проф. др Божана Оџаковић
Предмети
Технолошки факултетБиблиографија
Радови у часописима
Development, quality assessment, and antioxidant properties of fruit gels made from cornelian cherries
DOI | https://doi.org/10.61458/jepm.2024.209 |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2024 |
Аутори | Божана Оџаковић, Vanja Ćupina, Славица Грујић, Станиша Латиновић и Zoran Kukrić |
Волумен | 16 |
Број | 1 |
Страница од | 15 |
Страница до | 20 |
Effect of wholegrain buckwheat flour addition on chemical composition and sensory quality of nutritive enriched wheat scones.
DOI | https://doi.org/10.59919/JCTE04202301E233 |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2023 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Славица Грујић, Божана Оџаковић и Tanja Marić |
Волумен | 4 |
Број | 1 |
Страница од | 1 |
Страница до | 6 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/article/233 |
Effect of formulation variables on sensory quality of thermo-reversible fruit filling for frozen semi-finished bakery products: modelling and optimization
DOI | 10.7251/JEPM2202046g |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2022 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Goranka Atelj |
Волумен | 14 |
Број | 2 |
Страница од | 46 |
Страница до | 56 |
Веб адреса | www.jepm.tfzv.ues.rs.ba |
APPLICATION OF FUZZY LOGIC FOR DETERMINATION OF OPTIMAL NUMBER OF EVALUATORS FOR DESCRIPTIVE SENSORY ANALYSIS
Часопис | Journal of Hygienic Engineering and Design |
---|---|
Година | 2022 |
Аутори | Igor Grujić, Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Волумен | 39 |
Страница од | 176 |
Страница до | 184 |
Веб адреса | https://keypublishing.org/jhed/jhed-volumes/jhed-volume-39-fpp-14-igor-grujic-slavica-grujic-bozana-odzakovic-2022-application-of-fuzzy-logic-for-determination-of-optimal-number-of-evaluators-for-descriptive-sensory-analysis/ |
Sweet bakery products for diabetics’ diet and analysis the risks associated with selected ingredients
DOI | 10.7251/JEPM2102054G |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2021 |
Аутори | Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Волумен | 13 |
Број | 2 |
Страница од | 54 |
Страница до | 66 |
Веб адреса | www.jepm.tfzv.ues.rs.ba |
Nutritive composition and functionality of wild cornelian cherry fruit
DOI | https://doi.org/10.1111/jfpp.15832 |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION |
Година | 2021 |
Аутори | Божана Оџаковић, Дарко Бодрожа, Zoran Kukrić, Љиљана Топалић-Тривуновић, Александар Савић и Перо Саиловић |
Волумен | 00:e15832 |
Страница од | 1 |
Страница до | 7 |
Веб адреса | wileyonlinelibrary.com/journal/jfpp |
Bioactive components and antioxidant, antiproliferative, and antihyperglycemic activities of wild cornelian cherry (Cornus mas l.)
DOI | 10.20450/mjcce.2021.2417 |
---|---|
Часопис | MACEDONIAN JOURNAL OF CHEMISTRY AND CHEMICAL ENGINEERING |
Година | 2021 |
Аутори | Божана Оџаковић, Перо Саиловић, Дарко Бодрожа, Весна Којић, Димитар Јакимов и Zoran Kukrić |
Волумен | 40 |
Број | 2 |
Страница од | 221 |
Страница до | 230 |
Correlations between chemical and certain rheological quality parameters of wheat flour and bread
DOI | https://doi.org/10.7251/JCTE2102017K |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2021 |
Аутори | Наташа Лакић - Каралић, Ладислав Василишин, Горан Вучић, Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Волумен | 2 |
Број | 1 |
Страница од | 17 |
Страница до | 27 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/ |
Nutritive and sensory quality of commercial dry - fermented sausages - ”ČAJNA” type with different salt content
DOI | https://doi.org/10.7251/JEPM2101026O |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2021 |
Аутори | Божана Оџаковић, Славица Грујић, Драгана Ивановић и Горан Вучић |
Волумен | 13 |
Број | 1 |
Страница од | 26 |
Страница до | 31 |
Quality of energy-reduced muffin produced with whole-grain wheat flour, safe for diabetics’ nutrition.
