проф. др Божана Оџаковић

проф. др Божана Оџаковић

ванредни професор
Наставник - II-4
Технолошки факултет
Научна областЗвањеДатум избора
Управљање и контрола квалитета хране и пићаванредни професор 24. март 2022.

Орг. јединица

  • Технолошки факултет - Катедра за прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије

Предмети

Технолошки факултет
Академске студије другог циклуса
М11015 - Управљање квалитетом и безбједности у производњи хране и пића
М11041 - Управљање квалитетом и безбједности у производњи хране и пића
М11046 - Квалитет и планирање исхране потрошача
М11047 - Планирање исхране за потхрањене и гојазне особе
М12020 - Студијски истраживачки рад у прехрамбеном инжењерству
Академске студије првог циклуса
Б11121 - Нутритивни квалитет хране I
Б13501 - Нутритивна вриједност намирница
Б13541 - Нутритивни квалитет хране II
Б13641 - Квалитет хране и планирање исхране потрошача (Нутритивне табеле)
Б14737 - Управљање безбједношћу производње хране (HACCP)
Б14738 - Методологија одређивања рока употребе прехрамбених производа
Б14741 - Методе анализе квалитета исхране потрошача
Б14815 - HACCP
Б14841 - Модификовање нутритивног састава прехрамбених производа
Б14844 - Производња и квалитет хране за потхрањене и гојазне особе
Б14845 - Производња и квалитет хране за дјецу

