prof. dr Ladislav Vasilišin

prof. dr Ladislav Vasilišin

vanredni profesor
Nastavnik - II-4
Tehnološki fakultet
Naučna oblast Zvanje Datum izbora
Prehrambene tehnologije namirnica biljnog porijekla vanredni profesor 25. septembar 2019.

Org. jedinica

  • Tehnološki fakultet - Katedra za prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije

Predmeti

Tehnološki fakultet
Akademske studije drugog ciklusa
M11001 - Savremeni materijali i sistemi pakovanja
M11002 - Projektovanje procesa u prehrambenoj industriji
M11004 - Konzervisanje namirnica
M11006 - Savremene tendencije u tehnologiji voća i povrća
M11007 - Savremene tendencije u tehnologiji pekarskih, tjesteničarskih i konditorskih proizvoda
M11008 - Savremene tendencije u proizvodnji sokova i koncentrata
M11021 - Projektovanje procesa u prehrambenoj industriji
M11023 - Ambalažni materijali i pakovanje hrane
M11025 - Tehnologija voća i povrća
M11026 - Tehnologija preprade žitarica i pekarstvo
M11027 - Tehnologija ugljenih hidrata i konditorskih proizvoda
M11037 - Tehnologija fermentisanih pića
M11040 - Primjena skrobnih hidrolizata u prehrambenom inženjerstvu
M11048 - Modifikovanje nutritivnog kvaliteta proizvoda od voća i povrća
M11049 - Modifikovanje nutritivnog kvaliteta pekarskih proizvoda
M12020 - Studijski istraživački rad u prehrambenom inženjerstvu
Akademske studije prvog ciklusa
B13544 - Pekarski i tjesteničarski proizvodi modifikovanog nutritivnog sastava
B13545 - Konditorski proizvodi modifikovanog nutritivnog kvaliteta
B13606a - Projektovanje tehnoloških procesa
B13606b - Projektovanje tehnoloških procesa
B13607a - Materijalni i energetski bilansi u proizvodnji
B13607b - Materijalni i energetski bilansi u proizvodnji
B13643 - Proizvodi od voća i povrća modifikovanog nutritivnog sastava
B13644 - Osvježavajuća bezalkoholna pića modifikovanog nutritivnog sastava
B14702 - Prehrambene tehnologije namirnica biljnog porijekla I
B14707 - Tehnologija voća
B14708 - Tehnologija povrća
B14709 - Tehnologija sokova i koncentrata
B14722 - Tehnologija proizvoda od voća i povrća
B14726 - Tehnologija bezalkoholnih pića
B14802 - Prehrambene tehnologije namirnica biljnog porijekla II
B14807 - Tehnologija žita
B14808 - Tehnologija brašna
B14818 - Tehnologija pekarstva i tjesteničarstva
B14826 - Tehnologija pekarstva i tjesteničarstva
B14827 - Tehnologija konditorskih proizvoda
B14831 - Kontrola kvaliteta u tehnologiji voća i povrća
B14835 - Kontrola kvaliteta pekarskih i tjesteničarskih proizvoda
B14836 - Kontrola kvaliteta konditorskih proizvoda
Poljoprivredni fakultet
Akademske studije drugog ciklusa
MAB-O-10 - Savremeni trendovi u finalizaciji poljoprivrednih proizvoda
MAP-I-09 - Tehnologija prerade i skladištenja animalnih proizvoda
MRR/I-O-07 - Savremeni trendovi u finalizaciji poljoprivrednih proizvoda
Akademske studije prvog ciklusa
OAE07OTPP - Osnovi tehnologije prehrambenih proizvoda
OAP07KPM - Kvalitet i prerada mesa
OVV07OTPVG - Osnovi tehnologije prerade voća i grožđa
ORP07OTRPP - Osnovi tehnologije ratarskih i povrtarskih proizvoda
ORP07SKRP - Skladištenje ratarskih proizvoda
OHK11OPVP - Osnovi prerade voća i povrća