DOI | 10.7251/JCTE2001041G |
---|---|
Часопис | Journal of Chemists, Technologists and Environmentalists |
Година | 2020 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Snježana Božić |
Волумен | 1 |
Број | 1 |
Страница од | 41 |
Страница до | 53 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/quality-of-energy-reduced-muffin-produced-with-whole-grain-wheat-flour-safe-for-diabetics-nutrition/ |
THE POTENTIAL BIOACTIVITY OF THE WILD GROWN ROSEHIP (Rosa canina L.) AND POMEGRANATE (Punica granatum L.)
DOI | 10.5937/savteh2002014L |
---|---|
Часопис | Advanced technologies |
Година | 2020 |
Аутори | Станиша Латиновић, Мирјана Бркљача, Зоран Кукрић, Божана Оџаковић и Марина Вујасин |
Волумен | 9 |
Број | 2 |
Страница од | 14 |
Страница до | 18 |
The influence of roasting temperature on the physical properties of Arabica and Robusta coffee.
DOI | https://doi.org/10.2298/APT1950172O |
---|---|
Часопис | ACTA PERIODICA TECHNOLOGICA - APTEFF |
Година | 2019 |
Аутори | Божана Оџаковић, Natalija Džinić, Славица Грујић и Marija Jokanović |
Волумен | 50 |
Страница од | 172 |
Страница до | 178 |
Influence of coffee blends and roasting process on the antioxidant activity of coffee
DOI | 10.7251/JEPM19021060 |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2019 |
Аутори | Божана Оџаковић, Наталија Џинић, Zoran Kukrić и Славица Грујић |
Волумен | 11 |
Број | 2 |
Страница од | 106 |
Страница до | 111 |
Nutritivni kvalitet komercijalnih mješavina Arabika i Robusta kafe./ Nutritive Quality of Commercial Blends of Arabica and Robusta Coffee.
DOI | https://doi.org/10.7251/GHTE18140310 |
---|---|
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
Година | 2018 |
Аутори | Божана Оџаковић, Natalija Džinić, Snežana Kravić, Marija Jokanović и Славица Грујић |
Број | 14 |
Страница од | 31 |
Страница до | 37 |
Веб адреса | https://glasnik.tf.unibl.org/nutritivni-kvalitet-komercijalnih-mjesavina-arabika-i-robusta-kafe/ |
Effect of roasting degree on the antioxidant activity of different Arabica coffee quality classes.
DOI | 10.17306/J.AFS.2016.4.39 |
---|---|
Часопис | Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., |
Година | 2016 |
Аутори | Божана Оџаковић, Natalija Džinić, Zoran Kukrić и Славица Грујић |
Волумен | 15 |
Број | 4 |
Страница од | 409 |
Страница до | 417 |
Веб адреса | www.food.actapol.net |
Sensory and physico-chemical evaluation of commercial coffees consumed in Banja Luka (Bosnia and Herzegovina) – Part 2*
Часопис | AGRO FOOD INDUSTRY HI-TECH |
---|---|
Година | 2015 |
Аутори | Божана Оџаковић, Natalija Džinić, Славица Грујић, Snežana Kravić и Marija Jokanović |
Волумен | 26 |
Број | 5 |
Страница од | 60 |
Страница до | 63 |
Веб адреса | http://www.teknoscienze.com/articles/agro-food-industry-hi-tech-sensory-and-physico-chemical-evaluation-of-commercial-coffees.aspx |
Sensory and physico-chemical evaluation of commercial coffees consumed in Banja Luka (Bosnia and Herzegovina) – Part 1
Часопис | Agro FOOD Indusrty Hi Tech |
---|---|
Година | 2015 |
Аутори | Божана Оџаковић, Natalija Džinić, Славица Грујић, Snežana Kravić и Marija Jokanović |
Волумен | 26 |
Број | 4 |
Страница од | 52 |
Страница до | 55 |
Веб адреса | http://www.teknoscienze.com/Articles/Agro-FOOD-INDUSTRY-hi-tech-24-.aspx |
Uticaj biljnih vlakana na teksturu i senzorna svojstva funkcionalnih barenih kobasica
Часопис | Savremene tehnologije |
---|---|
Година | 2014 |
Аутори | Radoslav Grujić, Goran Vučić, Славица Грујић, Milan Vukić и Божана Оџаковић |
Волумен | 3 |
Број | 1 |
Страница од | 5 |
Страница до | 10 |
Веб адреса | http://www.tf.ni.ac.rs/casopis/sveska3/c1.pdf |
Influence of heat treatment process on the acceptability of pasteurized beetroot
DOI | DOI: 10.7251/QOL1401039V |
---|---|
Часопис | QUALITY OF LIFE |