Библиографија

Радови у часописима

Development, quality assessment, and antioxidant properties of fruit gels made from cornelian cherries
DOIhttps://doi.org/10.61458/jepm.2024.209
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2024
АуториБожана Оџаковић, Vanja Ćupina, Славица Грујић, Станиша Латиновић и Zoran Kukrić
Волумен16
Број1
Страница од15
Страница до20
Effect of wholegrain buckwheat flour addition on chemical composition and sensory quality of nutritive enriched wheat scones.
DOIhttps://doi.org/10.59919/JCTE04202301E233
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2023
АуториНаташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Славица Грујић, Божана Оџаковић и Tanja Marić
Волумен4
Број1
Страница од1
Страница до6
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/article/233
Effect of formulation variables on sensory quality of thermo-reversible fruit filling for frozen semi-finished bakery products: modelling and optimization
DOI10.7251/JEPM2202046g
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2022
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Goranka Atelj
Волумен14
Број2
Страница од46
Страница до56
Веб адресаwww.jepm.tfzv.ues.rs.ba
APPLICATION OF FUZZY LOGIC FOR DETERMINATION OF OPTIMAL NUMBER OF EVALUATORS FOR DESCRIPTIVE SENSORY ANALYSIS
Sweet bakery products for diabetics’ diet and analysis the risks associated with selected ingredients
DOI10.7251/JEPM2102054G
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2021
АуториСлавица Грујић и Божана Оџаковић
Волумен13
Број2
Страница од54
Страница до66
Веб адресаwww.jepm.tfzv.ues.rs.ba
Nutritive composition and functionality of wild cornelian cherry fruit
DOIhttps://doi.org/10.1111/jfpp.15832
ЧасописJOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
Година2021
АуториБожана Оџаковић, Дарко Бодрожа, Zoran Kukrić, Љиљана Топалић-Тривуновић, Александар Савић и Перо Саиловић
Волумен00:e15832
Страница од1
Страница до7
Веб адресаwileyonlinelibrary.com/journal/jfpp
Bioactive components and antioxidant, antiproliferative, and antihyperglycemic activities of wild cornelian cherry (Cornus mas l.)
DOI10.20450/mjcce.2021.2417
ЧасописMACEDONIAN JOURNAL OF CHEMISTRY AND CHEMICAL ENGINEERING
Година2021
АуториБожана Оџаковић, Перо Саиловић, Дарко Бодрожа, Весна Којић, Димитар Јакимов и Zoran Kukrić
Волумен40
Број2
Страница од221
Страница до230
Correlations between chemical and certain rheological quality parameters of wheat flour and bread
DOIhttps://doi.org/10.7251/JCTE2102017K
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2021
АуториНаташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Горан Вучић, Славица Грујић и Божана Оџаковић
Волумен2
Број1
Страница од17
Страница до27
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/
Nutritive and sensory quality of commercial dry - fermented sausages - ”ČAJNA” type with different salt content
DOIhttps://doi.org/10.7251/JEPM2101026O
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2021
АуториБожана Оџаковић, Славица Грујић, Драгана Ивановић и Горан Вучић
Волумен13
Број1
Страница од26
Страница до31
Quality of energy-reduced muffin produced with whole-grain wheat flour, safe for diabetics’ nutrition.
DOI10.7251/JCTE2001041G
ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
Година2020
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Snježana Božić
Волумен1
Број1
Страница од41
Страница до53
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/quality-of-energy-reduced-muffin-produced-with-whole-grain-wheat-flour-safe-for-diabetics-nutrition/
THE POTENTIAL BIOACTIVITY OF THE WILD GROWN ROSEHIP (Rosa canina L.) AND POMEGRANATE (Punica granatum L.)
DOI10.5937/savteh2002014L
ЧасописAdvanced technologies
Година2020
АуториСтаниша Латиновић, Мирјана Бркљача, Зоран Кукрић, Божана Оџаковић и Марина Вујасин
Волумен9
Број2
Страница од14
Страница до18
The influence of roasting temperature on the physical properties of Arabica and Robusta coffee.
DOIhttps://doi.org/10.2298/APT1950172O
ЧасописACTA PERIODICA TECHNOLOGICA - APTEFF
Година2019
АуториБожана Оџаковић, Natalija Džinić, Славица Грујић и Marija Jokanović
Волумен50
Страница од172
Страница до178
Influence of coffee blends and roasting process on the antioxidant activity of coffee
DOI10.7251/JEPM19021060
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2019
АуториБожана Оџаковић, Наталија Џинић, Zoran Kukrić и Славица Грујић
Волумен11
Број2
Страница од106
Страница до111
Nutritivni kvalitet komercijalnih mješavina Arabika i Robusta kafe./ Nutritive Quality of Commercial Blends of Arabica and Robusta Coffee.
DOIhttps://doi.org/10.7251/GHTE18140310
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2018
