доц. мр Наташа Лакић - Каралић
Предмети
Технолошки факултет Пољопривредни факултетБиблиографија
Радови у часописима
Blending Tradition and Technology: A Celery–Parsley–Turmeric Formulation for Functional Ingredient Applications
DOI | doi.org/10.3390/pr13061849 |
---|---|
Часопис | Processes |
Година | 2025 |
Аутори | Станиша Латиновић, Olja Šovljanski, Славица Грујић, Lato Pezo, Dubravka Škrobot, Jasna Čanadanović-Brunet, Dragoljub Cvetković, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Biljana Pećanac, Горан Вучић, Mirjana Milošević и Jelena Vulić |
Волумен | 13 |
Број | 6 |
Веб адреса | https://www.mdpi.com/2227-9717/13/6/1849 |
Chemical composition and antioxidant capacity of chicory leaves originating from wild plant (Cichorium intibus L.) and its cultivar (Cichorium intybus var. foliosum Hegi `Zuccherina di Trieste`)
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE05202401008 |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2024 |
Аутори | Ладислав Василишин, Горан Вучић, Srđan Ljubojević, Наташа Лакић - Каралић, Станиша Латиновић и Ана Велемир |
Волумен | 5 |
Број | 1 |
Страница од | 49 |
Страница до | 54 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/article/266/pdf |
Impact of Drying Methods on Phenolic Composition and Bioactivity of Celery, Parsley, and Turmeric—Chemometric Approach
DOI | https://doi.org/10.3390/foods13213355 |
---|---|
Часопис | Foods |
Година | 2024 |
Аутори | Станиша Латиновић, Ладислав Василишин, Лато Пезо, Наташа Лакић - Каралић, Драгољуб Цветковић, Александра Ранитовић, Сара Брунет, Теодора Цванић и Јелена Вулић |
Волумен | 13 |
Број | 21 |
Веб адреса | https://www.mdpi.com/2304-8158/13/21/3355 |
Effect of wholegrain buckwheat flour addition on chemical composition and sensory quality of nutritive enriched wheat scones.
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE04202301E233 |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2023 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Славица Грујић, Божана Оџаковић и Tanja Marić |
Волумен | 4 |
Број | 1 |
Страница од | 1 |
Страница до | 6 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/article/233 |
Correlations between chemical and certain rheological quality parameters of wheat flour and bread
DOI | https://doi.org/10.7251/JCTE2102017K |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2021 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Горан Вучић, Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Волумен | 2 |
Број | 1 |
Страница од | 17 |
Страница до | 27 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/ |
Relationship between the test weight and some physical and chemical properties of the wheat kernel
DOI | 10.7251/AGREN2104137K |
---|---|
Часопис | Agro-knowledge Journal |
Година | 2021 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин и Горан Вучић |
Волумен | 22 |
Број | 4 |
Страница од | 137 |
Страница до | 148 |
Веб адреса | https://agroznanje.com/kategorije/907/agroznanje--agro-knowledge-journal-vol-22-no-4-2021 |
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Часопис | Maso International Journal of Food Science and Technology |
---|---|
Година | 2020 |
Аутори | Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Ана Велемир и Иван Самелак |
Волумен | 1 |
Страница од | 51 |
Страница до | 57 |
Веб адреса | http://www.maso-international.cz/ |
Uticaj dodatka kiselog tijesta na određene kvalitativne osobine hljeba/The effect of sourdough on some quality characteristics of bread
DOI | 10.7251/GHTE1208029L |
---|---|
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
Година | 2012 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић и Miroslav Grubačić |
Број | 8 |
Страница од | 29 |
Страница до | 34 |
Uticaj dodatka kiselog tijesta na mrvljivost hljeba od pšeničnog brašna/The effect of sourdough on crumbliness of wheat bread
DOI | 10.7251/AGRSR1203431L |
---|---|
Часопис | АГРОЗНАЊЕ |
Година | 2012 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић и Miroslav Grubačić |
Волумен | 13 |
Број | 3 |
Страница од | 431 |
Страница до | 439 |
Радови са скупова
Morphological characteristics and chemical composition of the fruits of black and dwarf elder (Sambucus nigra et Sambucus ebulus)
Научни скуп | XV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA |
---|---|
Publikacija | Proceedings |
Година | 2024 |
Аутори | Ладислав Василишин, Горан Вучић, Srđan Ljubojević, Наташа Лакић - Каралић, Станиша Латиновић и Ана Велемир |
Страница од | 214 |
Страница до | 222 |
Веб адреса | https://savjetovanje.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2025/02/Proceedings_2024.pdf |
CHEMICAL CHARACTERIZATION OF COLD-PRESSED OIL FROM DIFFERENT VARIETIES OF HAZELNUTS
Научни скуп | XIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023” |
---|---|
DOI | 631(048.3)(0.034.4) |
Publikacija | BOOK OF ABSTRACTS |
Година | 2023 |