Година | 2014 |
Аутори | Dragan Vujadinović, Божана Оџаковић, Radoslav Grujić, Milija Perić и Mirjan Pavlović |
Волумен | 5 |
Број | 1-2 |
Страница од | 39 |
Страница до | 45 |
Веб адреса | http://doisrpska.nub.rs/index.php/qualitiyoflife/article/view/1406/1310. |
Kvalitet crne kafe koja se priprema i konzumira na tradicionalan način
DOI | 10.7251/JEPMSR1305113D |
---|---|
Часопис | JOURNAL OF ENGINEERING AND PROCESSING MANAGEMENT |
Година | 2013 |
Аутори | Natalija Džinić, Marija Jokanović, Божана Оџаковић и Славица Грујић |
Волумен | 5 |
Број | 1 |
Страница од | 113 |
Страница до | 126 |
Веб адреса | http://www.journalepm.org/pdf/JOURNAL_OF_ENGINEERING_No_7.pdf |
Changes of Physical Properties of Coffee Beans During Roasting
DOI | DOI: 10.2298/APT1243021J |
---|---|
Часопис | Acta Periodica Technologica |
Година | 2012 |
Аутори | Marija R Jokanović, Natalija R Džinić, Biljana R Cvetković, Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Волумен | 43 |
Страница од | 21 |
Страница до | 31 |
Веб адреса | http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/1450-7188/2012/1450-71881243021J.pdf |
Poboljšanje konzistencije i stabilnosti fino usitnjenih barenih kobasica od svinjskog mesa dodatkom emulgatora i stabilizatora
Часопис | Tehnologija mesa |
---|---|
Година | 2010 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović |
Волумен | 51 |
Број | 1 |
Страница од | 60 |
Страница до | 65 |
Веб адреса | http://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2010_1_8.pdf |
Uticaj odabranih aditiva na poboljšanje kvaliteta i stabilnosti boje fino usitnjenih barenih kobasica od pilećeg mesa
Часопис | Tehnologija mesa |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Mario Dejanović |
Волумен | 50 |
Број | 3-4 |
Страница од | 232 |
Страница до | 237 |
Веб адреса | http://www.inmesbgd.com/files/doc/casopis/radovi/2009_3_4_9.pdf |
Unapređenje kvaliteta namirnica rangiranjem senzornih svojstava
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš |
Волумен | 2 |
Страница од | 73 |
Страница до | 77 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf |
Poboljšanje kvaliteta barenih kobasica primjenom deskriptivne senzorne analize.
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Danica Glavaš |
Број | 2 |
Страница од | 67 |
Страница до | 72 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_2_Glasnik_broj_2-2009.pdf |
Uticaj odabranih sastojaka i prehrambenih aditiva na poboljšanje senzornih svojstava peciva
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Olja Šavija и Dragana Popara |
Број | 1 |
Страница од | 159 |
Страница до | 165 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf |
Senzorna analiza kao alat za razvoj novih proizvoda
Часопис | Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић, Božana Vranješ и Dragana Popara |
Број | 1 |
Страница од | 151 |
Страница до | 157 |
Веб адреса | http://glasnik.tfbl.org/brojevi/G_2009_B_1_Casopis_1_jun_09.pdf |
Deskriptivna senzorna analiza kao alat za upravljanje kvalitetom prehrambenih proizvoda
Часопис | Hrana i ishrana |
---|---|
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Vedrana Savanović |
Волумен | 50 |
Број | 1-2 |
Страница од | 9 |
Страница до | 13 |
Радови са скупова
Microbial potential of Teucrium montanum L. extracts
Научни скуп | VIII International Congress"Engineering, Evironment and Materials in Process Industry" |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts |
Година | 2023 |
Аутори | Бојана Даниловић, Перо Саиловић, Дарко Бодрожа, Божана Оџаковић, Љубица Живковић, Сандра Стаменковић Стојановић и Ивана Карабеговић |
Страница од | 170 |
Страница до | 170 |
Chemical composition, bioactive components and antioxidant activity of wild and cultivated blackberries (Rubus Fruticosus L.)