Bibliografija

Radovi u časopisima

Blending Tradition and Technology: A Celery–Parsley–Turmeric Formulation for Functional Ingredient Applications
DOI doi.org/10.3390/pr13061849
Časopis Processes
Godina 2025
Autori Staniša Latinović, Olja Šovljanski, Slavica Grujić, Lato Pezo, Dubravka Škrobot, Jasna Čanadanović-Brunet, Dragoljub Cvetković, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Biljana Pećanac, Goran Vučić, Mirjana Milošević i Jelena Vulić
Volumen 13
Broj 6
Veb adresa https://www.mdpi.com/2227-9717/13/6/1849
Chemical composition and antioxidant capacity of chicory leaves originating from wild plant (Cichorium intibus L.) and its cultivar (Cichorium intybus var. foliosum Hegi `Zuccherina di Trieste`)
DOI https://doi.org/10.59919/JCTE05202401008
Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Godina 2024
Autori Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić - Karalić, Staniša Latinović i Ana Velemir
Volumen 5
Broj 1
Stranica od 49
Stranica do 54
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/article/266/pdf
Impact of Drying Methods on Phenolic Composition and Bioactivity of Celery, Parsley, and Turmeric—Chemometric Approach
DOI https://doi.org/10.3390/foods13213355
Časopis Foods
Godina 2024
Autori Staniša Latinović, Ladislav Vasilišin, Lato Pezo, Nataša Lakić - Karalić, Dragoljub Cvetković, Aleksandra Ranitović, Sara Brunet, Teodora Cvanić i Jelena Vulić
Volumen 13
Broj 21
Veb adresa https://www.mdpi.com/2304-8158/13/21/3355
Effect of wholegrain buckwheat flour addition on chemical composition and sensory quality of nutritive enriched wheat scones.
DOI https://doi.org/10.59919/JCTE04202301E233
Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Godina 2023
Autori Nataša Lakić - Karalić, Ladislav Vasilišin, Slavica Grujić, Božana Odžaković i Tanja Marić
Volumen 4
Broj 1
Stranica od 1
Stranica do 6
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/article/233
Chemical composition of summer truffle (Tuber aestivum Vittad.) from Bosnia and Herzegovina
DOI 10.21303/2504-5695.2023.003191
Časopis EUREKA: Life Sciences
Godina 2023
Autori Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić i Ana Velemir
Volumen 6
Stranica od 20
Stranica do 27
Veb adresa https://journal.eu-jr.eu/life/article/view/3191
The choice of optimal technology for extracting wood greenery from forest dendromass La elección de la tecnología óptima para la extracción de madera verde de dendromasa forestal
DOI 10.53499/sfjeasv2n2-006
Časopis South Florida Journal of Environmental and Animal Science
Godina 2022
Autori Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Volumen 2
Broj 2
Stranica od 87
Stranica do 101
Veb adresa https://southfloridapublishing.com/
MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SUMMER TRUFFLE (TUBER AESTIVUM VITTAD.) FROM BOSNIA AND HERZEGOVINA
DOI 10.21303/2504-5695.2022.002382
Časopis EUREKA: Life Sciences
Godina 2022
Autori Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić i Ana Velemir
Volumen 2
Broj 2
Stranica od 9
Stranica do 20
Veb adresa http://journal.eu-jr.eu/life
Correlations between chemical and certain rheological quality parameters of wheat flour and bread
DOI https://doi.org/10.7251/JCTE2102017K
Časopis Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Godina 2021
Autori Nataša Lakić - Karalić, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Slavica Grujić i Božana Odžaković
Volumen 2
Broj 1
Stranica od 17
Stranica do 27
Veb adresa https://glasnik.tf.unibl.org/
Relationship between the test weight and some physical and chemical properties of the wheat kernel
DOI 10.7251/AGREN2104137K
Časopis Agro-knowledge Journal
Godina 2021
Autori Nataša Lakić - Karalić, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Volumen 22
Broj 4
Stranica od 137
Stranica do 148
Veb adresa https://agroznanje.com/kategorije/907/agroznanje--agro-knowledge-journal-vol-22-no-4-2021
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Časopis Maso International Journal of Food Science and Technology
Godina 2020
Autori Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Ana Velemir i Ivan Samelak
Volumen 1
Stranica od 51
Stranica do 57
Veb adresa http://www.maso-international.cz/
Sinteza i primjena 2-naftoksi-sirćetne kiseline na vegetaciju jorgovana (Syringa vulgaris L.)
Časopis Glasnik hemičara i tehnologa Republike Srpske
Godina 2000
Autori Zoran Kukrić, Srdjan Ljubojevic, Ladislav Vasilišin i Đorđe Vojinović
Broj 42
Stranica od 113
Stranica do 117