Аутори | Станиша Латиновић, Наташа Лакић - Каралић, Aleksa Kučinar, Srđan Ljubojević, Ана Велемир, Ладислав Василишин и Горан Вучић |
Страница од | 689 |
Страница до | 689 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
Chemical properties of shelled and unshelled apricot seeds, physico-chemical and antioxidative characterization of oils obtained from these seeds
Научни скуп | XII Međunarodna konferencija o društvenom i tehnološkom razvoju - STED 2023 |
---|---|
DOI | ISSN 2637-3298 |
Publikacija | book of Proceeding |
Година | 2023 |
Аутори | Станиша Латиновић, Наташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин и Горан Вучић |
Страница од | 403 |
Страница до | 409 |
Веб адреса | https://stedconference.com/index.php/proceedings/ |
BLACK RASPBERRY (Rubus occidentalis L), A NEGLECTED MINOR FRUIT CROP
Научни скуп | XIII International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2022" |
---|---|
DOI | ISBN 978-99976-987-3-5 |
Publikacija | Book of Proceedings of the XIII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2022” |
Година | 2022 |
Аутори | Ладислав Василишин, Горан Вучић, Срђан Љубојевић, Ана Велемир и Наташа Лакић - Каралић |
Страница од | 775 |
Страница до | 785 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
GINKGO LEAVES AND YEW ARILS – USABLE PARTS OF OLD PLANT SPECIES (Ginkgo biloba L. et Taxus baccata L. )
Научни скуп | XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” |
---|---|
DOI | 631(082)(0.034.2) |
Publikacija | BOOK OF PROCEEDINGS XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” Jahorina, October |
Година | 2022 |
Аутори | Ладислав Василишин, Горан Вучић, Srđan Ljubojević, Ана Велемир и Наташа Лакић - Каралић |
Страница од | 786 |
Страница до | 795 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/ |
PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF PUMPKIN SEEDS AND OIL FROM PUMPKIN SEEDS
Научни скуп | XI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DRUŠTVENOM I TEHNOLOŠKOM RAZVOJU – STED 2022 |
---|---|
DOI | ISSN 2637-3298 |
Publikacija | Zbornik izvoda radova STED 2022 |
Година | 2022 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић, Ана Велемир, Nevena Ritan, Горан Вучић и Ладислав Василишин |
Страница од | 132 |
Веб адреса | www.stedconference.com |
Chemical composition and antioxidant features of three leafy cultures-broad leaved dock, curled dock and leaf beet
Научни скуп | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Publikacija | Book of Preoceedings, Agrosym 2018 |
Година | 2018 |
Аутори | Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Ана Велемир и Ivan Samelak |
Страница од | 1294 |
Страница до | 1300 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Comparison of chemical composition and antioxidant activity between Indian strawberry (Duchesnea indica (Jacks.) Focke) and other species of strawberries
Научни скуп | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Publikacija | Book of Proceedings Agrosym 2018 |
Година | 2018 |
Аутори | Ладислав Василишин, Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ана Велемир, Наташа Лакић - Каралић и Ivan Samelak |
Страница од | 2114 |
Страница до | 2120 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Научни скуп | IX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018" |
---|---|
Publikacija | Book of Proceedings Agrosym 2018 |
Година | 2018 |
Аутори | Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Ана Велемир и Ivan Samelak |
Страница од | 2128 |
Страница до | 2135 |
Веб адреса | http://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive |
Sadržaj mineralnih materija u plodu drenjka (Cornus mas L.)
Научни скуп | Peti Naučno-Stručni skup sa međinarodnim učešćem "5. juni- Svjetski dan zaštite okoliša" |
---|---|
DOI | 2566-4530 |
Publikacija | Zbornik radova |
Година | 2017 |
Аутори | Ladislav Vasilišin, Горан Вучић, Наташа Лакић - Каралић и Zoran Kukrić |
Страница од | 77 |
Страница до | 84 |
SATISFACTION OF RDA VALUES FOR MINERALS BY CONSUMING FRESH BLUEBERRIES (Vaccinium myritillus L.)
Научни скуп | XI SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE |
---|---|
Publikacija | The Book of Abstracts |
Година | 2016 |
Аутори | Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Горан Вучић и Zoran Kukrić |
Страница од | 95 |
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU SVJEŽIH BOROVNICA (Vaccinium myritillus L.)
Научни скуп | XI CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA XI Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2016 |
Аутори | Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић и Zoran Kukrić |
Страница од | 341 |
Страница до | 347 |
Веб адреса | https://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/ |
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom./ Investigations of the new food product’s quality - Salty sticks with poppy seeds.