Научни скуп | XIV Conference of chemists, technologists and environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
DOI | COBISS.RS-ID 137004033 |
Publikacija | Book of abstracts |
Година | 2022 |
Аутори | Зоран Кукрић, Ладислав Василишин, Горан Вучић, Божана Оџаковић и Перо Саиловић |
Страница од | 129 |
Веб адреса | https://savjetovanje.tf.unibl.org/home/digital-library/book-of-abstracts/ |
Development of sweet bakery products with controlled nutritive quality, according to the recommendations for a healthy nutrition
Научни скуп | 11th Central European Congress on Food and Nutrition - CEFood2022 |
---|---|
Publikacija | Abstract book of 11th Central European Congress on Food and Nutrition - CEFood2022, The European Federation of Food Science and Technology and Organizing committee. 27-30 September 2022, Čatež ob Savi, Slovenia |
Година | 2022 |
Аутори | Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Страница од | 54 |
Application of fuzzy logic for determination of optimal number of evaluators for descriptive sensory analysis
Научни скуп | Congress on food quality and safety, health and nutrition - NUTRICON 2021 |
---|---|
Publikacija | In Book of abstracts of Congress on food quality and safety, health and nutrition - NUTRICON 2021, 9-11.june, Ohrid, Republic of Macedonia |
Година | 2021 |
Аутори | Игор Грујић, Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Страница од | 136 |
Страница до | 137 |
Nutritive composition and functionality of wild cornelian cherry fruit
Научни скуп | VII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry" EEM2021 |
---|---|
Publikacija | In Book of Abstracts of VII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry" EEM2021, 17-19. March, Jahorina, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina, 94 |
Година | 2021 |
Аутори | Божана Оџаковић, Перо Саиловић, Дарко Бодрожа, Зоран Кукрић, Љиљана Топалић-Тривуновић и Александар Савић |
Страница од | 94 |
Nutritive and sensory quality of commercial meat products with different salt content
Научни скуп | VII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry“ EEM2021 |
---|---|
Publikacija | In Book of Abstracts of VII International Congress “Engineering, Environment and Materials in Process Industry" EEM2021, 17-19. March, Jahorina, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina, 95 |
Година | 2021 |
Аутори | Божана Оџаковић, Славица Грујић, Драгана Ивановић и Горан Вучић |
Страница од | 95 |
Sadržaj masti u zrnu kafe i uticaj na kvalitet espreso napitka/The effect of lipid content in coffee beans on the quality of the espresso beverage
Научни скуп | Conference Production and processing of oilseeds with international participation |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of 59th Conference Production and processing of oilseeds with international participation, 17-22. Jun, Herceg Novi, Crna Gora |
Година | 2018 |
Аутори | Наталија Џинић, Марија Јокановић, Божана Оџаковић, Славица Грујић, Биљана Пајин, Јованка Попов Раљић и Biljana Cvetković |
Страница од | 279 |
Страница до | 285 |
Antioksidativna aktivnost komercijalne kafe sa tržišta Bosne i Hercegovine/Antioxidant activity of commercial coffee from the market of Bosnia and Herzegovina
Научни скуп | XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XII Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, 2-3. november Teslić, Bosna i Hercegovina |
Година | 2018 |
Аутори | Божана Оџаковић, Наталија Џинић, Zoran Kukrić и Славица Грујић |
Страница од | 480 |
Страница до | 487 |
SECONDARY METABOLITES AND THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE BERRY FROM KOZARA MOUNTAIN
Научни скуп | 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT" |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts 12th SYMPOSIUM "NOVEL TECHNOLOGIES AND ECONOMIC DEVELOPMENT", Leskovac |
Година | 2017 |
Аутори | Иван Самелак, Божана Оџаковић, Миодраг Јазић, Мирјана Милошевић и Zoran Kukrić |
Страница од | 38 |
Ishrana gojaznih osoba i proizvodnja hrane za smanjenje tjelesne mase - izazov za prehrambenu industriju
Научни скуп | V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry” |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMSR15011617G |
Publikacija | In proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2017 |
Аутори | Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Страница од | 1617 |
Страница до | 1637 |
Bezbjednost prehrambenih proizvoda – Analiza rizika upotrebe prehrambenih aditiva
Научни скуп | V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry” |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMSR1501117G |
Publikacija | In proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2017 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Slađana Ćurguz |
Страница од | 117 |
Страница до | 144 |
Bioaktivne komponente i antioksidativna aktivnost Robusta kafe
Научни скуп | V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry” |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMSR15011293O |
Publikacija | In proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2017 |
Аутори | Божана Оџаковић, Natalija Džinić, Zoran Kukrić и Славица Грујић |
Страница од | 1293 |
Страница до | 1307 |
Prihvatljivost kvaliteta napitka crne kafe ocjenjena metodom rangiranja
Научни скуп | V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry” |
---|---|
DOI | 10.7251/EEMSR671O |
Publikacija | In proceeding of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina |
Година | 2017 |
Аутори | Божана Оџаковић, Natalija Džinić и Славица Грујић |
Страница од | 671 |
Страница до | 681 |
Metodologija određivanja parametara kvaliteta novog proizvoda primjenom deskriptivnih i diskriminatornih senzornih testova.
