport", Banja Luka, I-II
Godina 2006
Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić i Goran Vučić
Stranica od 345
Stranica do 348
Analiza različitih jelovnika koje koriste aktivni sportisti
Naučni skup Savremene tehnologije i privredni razvoj, VI simpozijum
DOI 0352-6542
Publikacija Zbornik radova 14, VI simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj" Leskovac, oktobar 2005.
Godina 2005
Autori Sandra Gogić, Radoslav Grujić i Snježana Mandić
Stranica od 159
Stranica do 169
Veb adresa Zbornik radova sa VI Simpozijuma\index.htm
Promjena boje i pH kod makrokonfekcioniranog mesa od govedine tretiranog ozonom
Naučni skup Međunarodno 53. Savetovanje Industrije mesa, Vrnjačaka Banja
Publikacija Zbornik kratkih sadržaja, Međunarodno 53. Savetovanje industrije mesa, Novi integralni pristup bezbednosti mesa i proizvoda od mesa, Vrnjačka Banja
Godina 2005
Autori Jesus Maria Cantalejo, Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Goran Vučić
Stranica od 43
Stranica do 45
Zinc from food and human health
Naučni skup The 6th XENOBIOTIC METABOLISM AND TOXICITY WORKSHOP OF BALKAN COUNTRIES, Banja Luka
Publikacija Scripta Medica 1, The proceedings of the 6th Xenobiotic metabolism and toxicity workshop of Balkan Countries, 35
Godina 2004
Autori Sandra Petković, Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Snježana Pejčić i Đorđe Marjanović
Stranica od 30
Stranica do 31
Sadržaj nekih mikroelemenata u prehrambenim proizvodima na području banjalučkog tržišta
Naučni skup Treći kongres Farmaceuta Jugoslavije, Beograd
Publikacija Arhiv za farmaciju, Treći kongres farmaceuta Jugoslavije sa međunarodnim učešćem, Beograd, Novi horizonti u farmaciji, Apstrakt,4
Godina 2002
Autori Radenko Đurica, Radoslav Grujić, Snježana Mandić i Goran Vučić
Stranica od 738
Stranica do 739
Prosječno zadovoljenje dnevnih potreba sa mineralnim materijama stanovništva Republike Srske
Naučni skup 10. Jugoslovenski kongres o ishrani, Beograd
Publikacija Izvod radova, 10. Jugoslovenski kongres o ishrani, Beograd
Godina 2002
Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić i Radenko Đurica
Stranica od 77
Stranica do 78
Kvalitet i održivost soka zove (Sambucus nigra)
Naučni skup II simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj"
Publikacija Zbornik radova 11, II simpozijum"Savremene tehnologije i privredni razvoj", Leskovac, 1998.
Godina 1998
Autori Snježana Mandić, Radoslav Grujić, Miloš Šolaja, Sandra Petković i Sandra Petković
Stranica od 21
Stranica do 25

Ostali radovi

Integrisani sistem upravljanja rizikom mikotoksina u prehrambenoj industriji
Godina 2008
Autori Snježana Mandić
Stranica od 1
Stranica do 157
Sadržaj nekih mikroelemenata u prehrambenim proizvodima na području banjalučkog tržišta
Godina 2002
Autori Snježana Mandić
Stranica od 1
Stranica do 133

Knjige i monografije

Održivost i nutrijenti mesa
Izdavač Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka
ISBN 978-99938-54-80-7
Godina 2019
Autori Snježana Mandić
Tip naučna knjiga
Broj strana 132
Kontrola kvaliteta mesa i proizvoda od mesa
Izdavač Tehnološki fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci
ISBN 978-99938-54-46-3
Godina 2013
Autori Snježana Mandić, Goran Vučić i Sandra Petković
Tip pomoćni udžbenik
Broj strana 74

Projekti

Ostali

„Fizičko-hemijska svojstva, tekstura i isparljive komponente tradicionalno proizvedenog ovčijeg suvog mesa – pastrme“

U okviru ovog projekta pratio bi se fizičko-hemijski sastav svježeg ovčijeg mesa koje potiče od različitih anatomskih regija životinje: sa buta, plećke i leđa, a koje je namijenjeno za proizvodnju autohtonog suvomesnatog proizvoda od ovčijeg mesa...

Broj projekta 1251129
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Snježana Mandić
Projektni tim prof. dr Božo Važić
prof. dr Goran Vučić
dr Ana Velemir
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo
Početak realizacije 01.12.2014.
Završetak projekta 01.12.2016.
Vrednost projekta 10900.0 BAM
„Uticaj dodatka biljnog ekstrakta na svojstva prirodnog omotača i održivost Domaće fermentisane kobasice“

Kvalitet fermentisanih kobasica kao i promjene koje nastaju tokom procesa fermentacije, sušenja i zrenja ne zavise samo od osnpvnih komponenata nadjeva kobasice, već i od dpdataka koji utiču na proces prelaska nadjeva u fermentisan ...

Broj projekta 1251109
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni naučnoistraživački
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Snježana Mandić
Projektni tim doc. mr Nataša Lakić - Karalić
prof. dr Danica Savanović
prof. dr Ljiljana Topalić-Trivunović
Nevena Ritan
dr Ana Velemir
Finansijer Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske
Početak realizacije 01.06.2019.
Završetak projekta 01.06.2021.
Vrednost projekta 8960.0 BAM