Radovi sa skupova

Morphological characteristics and chemical composition of the fruits of black and dwarf elder (Sambucus nigra et Sambucus ebulus)
Naučni skup XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Publikacija Proceedings
Godina 2024
Autori Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Nataša Lakić - Karalić, Staniša Latinović i Ana Velemir
Stranica od 214
Stranica do 222
Veb adresa https://savjetovanje.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2025/02/Proceedings_2024.pdf
ANTIOXIDANT PROPERTIES OF BLACK CURRANT BERRIES (Ribes nigrum `Titania`)
Naučni skup XIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023”
DOI 631(082)(0.034.2)
Publikacija BOOK OF PROCEEDINGS
Godina 2023
Autori Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević i Ana Velemir
Stranica od 740
Stranica do 745
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/
CHEMICAL CHARACTERIZATION OF COLD-PRESSED OIL FROM DIFFERENT VARIETIES OF HAZELNUTS
Naučni skup XIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023”
DOI 631(048.3)(0.034.4)
Publikacija BOOK OF ABSTRACTS
Godina 2023
Autori Staniša Latinović, Nataša Lakić - Karalić, Aleksa Kučinar, Srđan Ljubojević, Ana Velemir, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Stranica od 689
Stranica do 689
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/
Chemical properties of shelled and unshelled apricot seeds, physico-chemical and antioxidative characterization of oils obtained from these seeds
Naučni skup XII Međunarodna konferencija o društvenom i tehnološkom razvoju - STED 2023
DOI ISSN 2637-3298
Publikacija book of Proceeding
Godina 2023
Autori Staniša Latinović, Nataša Lakić - Karalić, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Stranica od 403
Stranica do 409
Veb adresa https://stedconference.com/index.php/proceedings/
BLACK RASPBERRY (Rubus occidentalis L), A NEGLECTED MINOR FRUIT CROP
Naučni skup XIII International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2022"
DOI ISBN 978-99976-987-3-5
Publikacija Book of Proceedings of the XIII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2022”
Godina 2022
Autori Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Ana Velemir i Nataša Lakić - Karalić
Stranica od 775
Stranica do 785
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/
GINKGO LEAVES AND YEW ARILS – USABLE PARTS OF OLD PLANT SPECIES (Ginkgo biloba L. et Taxus baccata L. )
Naučni skup XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022”
DOI 631(082)(0.034.2)
Publikacija BOOK OF PROCEEDINGS XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” Jahorina, October
Godina 2022
Autori Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Srđan Ljubojević, Ana Velemir i Nataša Lakić - Karalić
Stranica od 786
Stranica do 795
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/
Chemical composition, bioactive components and antioxidant activity of wild and cultivated blackberries (Rubus Fruticosus L.)
Naučni skup XIV Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska
DOI COBISS.RS-ID 137004033
Publikacija Book of abstracts
Godina 2022
Autori Zoran Kukrić, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Božana Odžaković i Pero Sailović
Stranica od 129
Veb adresa https://savjetovanje.tf.unibl.org/home/digital-library/book-of-abstracts/
PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF PUMPKIN SEEDS AND OIL FROM PUMPKIN SEEDS
Naučni skup XI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DRUŠTVENOM I TEHNOLOŠKOM RAZVOJU – STED 2022
DOI ISSN 2637-3298
Publikacija Zbornik izvoda radova STED 2022
Godina 2022
Autori Nataša Lakić - Karalić, Ana Velemir, Nevena Ritan, Goran Vučić i Ladislav Vasilišin
Stranica od 132
Veb adresa www.stedconference.com
CHANGES IN PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS AND COMPOSITION OF FATTY ACIDS OF OILS AND FATS AFTER THERMAL TREATMENT
Naučni skup SEVENTH INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE JUNE 5 th – WORLD ENVIRONMENT DAY
Publikacija THE BOOK OF ABSTRACTS
Godina 2022
Autori Goran Vučić, Jana Vukoje, Ana Velemir i Ladislav Vasilišin
Stranica od 48
Stranica do 48
Veb adresa https://btf.unbi.ba/2022-2/
