доц. мр Наташа Лакић - Каралић

доц. мр Наташа Лакић - Каралић

доцент
Наставник - II-4
Технолошки факултет
Научна областЗвањеДатум избора
Прехрамбене технологије намирница биљног поријекладоцент 29. септембар 2022.

Орг. јединица

  • Технолошки факултет - Катедра за прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије

Предмети

Технолошки факултет
Академске студије другог циклуса
М11001 - Савремени материјали и системи паковања
М11002 - Пројектовање процеса у прехрамбеној индустрији
М11004 - Конзервисање намирница
М11006 - Савремене тенденције у технологији воћа и поврћа
М11007 - Савремене тенденције у технологији пекарских, тјестеничарских и кондиторских производа
М11008 - Савремене тенденције у производњи сокова и концентрата
М11021 - Пројектовање процеса у прехрамбеној индустрији
М11023 - Амбалажни материјали и паковање хране
М11025 - Технологија воћа и поврћа
М11026 - Технологија препраде житарица и пекарство
М11027 - Технологија угљених хидрата и кондиторских производа
М11048 - Модификовање нутритивног квалитета производа од воћа и поврћа
М11049 - Модификовање нутритивног квалитета пекарских производа
М12020 - Студијски истраживачки рад у прехрамбеном инжењерству
Академске студије првог циклуса
Б13544 - Пекарски и тјестеничарски производи модификованог нутритивног састава
Б13545 - Кондиторски производи модификованог нутритивног квалитета
Б14732 - Контрола квалитета у технологији жита и брашна
Б14822 - Технологија жита, брашна и производа од брашна
Б14826 - Технологија пекарства и тјестеничарства
Б14827 - Технологија кондиторских производа
Б14835 - Контрола квалитета пекарских и тјестеничарских производа
Б14836 - Контрола квалитета кондиторских производа
Пољопривредни факултет
Академске студије другог циклуса
МАБ-О-10 - Савремени трендови у финализацији пољопривредних производа
МАП-И-09 - Технологија прераде и складиштења анималних производа
МРР/I-О-07 - Савремени трендови у финализацији пољопривредних производа
Академске студије првог циклуса
ОАЕ07ОТПП - Основи технологије прехрамбених производа
ОАП07КПМ - Квалитет и прерада меса
ОВВ07ОТПВГ - Основи технологије прераде воћа и грожђа
ОРП07ОТРПП - Основи технологије ратарских и повртарских производа
ОРП07СКРП - Складиштење ратарских производа
ОХК11ОПВП - Основи прераде воћа и поврћа