АуториБожана Оџаковић, Natalija Džinić, Snežana Kravić, Marija Jokanović и Славица Грујић
Број14
Страница од31
Страница до37
Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/nutritivni-kvalitet-komercijalnih-mjesavina-arabika-i-robusta-kafe/
Effect of roasting degree on the antioxidant activity of different Arabica coffee quality classes.
DOI10.17306/J.AFS.2016.4.39
ЧасописActa Sci. Pol. Technol. Aliment.,
Година2016
АуториБожана Оџаковић, Natalija Džinić, Zoran Kukrić и Славица Грујић
Волумен15
Број4
Страница од409
Страница до417
Веб адреса www.food.actapol.net
Sensory and physico-chemical evaluation of commercial coffees consumed in Banja Luka (Bosnia and Herzegovina) – Part 2*
ЧасописAGRO FOOD INDUSTRY HI-TECH
Година2015
АуториБожана Оџаковић, Natalija Džinić, Славица Грујић, Snežana Kravić и Marija Jokanović
Волумен26
Број5
Страница од60
Страница до63
Веб адресаhttp://www.teknoscienze.com/articles/agro-food-industry-hi-tech-sensory-and-physico-chemical-evaluation-of-commercial-coffees.aspx
Sensory and physico-chemical evaluation of commercial coffees consumed in Banja Luka (Bosnia and Herzegovina) – Part 1
ЧасописAgro FOOD Indusrty Hi Tech
Година2015
АуториБожана Оџаковић, Natalija Džinić, Славица Грујић, Snežana Kravić и Marija Jokanović
Волумен26
Број4
Страница од52
Страница до55
Веб адресаhttp://www.teknoscienze.com/Articles/Agro-FOOD-INDUSTRY-hi-tech-24-.aspx
Uticaj biljnih vlakana na teksturu i senzorna svojstva funkcionalnih barenih kobasica
ЧасописSavremene tehnologije
Година2014
АуториRadoslav Grujić, Goran Vučić, Славица Грујић, Milan Vukić и Божана Оџаковић
Волумен3
Број1
Страница од5
Страница до10
Веб адресаhttp://www.tf.ni.ac.rs/casopis/sveska3/c1.pdf
Influence of heat treatment process on the acceptability of pasteurized beetroot
DOIDOI: 10.7251/QOL1401039V
ЧасописQUALITY OF LIFE
Година2014
АуториDragan Vujadinović, Божана Оџаковић, Radoslav Grujić, Milija Perić и Mirjan Pavlović
Волумен5
Број1-2
Страница од39
Страница до45
Веб адресаhttp://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/1406/1310.
Kvalitet crne kafe koja se priprema i konzumira na tradicionalan način
DOI10.7251/JEPMSR1305113D
ЧасописJOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT
Година2013
АуториNatalija Džinić, Marija Jokanović, Божана Оџаковић и Славица Грујић
Волумен5
Број1
Страница од113
Страница до126
Веб адресаhttp://www.journalepm.org/pdf/JOURNAL_OF_ENGINEERING_No_7.pdf
Changes of Physical Properties of Coffee Beans During Roasting
DOIDOI: 10.2298/APT1243021J
ЧасописActa Periodica Technologica
Година2012
АуториMarija R Jokanović, Natalija R Džinić, Biljana R Cvetković, Славица Грујић и Божана Оџаковић
Волумен43
Страница од21
Страница до31
Веб адресаhttp://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/1450-7188/2012/1450-71881243021J.pdf
Poboljšanje konzistencije i stabilnosti fino usitnjenih barenih kobasica od svinjskog mesa dodatkom emulgatora i stabilizatora
ЧасописTehnologija mesa
Година2010
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović
Волумен51
Број1
Страница од60
Страница до65
Веб адресаhttp://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2010_1_8.pdf
Uticaj odabranih aditiva na poboljšanje kvaliteta i stabilnosti boje fino usitnjenih barenih kobasica od pilećeg mesa
ЧасописTehnologija mesa
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Mario Dejanović
Волумен50
Број3-4
Страница од232
Страница до237
Веб адресаhttp://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2009_3_4_9.pdf
Unapređenje kvaliteta namirnica rangiranjem senzornih svojstava
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš
Волумен2
Страница од73
Страница до77
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf
Poboljšanje kvaliteta barenih kobasica primjenom deskriptivne senzorne analize.
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš
Број2
Страница од67
Страница до72
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf
Uticaj odabranih sastojaka i prehrambenih aditiva na poboljšanje senzornih svojstava peciva
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Olja Šavija и Dragana Popara
Број1
Страница од159
Страница до165
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf
Senzorna analiza kao alat za razvoj novih proizvoda
ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
Година2009
АуториСлавица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Božana Vranješ и Dragana Popara
Број1
Страница од151
Страница до157
Веб адресаhttp://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf
Deskriptivna senzorna analiza kao alat za upravljanje kvalitetom prehrambenih proizvoda
ЧасописHrana i ishrana
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Vedrana Savanović
Волумен50
Број1-2
Страница од9
Страница до13