CHEMICAL COMPOSITION OF MEDLAR (Mespilus germanica) AND WILD SERVICE TREE (Sorbus torminalis) – UNDERUTILIZED EDIBLE FRUITS FROM BOSNIA AND HERZEGOVINA
Naučni skup XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021”
DOI 631(082)(0.034.2)
Publikacija BOOK OF PROCEEDINGS XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021”
Godina 2021
Autori Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić i Ana Velemir
Stranica od 782
Stranica do 788
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba
CHEMICAL COMPOSITION OF YELLOW GENTIAN ROOT (Gentianae radix) FROM BOSNIA AND HERZEGOVINA
Naučni skup XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021”
DOI 631(082)(0.034.2)
Publikacija BOOK OF PROCEEDINGS XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021”
Godina 2021
Autori Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić i Ana Velemir
Stranica od 1437
Stranica do 1445
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba
CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF BLACKBERRY, BLACK CHOKEBERRY AND JOSTABERRY
Naučni skup XI International Scientific Agriculture symposium "Agrosym 2020"
DOI 631(082)(0.034.2)
Publikacija BOOK OF PROCEEDINGS XI International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2020”
Godina 2020
Autori Srdjan Ljubojevic, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić i Ana Velemir
Stranica od 601
Stranica do 609
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba
UTICAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ODREĐIVANJE KOLIČINE KAPSAICINA U ZAČINSKOJ PAPRICI, EXTRACTION METHODS INFLUENCE ON DETERMINATION OF CAPSAICIN IN SPICES
Naučni skup XXV Savetovanje o biotehnologiji, Čačak, SRbija
Publikacija Zbornik radova 2, 2020
Godina 2020
Autori Goran Vučić, Ladislav Vasilišin i Zoran Kukrić
Stranica od 515
Stranica do 522
Veb adresa https://www.afc.kg.ac.rs/index.php/sr/aktuelno/1008-xxv-savetovanje-o-biotehnologij
The choice of optimal technology of processing of wood greenery in the conditions of integrated utilization of forest dendromass
Naučni skup X International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2019"
Publikacija Book of Proceedings X International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2019”
Godina 2019
Autori Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Stranica od 1959
Stranica do 1966
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba
“Chemical composition and nutritive value of wood greenery of beech, sessile oak, black pine and spruce”
Naučni skup VI International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry
DOI DOI: 10.7251/EEMEN1901272V
Publikacija Proceedings, VI International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry“
Godina 2019
Autori Goran Vučić, Srđan Ljubojević i Ladislav Vasilišin
Stranica od 272
Stranica do 279
XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Naučni skup XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
Publikacija Chemical composition and anti-oxidative oil activity obtained from seeds Rubus Idaeus L. and Rubus Fruticosus L.
Godina 2018
Autori Staniša Latinović, Nataša Ivković, Senad Krivdić, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić i Zoran Kukrić
Stranica od 414
Stranica do 420
Veb adresa https://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/
Chemical composition and antioxidant features of three leafy cultures-broad leaved dock, curled dock and leaf beet
Naučni skup IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018"
Publikacija Book of Preoceedings, Agrosym 2018
Godina 2018
Autori Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Ana Velemir i Ivan Samelak
Stranica od 1294
Stranica do 1300
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive
Comparison of chemical composition and antioxidant activity between Indian strawberry (Duchesnea indica (Jacks.) Focke) and other species of strawberries
Naučni skup IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018"
Publikacija Book of Proceedings Agrosym 2018
Godina 2018
Autori Ladislav Vasilišin, Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ana Velemir, Nataša Lakić - Karalić i Ivan Samelak
Stranica od 2114
Stranica do 2120
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Naučni skup IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018"