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology, |
---|---|
Publikacija | Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology, |
Година | 2016 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Slavica Marković |
Страница од | 399 |
Страница до | 406 |
Веб адреса | http://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf. |
Promocija specifičnog nutritivnog kvaliteta hrane i deklarisanje nutritivnih izjava.
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Година | 2016 |
Аутори | Божана Оџаковић, Славица Грујић и Nina Todorović |
Страница од | 412 |
Страница до | 427 |
Веб адреса | http://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf. |
Razvoj novog proizvoda - voćnog preliva sa sokom narandže.
Научни скуп | XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of XI Conference of Chemists, Technologists and Environmentalists of Republic of Srpska, University of Banja Luka, Faculty of Technology |
Година | 2016 |
Аутори | Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Страница од | 428 |
Страница до | 436 |
Веб адреса | http://savjetovanjetfbl.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/229/11&name=PROCEEDINGS.pdf. |
Influences of different ingredients on quality parameters of ice-cream topping with raspberries.
Научни скуп | III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology, |
---|---|
Publikacija | Proceedings of III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology, 25-27.10.2016. Novi Sad, Serbia |
Година | 2016 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Milana Ciganović |
Страница од | 631 |
Страница до | 636 |
Веб адреса | http://foodtech2016.uns.ac.rs/uploads/images/docs/Food_Kongres_NO_ISP.pdf |
Effect of processing conditions on strawberries sensory quality
Научни скуп | III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology, |
---|---|
Publikacija | Proceedings of III International Congress “Food Technology, Quality and Safety”, University of Novi Sad, Institute of Food Technology, 25-27.10.2016. Novi Sad, Serbia |
Година | 2016 |
Аутори | Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Страница од | 625 |
Страница до | 630 |
Веб адреса | http://foodtech2016.uns.ac.rs/uploads/images/docs/Food_Kongres_NO_ISP.pdf |
Quality Parameters of Semi Durable Pork Products on the Market of the Republic of Srpska
Научни скуп | 11th Symposium „Novel Technologies and Economic Development“ |
---|---|
Publikacija | Book of Abstracts, 11th Symposium „Novel Technologies and Economic Development“, Leskovac, Serbia |
Година | 2015 |
Аутори | Kristina Milojčić, Mladen Pajević, Божана Оџаковић и Горан Вучић |
Страница од | p |
Страница до | 91 |
Sensory analysis as a tool in the new food product development.
Научни скуп | II International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia |
---|---|
Publikacija | Proceedings of II International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia |
Година | 2014 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Milana Ciganović |
Страница од | 325 |
Страница до | 330 |
Methodology for new product development on the example of gel with specific purpose
Научни скуп | II International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia |
---|---|
Publikacija | Proceedings of II International Congress Food Technology Quality and Safety, 28-30.10.2014. Novi Sad, Serbia |
Година | 2014 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Božana Stanković |
Страница од | 319 |
Страница до | 324 |
Senzorna ocjena kvaliteta i prihvatljivosti napitaka biljnog čaja od lista mente (Mentha piperita L.).
Научни скуп | The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA |
---|---|
DOI | 10.13140/2.1.4069.9685. |
Publikacija | In Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA |
Година | 2013 |
Аутори | Славица Грујић, Tatjana Bijelić, Божана Оџаковић и Даница Савановић |
Страница од | 551 |
Страница до | 565 |
Užitak konzumiranja napitka kafe.