Радови са скупова

Microbial potential of Teucrium montanum L. extracts
Научни скупVIII International Congress"Engineering, Evironment and Materials in Process Industry"
PublikacijaBook of Abstracts
Година2023
АуториБојана Даниловић, Перо Саиловић, Дарко Бодрожа, Божана Оџаковић, Љубица Живковић, Сандра Стаменковић Стојановић и Ивана Карабеговић
Страница од170
Страница до170
Chemical composition, bioactive components and antioxidant activity of wild and cultivated blackberries (Rubus Fruticosus L.)
Научни скупXIV Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska
DOICOBISS.RS-ID 137004033
PublikacijaBook of abstracts
Година2022
АуториЗоран Кукрић, Ладислав Василишин, Горан Вучић, Божана Оџаковић и Перо Саиловић
Страница од129
Веб адресаhttps://savjetovanje.tf.unibl.org/home/digital-library/book-of-abstracts/
Development of sweet bakery products with controlled nutritive quality, according to the recommendations for a healthy nutrition
Научни скуп11th Central European Congress on Food and Nutrition - CEFood2022
PublikacijaAbstract book of 11th Central European Congress on Food and Nutrition - CEFood2022, The European Federation of Food Science and Technology and Organizing committee. 27-30 September 2022, Čatež ob Savi, Slovenia
Година2022
АуториСлавица Грујић и Божана Оџаковић
Страница од54
Application of fuzzy logic for determination of optimal number of evaluators for descriptive sensory analysis
Научни скупCongress on food quality and safety, health and nutrition - NUTRICON 2021
PublikacijaIn Book of abstracts of Congress on food quality and safety, health and nutrition - NUTRICON 2021, 9-11.june, Ohrid, Republic of Macedonia
Година2021
АуториИгор Грујић, Славица Грујић и Божана Оџаковић
Страница од136
Страница до137
Nutritive composition and functionality of wild cornelian cherry fruit
Научни скупVII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry" EEM2021
PublikacijaIn Book of Abstracts of VII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry" EEM2021, 17-19. March, Jahorina, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina, 94
Година2021
АуториБожана Оџаковић, Перо Саиловић, Дарко Бодрожа, Зоран Кукрић, Љиљана Топалић-Тривуновић и Александар Савић
Страница од94
Nutritive and sensory quality of commercial meat products with different salt content
Научни скупVII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry“ EEM2021
PublikacijaIn Book of Abstracts of VII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry" EEM2021, 17-19. March, Jahorina, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina, 95
Година2021
АуториБожана Оџаковић, Славица Грујић, Драгана Ивановић и Горан Вучић
Страница од95
Sadržaj masti u zrnu kafe i uticaj na kvalitet espreso napitka/The effect of lipid content in coffee beans on the quality of the espresso beverage
Научни скупConference Production and processing of oilseeds with international participation
PublikacijaIn Proceedings of 59th Conference Production and processing of oilseeds with international participation, 17-22. Jun, Herceg Novi, Crna Gora
Година2018
АуториНаталија Џинић, Марија Јокановић, Божана Оџаковић, Славица Грујић, Биљана Пајин, Јованка Попов Раљић и Biljana Cvetković
Страница од279
Страница до285
Antioksidativna aktivnost komercijalne kafe sa tržišta Bosne i Hercegovine/Antioxidant activity of commercial coffee from the market of Bosnia and Herzegovina
Научни скупXII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska
PublikacijaIn Proceedings of XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, 2-3. november Teslić, Bosna i Hercegovina
Година2018
АуториБожана Оџаковић, Наталија Џинић, Zoran Kukrić и Славица Грујић
Страница од480
Страница до487
SECONDARY METABOLITES AND THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE BERRY FROM KOZARA MOUNTAIN
Научни скуп12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT"
PublikacijaBook of Abstracts 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT", Leskovac
Година2017
АуториИван Самелак, Божана Оџаковић, Миодраг Јазић, Мирјана Милошевић и Zoran Kukrić
Страница од38
Ishrana gojaznih osoba i proizvodnja hrane za smanjenje tjelesne mase - izazov za prehrambenu industriju
Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”
DOI10.7251/EEMSR15011617G
PublikacijaIn proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Година2017
АуториСлавица Грујић и Божана Оџаковић
Страница од1617
Страница до1637
Bezbjednost prehrambenih proizvoda – Analiza rizika upotrebe prehrambenih aditiva
Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”
DOI10.7251/EEMSR1501117G
PublikacijaIn proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Година2017
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Slađana Ćurguz
Страница од117
Страница до144
Bioaktivne komponente i antioksidativna aktivnost Robusta kafe
Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”
DOI10.7251/EEMSR15011293O
PublikacijaIn proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Година2017
АуториБожана Оџаковић, Natalija Džinić, Zoran Kukrić и Славица Грујић
Страница од1293
Страница до1307
Prihvatljivost kvaliteta napitka crne kafe ocjenjena metodom rangiranja
Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”
DOI10.7251/EEMSR671O
PublikacijaIn proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
Година2017
АуториБожана Оџаковић, Natalija Džinić и Славица Грујић
Страница од671
Страница до681
Metodologija određivanja parametara kvaliteta novog proizvoda primjenom deskriptivnih i diskriminatornih senzornih testova.
Научни скупXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology,
PublikacijaProceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology,
Година2016
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Slavica Marković
Страница од399
Страница до406
Веб адресаhttp://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf.
Promocija specifičnog nutritivnog kvaliteta hrane i deklarisanje nutritivnih izjava.
Научни скупXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
PublikacijaIn Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Година2016
АуториБожана Оџаковић, Славица Грујић и Nina Todorović
Страница од412
Страница до427
Веб адресаhttp://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf.
Razvoj novog proizvoda - voćnog preliva sa sokom narandže.
Научни скупXI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
PublikacijaIn Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology
Година2016
АуториСлавица Грујић и Божана Оџаковић
Страница од428
Страница до436
Веб адресаhttp://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf.
Influences of different ingredients on quality parameters of ice-cream topping with raspberries.