Библиографија

Радови у часописима

Blending Tradition and Technology: A Celery–Parsley–Turmeric Formulation for Functional Ingredient Applications
DOIdoi.org/10.3390/pr13061849
ЧасописProcesses
Година2025
АуториСтаниша Латиновић, Olja Šovljanski, Славица Грујић, Lato Pezo, Dubravka Škrobot, Jasna Čanadanović-Brunet, Dragoljub Cvetković, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Biljana Pećanac, Горан Вучић, Mirjana Milošević и Jelena Vulić
Волумен13
Број6
Веб адресаhttps://www.mdpi.com/2227-9717/13/6/1849
Chemical composition and antioxidant capacity of chicory leaves originating from wild plant (Cichorium intibus L.) and its cultivar (Cichorium intybus var. foliosum Hegi `Zuccherina di Trieste`)
DOIhttps://doi.org/10.59919/JCTE05202401008
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2024
АуториЛадислав Василишин, Горан Вучић, Srđan Ljubojević, Наташа Лакић - Каралић, Станиша Латиновић и Ана Велемир
Волумен5
Број1
Страница од49
Страница до54
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/article/266/pdf
Impact of Drying Methods on Phenolic Composition and Bioactivity of Celery, Parsley, and Turmeric—Chemometric Approach
DOIhttps://doi.org/10.3390/foods13213355
ЧасописFoods
Година2024
АуториСтаниша Латиновић, Ладислав Василишин, Лато Пезо, Наташа Лакић - Каралић, Драгољуб Цветковић, Александра Ранитовић, Сара Брунет, Теодора Цванић и Јелена Вулић
Волумен13
Број21
Веб адресаhttps://www.mdpi.com/2304-8158/13/21/3355
Effect of wholegrain buckwheat flour addition on chemical composition and sensory quality of nutritive enriched wheat scones.
DOIhttps://doi.org/10.59919/JCTE04202301E233
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2023
АуториНаташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Славица Грујић, Божана Оџаковић и Tanja Marić
Волумен4
Број1
Страница од1
Страница до6
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/article/233
Correlations between chemical and certain rheological quality parameters of wheat flour and bread
DOIhttps://doi.org/10.7251/JCTE2102017K
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2021
АуториНаташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Горан Вучић, Славица Грујић и Божана Оџаковић
Волумен2
Број1
Страница од17
Страница до27
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/
Relationship between the test weight and some physical and chemical properties of the wheat kernel
DOI10.7251/AGREN2104137K
ЧасописAgro-knowledge Journal
Година2021
АуториНаташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин и Горан Вучић
Волумен22
Број4
Страница од137
Страница до148
Веб адресаhttps://agroznanje.com/kategorije/907/agroznanje--agro-knowledge-journal-vol-22-no-4-2021
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
ЧасописMaso International Journal of Food Science and Technology
Година2020
АуториSrđan Ljubojević, Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Ана Велемир и Иван Самелак
Волумен1
Страница од51
Страница до57
Веб адресаhttp://www.maso-international.cz/
Uticaj dodatka kiselog tijesta na određene kvalitativne osobine hljeba/The effect of sourdough on some quality characteristics of bread
DOI10.7251/GHTE1208029L
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2012
АуториНаташа Лакић - Каралић и Miroslav Grubačić
Број8
Страница од29
Страница до34
Uticaj dodatka kiselog tijesta na mrvljivost hljeba od pšeničnog brašna/The effect of sourdough on crumbliness of wheat bread
DOI10.7251/AGRSR1203431L
ЧасописАГРОЗНАЊЕ
Година2012
АуториНаташа Лакић - Каралић и Miroslav Grubačić
Волумен13
Број3
Страница од431
Страница до439