Научни скуп | The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of The Second Scientific – Professional Conference Jahorina Business Days of: Entrepreneurship, Gastronomy and Tourism, JBD - EGT – 2013. organized by Faculty of Economics University of East Sarajevo, 5-9.03.2013, Jahorina, BA |
Година | 2013 |
Аутори | Божана Оџаковић, Славица Грујић, Natalija R. Džinić и Marija R. Jokanović |
Страница од | 583 |
Страница до | 597 |
Primjena sistema za identifikaciju i praćenje voćnih sokova u lancu proizvodnje i snabdjevanja.
Научни скуп | Međunarodni naučni simpozijum agronoma. "Agrosym Jahorina 2011" |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova. Međunarodni naučni simpozijum agronoma. "Agrosym Jahorina 2011" |
Година | 2011 |
Аутори | Славица Грујић, Brane Novaković, Radoslav Grujić и Божана Оџаковић |
Страница од | 392 |
Страница до | 399 |
Water Quality of Mountain Springs and Their Importance for the Construction of Local Water Supply.
Научни скуп | Fourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS |
---|---|
Publikacija | In Proceedings of Fourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS, 25-29.05.2010. Ohrid, Republic of Macedonia |
Година | 2010 |
Аутори | Bogoljub Antonić, Radoslav Grujić, Zoran Tegeltija и Божана Оџаковић |
Страница од | 1 |
Страница до | 7 |
Characteristics of Deep Groundwater and Efficiency of Installed System for Drinking Water Treatment.
Научни скуп | Fourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS. Ohrid, Republic of Macedonia |
---|---|
Publikacija | Proceedings of Fourth International Scientific Conference on Water Observation and Information System for Decision Support, BALWOIS. Ohrid, Republic of Macedonia |
Година | 2010 |
Аутори | Bogoljub Antonić, Славица Грујић, Ljubica Vujičić, Божана Оџаковић и Božana Sovilj |
Страница од | 1 |
Страница до | 9 |
Senzorni kvalitet štrudle sa orasima: Definisanje deskriptora.
Научни скуп | I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina, |
---|---|
Publikacija | Knjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina |
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић, Radoslav Grujić, Даница Савановић и Tatjana Kojadinović |
Страница од | 402 |
Страница до | 405 |
Optimizacija senzornih karakteristika pekarskih proizvoda: Uticaj sastojaka i prehrambenih aditiva.
Научни скуп | I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina, |
---|---|
Publikacija | Knjiga radova I Međunarodog kongresa „Inženjerstvo, materijali i menažment u procesnoj industriji“. Tehnološki fakultet Zvornik, Jahorina |
Година | 2009 |
Аутори | Славица Грујић, Radoslav Grujić, Божана Оџаковић, Даница Савановић и Dragana Popara |
Страница од | 406 |
Страница до | 409 |
Upotreba prehrambenih boja u izradi prehrambenih proizvoda - koristi i rizici.
Научни скуп | I Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem, Ekološka bezbjednost u postmodernom ambijentu. |
---|---|
Publikacija | I Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem, Ekološka bezbjednost u postmodernom ambijentu. Knjiga I Radovi po pozivu - Plenarna predavanja. Banja Luka, BiH |
Година | 2009 |
Аутори | Radoslav Grujić, Божана Оџаковић и Славица Грујић |
Страница од | 77 |
Страница до | 81 |
Uticaj prehrambenih aditiva na formiranje i stabilnost boje barenih kobasica
Научни скуп | VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova VIII Simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, Leskovac, Srbija |
Година | 2009 |
Аутори | Radoslav Grujić, Славица Грујић, Даница Савановић, Божана Оџаковић и Nikolina Rađenović |
Страница од | 28 |
Страница до | 35 |
Effects of Food Additives on Croissant Sensory Quality Improvement.
Научни скуп | 4th Central European Congress on Food, 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Cavtat, Croatia, |
---|---|
Publikacija | Proceedings 4th Central European Congress on Food, 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Cavtat, Croatia, 2:59-66. |
Година | 2008 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић, Midhat Jašić и S. Blagojević |
Страница од | 59 |
Страница до | 66 |
Kontrola tehnološkog procesa proizvodnje kroasana u poluindustrijskim uslovima.