Научни скупIII International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology,
PublikacijaProceedings of III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology, 25-27.10.2016. Novi Sad, Serbia
Година2016
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Milana Ciganović
Страница од631
Страница до636
Веб адресаhttp://foodtech2016.uns.ac.rs/uploads/images/docs/Food_Kongres_NO_ISP.pdf
Effect of processing conditions on strawberries sensory quality
Научни скупIII International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology,
PublikacijaProceedings of III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology, 25-27.10.2016. Novi Sad, Serbia
Година2016
АуториСлавица Грујић и Божана Оџаковић
Страница од625
Страница до630
Веб адресаhttp://foodtech2016.uns.ac.rs/uploads/images/docs/Food_Kongres_NO_ISP.pdf
Quality Parameters of Semi Durable Pork Products on the Market of the Republic of Srpska
Научни скуп11th Symposium „Novel Technologies and Economic Development“
PublikacijaBook of Abstracts, 11th Symposium „Novel Technologies and Economic Development“, Leskovac, Serbia
Година2015
АуториKristina Milojčić, Mladen Pajević, Божана Оџаковић и Горан Вучић
Страница одp
Страница до91
Sensory analysis as a tool in the new food product development.
Научни скупII International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia
PublikacijaProceedings of II International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia
Година2014
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Milana Ciganović
Страница од325
Страница до330
Methodology for new product development on the example of gel with specific purpose
Научни скупII International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia
PublikacijaProceedings of II International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia
Година2014
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Božana Stanković
Страница од319
Страница до324
Senzorna ocjena kvaliteta i prihvatljivosti napitaka biljnog čaja od lista mente (Mentha piperita L.).
Научни скупThe Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
DOI10.13140/2.1.4069.9685.
PublikacijaIn Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
Година2013
АуториСлавица Грујић, Tatjana Bijelić, Божана Оџаковић и Даница Савановић
Страница од551
Страница до565
Užitak konzumiranja napitka kafe.
Научни скупThe Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
PublikacijaIn Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA
Година2013
АуториБожана Оџаковић, Славица Грујић, Natalija R. Džinić и Marija R. Jokanović
Страница од583
Страница до597
Primjena sistema za identifikaciju i praćenje voćnih sokova u lancu proizvodnje i snabdjevanja.
Научни скупMeđunarodni naučni simpozijum agronoma. "Agrosym Jahorina 2011"
PublikacijaZbornik radova. Međunarodni naučni simpozijum agronoma. "Agrosym Jahorina 2011"
Година2011
АуториСлавица Грујић, Brane Novaković, Radoslav Grujić и Божана Оџаковић
Страница од392
Страница до399
Water Quality of Mountain Springs and Their Importance for the Construction of Local Water Supply.
Научни скупFourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS
PublikacijaIn Proceedings of Fourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS, 25-29.05.2010. Ohrid, Republic of Macedonia
Година2010
АуториBogoljub Antonić, Radoslav Grujić, Zoran Tegeltija и Божана Оџаковић
Страница од1
Страница до7
Characteristics of Deep Groundwater and Efficiency of Installed System for Drinking Water Treatment.
Научни скупFourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS. Ohrid, Republic of Macedonia
PublikacijaProceedings of Fourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS. Ohrid, Republic of Macedonia
Година2010
АуториBogoljub Antonić, Славица Грујић, Ljubica Vujičić, Божана Оџаковић и Božana Sovilj
Страница од1
Страница до9
Senzorni kvalitet štrudle sa orasima: Definisanje deskriptora.
Научни скупI Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina,
PublikacijaKnjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina
Година2009
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић, Radoslav Grujić, Даница Савановић и Tatjana Kojadinović
Страница од402
Страница до405
Optimizacija senzornih karakteristika pekarskih proizvoda: Uticaj sastojaka i prehrambenih aditiva.
Научни скупI Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina,
PublikacijaKnjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina
Година2009
АуториСлавица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Dragana Popara
Страница од406
Страница до409
Upotreba prehrambenih boja u izradi prehrambenih proizvoda - koristi i rizici.
Научни скупI Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem, Ekološka bezbjednost u postmodernom ambijentu.
PublikacijaI Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem, Ekološka bezbjednost u postmodernom ambijentu. Knjiga I Radovi po pozivu - Plenarna predavanja. Banja Luka, BiH
Година2009
АуториRadoslav Grujić, Божана Оџаковић и Славица Грујић
Страница од77
Страница до81
Uticaj prehrambenih aditiva na formiranje i stabilnost boje barenih kobasica
Научни скупVIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija
PublikacijaZbornik radova VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija
Година2009
АуториRadoslav Grujić, Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović
Страница од28
Страница до35
Effects of Food Additives on Croissant Sensory Quality Improvement.
Научни скуп4th Central European Congress on Food, 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Cavtat, Croatia,
PublikacijaProceedings 4th Central European Congress on Food, 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Cavtat, Croatia, 2:59-66.
Година2008
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић, Midhat Jašić и S. Blagojević
Страница од59
Страница до66
Kontrola tehnološkog procesa proizvodnje kroasana u poluindustrijskim uslovima.
Научни скупDrugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina,
PublikacijaZbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2:51-55.
Година2008
АуториБожана Оџаковић, Славица Грујић и Dragana Popara
Страница од51
Страница до55
Application of Sensory Evaluation in the Croissant Quality Assurance
Научни скупProceedings. I International Congress Food Technology, Quality and Safety, XVI Symposium Cereal-Bread and Confectionery Products, Novi Sad, Serbia,
PublikacijaProceedings. I International Congress Food Technology, Quality and Safety, XVI Symposium Cereal-Bread and Confectionery Products, Novi Sad, Serbia
Година2007
АуториСлавица Грујић, Божана Оџаковић и Dragana Popara
Страница од61
Страница до68