Радови са скупова

Morphological characteristics and chemical composition of the fruits of black and dwarf elder (Sambucus nigra et Sambucus ebulus)
Научни скупXV CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
PublikacijaProceedings
Година2024
АуториЛадислав Василишин, Горан Вучић, Srđan Ljubojević, Наташа Лакић - Каралић, Станиша Латиновић и Ана Велемир
Страница од214
Страница до222
Веб адресаhttps://savjetovanje.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2025/02/Proceedings_2024.pdf
CHEMICAL CHARACTERIZATION OF COLD-PRESSED OIL FROM DIFFERENT VARIETIES OF HAZELNUTS
Научни скупXIV International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2023”
DOI631(048.3)(0.034.4)
PublikacijaBOOK OF ABSTRACTS
Година2023
АуториСтаниша Латиновић, Наташа Лакић - Каралић, Aleksa Kučinar, Srđan Ljubojević, Ана Велемир, Ладислав Василишин и Горан Вучић
Страница од689
Страница до689
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/
Chemical properties of shelled and unshelled apricot seeds, physico-chemical and antioxidative characterization of oils obtained from these seeds
Научни скупXII Međunarodna konferencija o društvenom i tehnološkom razvoju - STED 2023
DOIISSN 2637-3298
Publikacijabook of Proceeding
Година2023
АуториСтаниша Латиновић, Наташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин и Горан Вучић
Страница од403
Страница до409
Веб адресаhttps://stedconference.com/index.php/proceedings/
BLACK RASPBERRY (Rubus occidentalis L), A NEGLECTED MINOR FRUIT CROP
Научни скупXIII International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2022"
DOIISBN 978-99976-987-3-5
PublikacijaBook of Proceedings of the XIII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2022”
Година2022
АуториЛадислав Василишин, Горан Вучић, Срђан Љубојевић, Ана Велемир и Наташа Лакић - Каралић
Страница од775
Страница до785
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/
GINKGO LEAVES AND YEW ARILS – USABLE PARTS OF OLD PLANT SPECIES (Ginkgo biloba L. et Taxus baccata L. )
Научни скупXIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022”
DOI631(082)(0.034.2)
PublikacijaBOOK OF PROCEEDINGS XIII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2022” Jahorina, October
Година2022
АуториЛадислав Василишин, Горан Вучић, Srđan Ljubojević, Ана Велемир и Наташа Лакић - Каралић
Страница од786
Страница до795
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/
PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF PUMPKIN SEEDS AND OIL FROM PUMPKIN SEEDS
Научни скупXI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DRUŠTVENOM I TEHNOLOŠKOM RAZVOJU – STED 2022
DOIISSN 2637-3298
PublikacijaZbornik izvoda radova STED 2022
Година2022
АуториНаташа Лакић - Каралић, Ана Велемир, Nevena Ritan, Горан Вучић и Ладислав Василишин
Страница од132
Веб адресаwww.stedconference.com
Chemical composition and antioxidant features of three leafy cultures-broad leaved dock, curled dock and leaf beet
Научни скупIX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018"
PublikacijaBook of Preoceedings, Agrosym 2018
Година2018
АуториSrđan Ljubojević, Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Ана Велемир и Ivan Samelak
Страница од1294
Страница до1300
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive
Comparison of chemical composition and antioxidant activity between Indian strawberry (Duchesnea indica (Jacks.) Focke) and other species of strawberries
Научни скупIX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018"
PublikacijaBook of Proceedings Agrosym 2018
Година2018
АуториЛадислав Василишин, Srđan Ljubojević, Горан Вучић, Ана Велемир, Наташа Лакић - Каралић и Ivan Samelak
Страница од2114
Страница до2120
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive
Chemical composition, nutritional value and antioxidant properties of crabapples
Научни скупIX International Scientific Agriculture Symposium "Agrosym 2018"
PublikacijaBook of Proceedings Agrosym 2018
Година2018
АуториSrđan Ljubojević, Горан Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Ана Велемир и Ivan Samelak
Страница од2128
Страница до2135
Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/index.php/en/archive
Sadržaj mineralnih materija u plodu drenjka (Cornus mas L.)
Научни скупPeti Naučno-Stručni skup sa međinarodnim učešćem "5. juni- Svjetski dan zaštite okoliša"
DOI2566-4530
PublikacijaZbornik radova
Година2017
АуториLadislav Vasilišin, Горан Вучић, Наташа Лакић - Каралић и Zoran Kukrić
Страница од77
Страница до84
SATISFACTION OF RDA VALUES FOR MINERALS BY CONSUMING FRESH BLUEBERRIES (Vaccinium myritillus L.)
Научни скупXI SAVJETOVANJE HEMIČARA, TEHNOLOGA I EKOLOGA REPUBLIKE SRPSKE
PublikacijaThe Book of Abstracts
Година2016
АуториЛадислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Горан Вучић и Zoran Kukrić
Страница од95
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU SVJEŽIH BOROVNICA (Vaccinium myritillus L.)
Научни скупXI CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA XI Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2016
АуториГоран Вучић, Ладислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић и Zoran Kukrić
Страница од341
Страница до347
Веб адресаhttps://savjetovanje.tf.unibl.org/sr/
Ispitivanje kvaliteta novog prehrambenog proizvoda - slanih štapića sa makom./ Investigations of the new food product’s quality - Salty sticks with poppy seeds.
Научни скупXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
PublikacijaIn Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Година2016
АуториЛадислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Славица Грујић, Milica Čolović и Danica Savanović
Страница од390
Страница до398
Веб адресаhttp://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf.
Mineralni sastavhibridne sorte paprike BIBIC F1
Научни скупXXI savetovanje o biotehnologiji
PublikacijaXXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem ZBORNIK RADOVA
Година2016
АуториЛадислав Василишин, Горан Вучић, Наташа Лакић - Каралић, Ђорђе Војиновић и Zoran Kukrić
Страница од711
Страница до716
NEENZIMSKI ANTIOKSIDATIVNI STATUS PARADAJZA SORTE „VOLOVSKO SRCE“ SA PODRUČJA LIJEVČE POLJA
Научни скупXXI savetovanje o biotehnologiji
PublikacijaXXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem Zbornik radova
Година2016
АуториZoran Kukrić, Ivan Samelak, Tanja Marić, Горан Вучић, Наташа Лакић - Каралић и Ладислав Василишин
Страница од673
Страница до678
Испитивање квалитета новог прехрамбеног производа - сланих штапића са маком
Научни скуп XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
PublikacijaXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, Proceedings
Година2016
АуториЛадислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Славица Грујић, Милица Чоловић и Даница Савановић
Страница од390
Страница до398
ZADOVOLJENJE RDA VRIJEDNOSTI ZA MINERALNE MATERIJE PRI KONZUMIRANJU JAGODASTOG VOĆA
Научни скупXI Simpozijum “Savremene tehnologije i privredni razvoj"
PublikacijaZbornik radova XI Simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj"
Година2015
АуториЛадислав Василишин, Наташа Лакић - Каралић, Горан Вучић, Boško Petković и Ђорђе Војиновић
Страница од117
Страница до126
Sadržaj mikroelemenata u šumskom voću/Microelement content in forest fruits
Научни скупX Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
PublikacijaZbornik radova X Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske/Proceedings 10th Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska
Година2013
АуториЛадислав Василишин, Miroslav Grubačić и Наташа Лакић - Каралић
Страница од307
Страница до312
Ocjena kvaliteta vazduha grada Banjaluke na osnovu izmjerenih koncentracija SO2 u periodu 2000-2005. godine/Mark of air in City of Banjaluka, based on measured concentrations of SO2 between 2000 and 2005
Научни скупNaučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem
PublikacijaZbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health"
Година2006
АуториНаташа Лакић - Каралић, Denis Međed и Lidija Jočić
Страница од151
Страница до157
Stanje kvaliteta vazduha sa aspekta prisutnosti čađi (crnog dima) na području grada Banja Luke/State of air quality from the aspect of soot presence on territory of City of Banja Luka
Научни скупNaučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem
PublikacijaZbornik radova "Zaštita vazduha i zdravlje"/Collection of papers "Air protection and health"
Година2006
АуториDenis Međed и Наташа Лакић - Каралић
Страница од167
Страница до173
Uticaj prašine pamuka na ljudsko zdravlje u tekstilnoj industriji/Influence of cotton dust on human health in textile industry
Научни скупNaučna konferencija sa međunarodnim učešćem
PublikacijaZbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health
Година2004
АуториDenis Međed и Наташа Лакић - Каралић
Страница од182
Страница до186
Sumpor-dioksid, čađ i prašina na teritoriji naselja Karanovac/Sulphur dioxide, soot and dust on territory settlement Karanovac
Научни скупNaučna konferencija sa međunarodnim učešćem
PublikacijaZbornik radova Ocjena profesionalnog rizika i zaštita zdravlja/Collection of papers Evaluation of professional hazard and protection of health
Година2004
АуториNebojša Knežević, Наташа Лакић - Каралић и Vinko Lazić
Страница од241
Страница до247