Publikacija Book of Proceedings Agrosym 2018
Godina 2018
Autori Srđan Ljubojević, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Ana Velemir i Ivan Samelak
Stranica od 2128
Stranica do 2135
Veb adresa http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive
Kvalitet fino usitnjenih barenih kobasica na tržištu grada Banja Luka.
Naučni skup ŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018.
Publikacija ŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA". 18. i 19. Juni 2018. Zbornik radova
Godina 2018
Autori Dušanka Marković, Danica Savanović, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Stranica od 158
Stranica do 170
Characterization of oil from raspberry and blackberry seeds
Naučni skup Sixth International Scientific Conference "June 5 th-World Environment Day"
Publikacija Sixth International Scientific Conference "June 5 th-World Environment Day", The Book of Abstracts
Godina 2018
Autori Senad Krivdić, Staniša Latinović, Nataša Ivković, Mirjana Milošević, Ivan Samelak, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin i Zoran Kukrić
Stranica od 38
Korelacija sadržaja ukupnih fenola sa antioksidativnom aktivnošću crvenih vina sa područja regije Banja Luka
Naučni skup XXIII Savetovanje o biotehnologiji
Publikacija Zbornik radova
Godina 2018
Autori Zoran Kukrić, Ivan Samelak, Goran Vučić, Ladislav Vasilišin i Novak Kukrić
Stranica od 445
Stranica do 450
Sadržaj mineralnih materija u srijemušu (Allium ursinum) sa različitih lokaliteta Republika Srpske
Naučni skup XXIII Savetovanje o biotehnologiji
Publikacija Zbornik radova
Godina 2018
Autori Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Ivan Samelak, Zoran Kukrić i Novak Kukrić
Stranica od 530
Stranica do 535
Multipurpose properties of some plants suitable for forest gardens - Damask Rose, Maule's Quince, Stevia
Naučni skup VIII International Scientific Agriculture Symposium AGROSYM
Publikacija Book of Proceedings Agrosym 2017
Godina 2017
Autori Srđan Ljubojević, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Aleksandar Savić i Ivan Samelak
Stranica od 2729
Stranica do 2723
Veb adresa http://www.agrosym.rs.ba/index.php/en/agrosym/agrosym_2017/ BOOK_OF_PROCEEDINGS_2017_FINAL.pdf.
KVALITET KOMPOTA OD BRESKVE RAZLIČITIH PROIZVOĐAČA NA TRŽIŠTU GRADA BANJA LUKA
Naučni skup XII SIMPOZIJUM «SAVREMENE TEHNOLOGIJE I PRIVREDNI RAZVOJ»; 12 th SYMPOSIUM «NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT»,
Publikacija Zbornik radova Proceedings
Godina 2017
Autori Goran Vučić, Ana Velemir i Ladislav Vasilišin
Stranica od 84
Stranica do 91
Kvalitet kiselih krastavaca različitih proizvođača deklarisanih kao "DELIKATES"
Naučni skup XXII Savetovanje o biotehnologiji
Publikacija Zbornik radova 2
Godina 2017
Autori Goran Vučić, Ana Velemir i Ladislav Vasilišin
Stranica od 603
Stranica do 610
Mineralni sastav različitih sorti višanja (Oblačinska i Maraska)
Naučni skup XXII Savetovanje o biotehnologiji
Publikacija Zbornik radova 2
Godina 2017
Autori Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Đorđe Vojinović i Zoran Kukrić
Stranica od 611
Stranica do 616
Zadovoljenje RDA vrijednosti za mineralne materije pri konzumiranju svježih šumskih jagoda (Fragaria vesca L.)
Naučni skup V INTERNATIONAL CONGRESS „ENGINEERING, ENVIRONMENT AND MATERIALS IN PROCESSING INDUSTRY“ V MEĐUNARODNI KONGRES „INŽENJERSTVO, EKOLOGIJA I MATERIJALI U PROCESNOJ INDUSTRIJI“
DOI 10.7251EEMSR1501682V
Publikacija Zbornik radova, Proceedings
Godina 2017
Autori Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Đorđe Vojinović i Zoran Kukrić
Stranica od 682
Stranica do 689
SATISFACTION OF RDA VALUES FOR MINERALS BY CONSUMING FRESH BLUEBERRIES (Vaccinium myritillus L.)
Naučni skup XI SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE
Publikacija The Book of Abstracts
Godina 2016
Autori Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Goran Vučić i Zoran Kukrić
Stranica od 95
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU SVJEŽIH BOROVNICA (Vaccinium myritillus L.)
Naučni skup XI CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA XI Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Godina 2016