Остали радови

REALIZOVAN NACIONALNI STRUČNI PROJEKAT U SVOJSTVU SARADNIKA NA PROJEKTU: Razvoj novih proizvoda za potrebe prehrambene industrije u Republici Srpskoj"
Година2014
АуториБожана Оџаковић
REALIZOVAN NACIONALNI STRUČNI PROJEKAT U SVOJSTVU SARADNIKA NA PROJEKTU: "Uticaj prirodnih antioksidanasa na formiranje i stabilnost boje trajnih kobasica".
Година2010
АуториБожана Оџаковић
Bakery Products Technology and Sensory Quality Improvement With Food Additives. In: Murkovic M., Cantalejo J.M., Grujic S., Courtin C. (Ed). Selected Topics on Food Science and Technology
ИздавачFaculty of Technology, University of Banja Luka (Bosnia and Herzegovina), KU Leuven (Belgium) with the Consortium of TEMPUS Project 40030_2005.
ISSN/ISBN978-99938-54-30-2
Година2009
АуториБожана Оџаковић
Страница од211
Страница до230

Књиге и монографије

Исхрана и нутритивни квалитет хране
ИздавачУниверзитет у Бањој Луци, Технолошки факултет
ISBN978-99938-54-92-0
Година2021
АуториБожана Оџаковић
Типосновни уџбеник
Број страна220
Application of Edible Films and Coatings in Food Production. In: Pellicer E. et al. (eds) Advances in Applications of Industrial Biomaterials. pp. 121-138
ИздавачSpringer, Cham.
ISBN978-3-319-62767-0
Година2017
АуториMilan Vukić, Славица Грујић и Божана Оџаковић
Типистакнута монографија међународног значаја
Број страна214
Веб адресаDOI 10.1007/978-3-319-62767-0