Пројекти

Остали

„Утицај додатка биљног екстракта на својства природног омотача и одрживост Домаће ферментисане кобасице“

Kвалитет ферментисаних кобасица као и промјене које настају током процеса ферментације, сушења и зрења не зависе само од оснпвних компонената надјева кобасице, већ и од дпдатака који утичу на процес преласка надјева у ферментисан ...

Број пројекта1251109
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Сњежана Мандић
Пројектни тимпроф. др Љиљана Топалић-Тривуновић
Невена Ритан
проф. др Даница Савановић
др Ана Велемир
доц. мр Наташа Лакић - Каралић
ФинансијерМинистарство науке и технологије Републике Српске
Почетак реализације01.06.2019.
Завршетак пројекта01.06.2021.
Вредност пројекта8960.0 БАМ
Развој нутритивно обогаћених пекарских производа додатком отпада који настаје прерадом бундеве

У посљедње вријеме, сјеменке су препознате као додаци биљног поријекла од великог значаја за обогаћивање производа. Иако се сјеменке бундеве генерално сматрају као пољопривредни или индустријски отпад, многе студије показују да оне могу имати врло битну улогу: редукују ризик појаве канцера и инфекција, смањују ниво холестерола и глукозе у крви, ублажавају депресију,превенирају поремећаје простате и мокраћног мјехура, имају хепатопротективну улогу. Током екстракције уља из бундевиних сјеменки...

Број пројекта1251295
СтатусАктиван
Тип пројектаНационални - остали
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Ладислав Василишин
Пројектни тимпроф. др Божана Оџаковић
Станиша Латиновић, ма
Биљана Пећанин
проф. др Горан Вучић
проф. др Мирјана Жабић
доц. мр Наташа Лакић - Каралић
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске
Почетак реализације01.04.2025.
Завршетак пројекта30.04.2026.
Вредност пројекта6000.0 БАМ