Autori Goran Vučić, Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić i Zoran Kukrić
Stranica od 341
Stranica do 347
Veb adresa https://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom./ Investigations of the new food product’s quality - Salty sticks with poppy seeds.
Naučni skup XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Publikacija In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Godina 2016
Autori Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Slavica Grujić, Milica Čolović i Danica Savanović
Stranica od 390
Stranica do 398
Veb adresa http://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf.
Seasonal variability of the chemical composition of birch sap obtained through tapping (Betulae sucus recens),
Naučni skup VII International Scientific Agriculture Symposium AGROSYM
Publikacija Book of Proceedings
Godina 2016
Autori Srdjan Ljubojević, Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Aleksandar Savić i Dušan Miodragović
Stranica od 2810
Stranica do 2817
Veb adresa www.agrosym.rs.ba
Evaluation of pH value, temperature and color parameters L*, a*, b* in raw pork meat during 72 hours post-mortem
Naučni skup III INTERNATIONAL CONGRESS “FOOD TECHNOLOGY, QUALITY AND SAFETY” FoodTech 2016
Publikacija Abstract Book
Godina 2016
Autori Goran Vučić, Radoslav Grujić, Kristina Milojčić i Ladislav Vasilišin
Stranica od 231
Veb adresa http://foodtech2016.uns.ac.rs/uploads/images/docs/Abstract-Book-FoodTech2016.pdf
The content of secondary metabolites and their impact on the antioxidant activity in different varieties of strawberries
Naučni skup 53. SAVETOVANJE SRPSKOG HEMIJSKOG DRUŠTVA
DOI ISBN 978-86-7132-062-7
Publikacija Proceedings 53 rd Meeting of the Serbian Chemical Society
Godina 2016
Autori Zoran Kukrić, Iva Martić, Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Stranica od 83
Stranica do 86
Veb adresa http://www.shd.org.rs/
ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST SVJEŽE I ZAMRZNUTE JAGODE SORTE SENGA SENGANA
Naučni skup Četvrti naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem ''5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša''
Publikacija Zbornik radova
Godina 2016
Autori Goran Vučić, Ladislav Vasilišin i Zoran Kukrić
Stranica od 44
Stranica do 52
Mineralni sastavhibridne sorte paprike BIBIC F1
Naučni skup XXI savetovanje o biotehnologiji
Publikacija XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem ZBORNIK RADOVA
Godina 2016
Autori Ladislav Vasilišin, Goran Vučić, Nataša Lakić - Karalić, Đorđe Vojinović i Zoran Kukrić
Stranica od 711
Stranica do 716
NEENZIMSKI ANTIOKSIDATIVNI STATUS PARADAJZA SORTE „VOLOVSKO SRCE“ SA PODRUČJA LIJEVČE POLJA
Naučni skup XXI savetovanje o biotehnologiji
Publikacija XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem Zbornik radova
Godina 2016
Autori Zoran Kukrić, Ivan Samelak, Tanja Marić, Goran Vučić, Nataša Lakić - Karalić i Ladislav Vasilišin
Stranica od 673
Stranica do 678
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom
Naučni skup XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
Publikacija XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Godina 2016
Autori Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Slavica Grujić, Milica Čolović i Danica Savanović
Stranica od 390
Stranica do 398
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU JAGODASTOG VOĆA
Naučni skup XI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj"
Publikacija Zbornik radova XI Simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj"
Godina 2015
Autori Ladislav Vasilišin, Nataša Lakić - Karalić, Goran Vučić, Boško Petković i Đorđe Vojinović
Stranica od 117
Stranica do 126
Sadržaj mikroelemenata u šumskom voću/Microelement content in forest fruits
Naučni skup X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Publikacija Zbornik radova X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske/Proceedings 10th Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska
Godina 2013
Autori Ladislav Vasilišin, Miroslav Grubačić i Nataša Lakić - Karalić
Stranica od 307
Stranica do 312
Uticaj uslova eterifikacije na stepen supstitucije karboksimetilceluloze
Naučni skup INOST
Godina 1994
Autori Nadežda Ilišković, Radana Đuđić, Snežana Uletilović i Ladislav Vasilišin