Пројекти

Међународни

Побољшање складишне стабилности производа од воћа и поврћа у складу са принципима циркуларне економије

Србија је значајни произвођач језграстог воћа ( 18 000 t укупно, од тога 8000 t у Војводини). На тржишту региона као и Европске уније нема мањка откупа ових производа. У Србији и у Републици Српској постоји простор за проширењем призводње и прераде језграстог воћа. Са све већом потражњом за прерађеном храном спремном за употре...

Број пројекта1251163
СтатусАктиван
Тип пројектаМеђународни научноистраживачки - Остали
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Божана Оџаковић
Пројектни тимСтаниша Латиновић, ма
проф. др Перо Саиловић
ФинансијерAUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA,POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NAUČNOISTRAŽIVAČKU DJELATNOST
Почетак реализације01.02.2023.
Завршетак пројекта29.02.2024.
Вредност пројекта4891.0 БАМ

Остали

Карактеризација плода дрена са подручја Републике Српске и израда желираног производа различите намјене за пекарску и посластичарску индустрију

Дрен се у Републици Српској више користи у домаћинствима гдје се, у мањим количинама и углавном за потребе укућана, користи за производњу ракије, ликера, сока, чаја и такозваног „мућеног“ пекмеза који се прави без топлотног третмана уз додатак одговарајуће количине шећера. Предмет истраживања овог Пројекта биће карактеризација плода дрена у циљу утврђивања његових основних физичко-хемијских особина. У склопу истраживања предвиђено је одређивање садржаја специфичних ...

Број пројекта1251108
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Божана Оџаковић
Пројектни тимдоц. др Дарко Бодрожа
проф. др Перо Саиловић
проф. др Славица Грујић
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске
Почетак реализације01.05.2019.
Завршетак пројекта15.10.2021.
Вредност пројекта17060.0 БАМ
Развој сензорно прихватљиве мјешавине одабраних зачинских биљака са побољшаним биолошким потенцијалом

Зачини представљају значајну групу прехрамбених производа од великог значаја у свакодневној исхрани човјека као и прехрамбеној индустрији, а који се углавном користе за побољшање сензорних карактеристика хране. Осим тога, чињеница је да зачини испољавају позитивне ефекте на људско здравље, укључујући антидијабетичке, антиканцерогене, хепатопротективне, антиоксидативне и антимикробне активности...

Број пројекта1251182
СтатусАктиван
Тип пројектаНационални - остали
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Горан Вучић
Пројектни тимСтаниша Латиновић, ма
проф. др Божана Оџаковић
доц. др Маја Милијаш
Марина Ракановић Клопић, ма
проф. др Ладислав Василишин
проф. др Мирјана Жабић
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске
Почетак реализације01.02.2024.
Завршетак пројекта01.02.2025.
Вредност пројекта4571.0 БАМ
Развој нутритивно обогаћених пекарских производа додатком отпада који настаје прерадом бундеве

У посљедње вријеме, сјеменке су препознате као додаци биљног поријекла од великог значаја за обогаћивање производа. Иако се сјеменке бундеве генерално сматрају као пољопривредни или индустријски отпад, многе студије показују да оне могу имати врло битну улогу: редукују ризик појаве канцера и инфекција, смањују ниво холестерола и глукозе у крви, ублажавају депресију,превенирају поремећаје простате и мокраћног мјехура, имају хепатопротективну улогу. Током екстракције уља из бундевиних сјеменки...

Број пројекта1251295
СтатусАктиван
Тип пројектаНационални - остали
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Ладислав Василишин
Пројектни тимпроф. др Божана Оџаковић
Станиша Латиновић, ма
Биљана Пећанин
проф. др Горан Вучић
проф. др Мирјана Жабић
доц. мр Наташа Лакић - Каралић
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске
Почетак реализације01.04.2025.
Завршетак пројекта30.04.2026.
Вредност пројекта6000.0 БАМ