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Година | 2016 |
Аутори | Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Славица Грујић, Milica Čolović и Danica Savanović |
Страница од | 390 |
Страница до | 398 |
Веб адреса | http://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf. |
Mineralni sastavhibridne sorte paprike BIBIC F1
Научни скуп | XXI savetovanje o biotehnologiji |
---|---|
Publikacija | XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem ZBORNIK RADOVA |
Година | 2016 |
Аутори | Ладислав Василишин, Горан Вучић, Наташа Лакић - Каралић, Ђорђе Војиновић и Zoran Kukrić |
Страница од | 711 |
Страница до | 716 |
NEENZIMSKI ANTIOKSIDATIVNI STATUS PARADAJZA SORTE „VOLOVSKO SRCE“ SA PODRUČJA LIJEVČE POLJA
Научни скуп | XXI savetovanje o biotehnologiji |
---|---|
Publikacija | XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem Zbornik radova |
Година | 2016 |
Аутори | Zoran Kukrić, Ivan Samelak, Tanja Marić, Горан Вучић, Наташа Лакић - Каралић и Ладислав Василишин |
Страница од | 673 |
Страница до | 678 |
Испитивање квалитета новог прехрамбеног производа - сланих штапића са маком
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Publikacija | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings |
Година | 2016 |
Аутори | Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Славица Грујић, Милица Чоловић и Даница Савановић |
Страница од | 390 |
Страница до | 398 |
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU JAGODASTOG VOĆA
Научни скуп | XI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj" |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova XI Simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj" |
Година | 2015 |
Аутори | Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Горан Вучић, Boško Petković и Ђорђе Војиновић |
Страница од | 117 |
Страница до | 126 |
Sadržaj mikroelemenata u šumskom voću/Microelement content in forest fruits
Научни скуп | X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske/Proceedings 10th Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska |
Година | 2013 |
Аутори | Ладислав Василишин, Miroslav Grubačić и Наташа Лакић - Каралић |
Страница од | 307 |
Страница до | 312 |
Ocjena kvaliteta vazduha grada Banjaluke na osnovu izmjerenih koncentracija SO2 u periodu 2000-2005. godine/Mark of air in City of Banjaluka, based on measured concentrations of SO2 between 2000 and 2005
Научни скуп | Naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health" |
Година | 2006 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић, Denis Međed и Lidija Jočić |
Страница од | 151 |
Страница до | 157 |
Stanje kvaliteta vazduha sa aspekta prisutnosti čađi (crnog dima) na području grada Banja Luke/State of air quality from the aspect of soot presence on territory of City of Banja Luka
Научни скуп | Naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health" |
Година | 2006 |
Аутори | Denis Međed и Наташа Лакић - Каралић |
Страница од | 167 |
Страница до | 173 |
Uticaj prašine pamuka na ljudsko zdravlje u tekstilnoj industriji/Influence of cotton dust on human health in textile industry
Научни скуп | Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health |
Година | 2004 |
Аутори | Denis Međed и Наташа Лакић - Каралић |
Страница од | 182 |
Страница до | 186 |
Sumpor-dioksid, čađ i prašina na teritoriji naselja Karanovac/Sulphur dioxide, soot and dust on territory settlement Karanovac
Научни скуп | Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health |
Година | 2004 |
Аутори | Nebojša Knežević, Наташа Лакић - Каралић и Vinko Lazić |
Страница од | 241 |
Страница до | 247 |
Пројекти
Остали
„Утицај додатка биљног екстракта на својства природног омотача и одрживост Домаће ферментисане кобасице“
Kвалитет ферментисаних кобасица као и промјене које настају током процеса ферментације, сушења и зрења не зависе само од оснпвних компонената надјева кобасице, већ и од дпдатака који утичу на процес преласка надјева у ферментисан ...
Број пројекта | 1251109 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Сњежана Мандић |
Пројектни тим | проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић Невена Ритан проф. др Даница Савановић др Ана Велемир доц. мр Наташа Лакић - Каралић |
Финансијер | Министарство науке и технологије Републике Српске |
Почетак реализације | 01.06.2019. |
Завршетак пројекта | 01.06.2021. |
Вредност пројекта | 8960.0 БАМ |
Развој нутритивно обогаћених пекарских производа додатком отпада који настаје прерадом бундеве
У посљедње вријеме, сјеменке су препознате као додаци биљног поријекла од великог значаја за обогаћивање производа. Иако се сјеменке бундеве генерално сматрају као пољопривредни или индустријски отпад, многе студије показују да оне могу имати врло битну улогу: редукују ризик појаве канцера и инфекција, смањују ниво холестерола и глукозе у крви, ублажавају депресију,превенирају поремећаје простате и мокраћног мјехура, имају хепатопротективну улогу. Током екстракције уља из бундевиних сјеменки...
Број пројекта | 1251295 |
---|---|
Статус | Активан |
Тип пројекта | Национални - остали |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Ладислав Василишин |
Пројектни тим | проф. др Божана Оџаковић Станиша Латиновић, ма Биљана Пећанин проф. др Горан Вучић проф. др Мирјана Жабић доц. мр Наташа Лакић - Каралић |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.04.2025. |
Завршетак пројекта | 30.04.2026. |
Вредност пројекта | 6000.0 БАМ |