Knjige i monografije

Kvalitet rada ispitnih laboratorija za kontrolu kvaliteta životnih namirnica
Izdavač Univerzitet u Banjoj Luci: Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci
ISBN 978-99976-49-75-1
Godina 2025
Autori Goran Vučić i Ladislav Vasilišin
Tip udžbenik
Broj strana 219
Instrumentalne metode analiza životnih namirnica
Izdavač Univerzitet u Banjoj Luci : Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci
ISBN 978-99976-49-77-5
Godina 2025
Autori Goran Vučić i Ladislav Vasilišin
Tip udžbenik
Tehnološke operacije u prehrambenoj tehnologji zbirka zadataka
Izdavač Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka
ISBN 978-99938-54-77-7
Godina 2019
Autori Ladislav Vasilišin i Goran Vučić
Tip pomoćni udžbenik
Broj strana 176
Praktikum iz biohemije
Izdavač Tehnološki fakultet Univerziteta Banjaluka
ISBN 86-82741-16-4
Godina 2000
Autori Zoran Kukrić i Ladislav Vasilišin
Tip pomoćni udžbenik
Broj strana 194

Projekti

Ostali

Mogućnost upotrebe prirodnih i modifikovanih bentonita i zeolita sa područja Republike Srpske za formiranje antimikrobnih filmova radi produžavanja roka trajanja prehrambenih proizvoda

Upotreba ambalaže za sirovo meso i povrće koja bi omogućila određeni stepen antimikrobne zaštite, uz već postojeću zaštitu od vanjskih uticaja, mogla bi da utiče na produženje roka trajanja i zdravstvenu bezbjednost ovih proizvoda...

Broj projekta 1251101
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni - ostali
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Ljiljana Topalić-Trivunović
Projektni tim prof. dr Rada Petrović
doc. dr Darko Bodroža
prof. dr Ladislav Vasilišin
prof. dr Saša Papuga
prof. dr Dragana Grujić
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske
Početak realizacije 01.04.2019.
Završetak projekta 19.03.2024.
Vrednost projekta 25239.0 BAM
Razvoj senzorno prihvatljive mješavine odabranih začinskih biljaka sa poboljšanim biološkim potencijalom

Začini predstavljaju značajnu grupu prehrambenih proizvoda od velikog značaja u svakodnevnoj ishrani čovjeka kao i prehrambenoj industriji, a koji se uglavnom koriste za poboljšanje senzornih karakteristika hrane. Osim toga, činjenica je da začini ispoljavaju pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, uključujući antidijabetičke, antikancerogene, hepatoprotektivne, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti...

Broj projekta 1251182
Status Aktivan
Tip projekta Nacionalni - ostali
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Goran Vučić
Projektni tim Staniša Latinović, ma
prof. dr Božana Odžaković
doc. dr Maja Milijaš
Marina Rakanović Klopić, ma
prof. dr Ladislav Vasilišin
prof. dr Mirjana Žabić
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske
Početak realizacije 01.02.2024.
Završetak projekta 01.02.2025.
Vrednost projekta 4571.0 BAM
Razvoj nutritivno obogaćenih pekarskih proizvoda dodatkom otpada koji nastaje preradom bundeve

U posljednje vrijeme, sjemenke su prepoznate kao dodaci biljnog porijekla od velikog značaja za obogaćivanje proizvoda. Iako se sjemenke bundeve generalno smatraju kao poljoprivredni ili industrijski otpad, mnoge studije pokazuju da one mogu imati vrlo bitnu ulogu: redukuju rizik pojave kancera i infekcija, smanjuju nivo holesterola i glukoze u krvi, ublažavaju depresiju,preveniraju poremećaje prostate i mokraćnog mjehura, imaju hepatoprotektivnu ulogu. Tokom ekstrakcije ulja iz bundevinih sjemenki...

Broj projekta 1251295
Status Aktivan
Tip projekta Nacionalni - ostali
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Ladislav Vasilišin
Projektni tim prof. dr Božana Odžaković
Staniša Latinović, ma
Biljana Pećanin
prof. dr Goran Vučić
prof. dr Mirjana Žabić
doc. mr Nataša Lakić - Karalić
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obarzovanje Republike Srpske
Početak realizacije 01.04.2025.
Završetak projekta 30.04.2026.
Vrednost projekta 6000.0 BAM
Priprema i prijavljivanja projektnog prijedloga na program Evropske unije - EUREKA

Osnovni cilj ovog projekta jeste prijava projektnog / projektnih prijedloga za EUREKA projekte, od strane nastavnog osoblja sa Tehnološkog fakulteta.

Broj projekta 1251133
Status Neaktivan
Tip projekta Nacionalni - ostali
Organizaciona jedinica Tehnološki fakultet
Rukovodilac prof. dr Borislav Malinović
Projektni tim prof. dr Goran Vučić
prof. dr Rada Petrović
prof. dr Ladislav Vasilišin
Tijana Đuričić, ma
doc. dr Đorđe Vojinović
Finansijer Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo
Početak realizacije 01.12.2019.
Završetak projekta 25.01.2021.
Vrednost projekta 5180.0 BAM