Научни скуп | Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, |
---|---|
Publikacija | Zbornik radova, Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2:51-55. |
Година | 2008 |
Аутори | Божана Оџаковић, Славица Грујић и Dragana Popara |
Страница од | 51 |
Страница до | 55 |
Application of Sensory Evaluation in the Croissant Quality Assurance
Научни скуп | Proceedings. I International Congress Food Technology, Quality and Safety, XVI Symposium Cereal-Bread and Confectionery Products, Novi Sad, Serbia, |
---|---|
Publikacija | Proceedings. I International Congress Food Technology, Quality and Safety, XVI Symposium Cereal-Bread and Confectionery Products, Novi Sad, Serbia |
Година | 2007 |
Аутори | Славица Грујић, Божана Оџаковић и Dragana Popara |
Страница од | 61 |
Страница до | 68 |
Остали радови
REALIZOVAN NACIONALNI STRUČNI PROJEKAT U SVOJSTVU SARADNIKA NA PROJEKTU: Razvoj novih proizvoda za potrebe prehrambene industrije u Republici Srpskoj"
Година | 2014 |
---|---|
Аутори | Божана Оџаковић |
REALIZOVAN NACIONALNI STRUČNI PROJEKAT U SVOJSTVU SARADNIKA NA PROJEKTU: "Uticaj prirodnih antioksidanasa na formiranje i stabilnost boje trajnih kobasica".
Година | 2010 |
---|---|
Аутори | Божана Оџаковић |
Bakery Products Technology and Sensory Quality Improvement With Food Additives. In: Murkovic M., Cantalejo J.M., Grujic S., Courtin C. (Ed). Selected Topics on Food Science and Technology
Издавач | Faculty of Technology, University of Banja Luka (Bosnia and Herzegovina), KU Leuven (Belgium) with the Consortium of TEMPUS Project 40030_2005. |
---|---|
ISSN/ISBN | 978-99938-54-30-2 |
Година | 2009 |
Аутори | Божана Оџаковић |
Страница од | 211 |
Страница до | 230 |
Књиге и монографије
Исхрана и нутритивни квалитет хране
Издавач | Универзитет у Бањој Луци, Технолошки факултет |
---|---|
ISBN | 978-99938-54-92-0 |
Година | 2021 |
Аутори | Божана Оџаковић |
Тип | основни уџбеник |
Број страна | 220 |
Application of Edible Films and Coatings in Food Production. In: Pellicer E. et al. (eds) Advances in Applications of Industrial Biomaterials. pp. 121-138
Издавач | Springer, Cham. |
---|---|
ISBN | 978-3-319-62767-0 |
Година | 2017 |
Аутори | Milan Vukić, Славица Грујић и Божана Оџаковић |
Тип | истакнута монографија међународног значаја |
Број страна | 214 |
Веб адреса | DOI 10.1007/978-3-319-62767-0 |
Пројекти
Међународни
Побољшање складишне стабилности производа од воћа и поврћа у складу са принципима циркуларне економије
Србија је значајни произвођач језграстог воћа ( 18 000 t укупно, од тога 8000 t у Војводини). На тржишту региона као и Европске уније нема мањка откупа ових производа. У Србији и у Републици Српској постоји простор за проширењем призводње и прераде језграстог воћа. Са све већом потражњом за прерађеном храном спремном за употре...
Број пројекта | 1251163 |
---|---|
Статус | Активан |
Тип пројекта | Међународни научноистраживачки - Остали |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Божана Оџаковић |
Пројектни тим | Станиша Латиновић, ма проф. др Перо Саиловић |
Финансијер | AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA,POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NAUČNOISTRAŽIVAČKU DJELATNOST |
Почетак реализације | 01.02.2023. |
Завршетак пројекта | 29.02.2024. |
Вредност пројекта | 4891.0 БАМ |
Остали
Карактеризација плода дрена са подручја Републике Српске и израда желираног производа различите намјене за пекарску и посластичарску индустрију
Дрен се у Републици Српској више користи у домаћинствима гдје се, у мањим количинама и углавном за потребе укућана, користи за производњу ракије, ликера, сока, чаја и такозваног „мућеног“ пекмеза који се прави без топлотног третмана уз додатак одговарајуће количине шећера. Предмет истраживања овог Пројекта биће карактеризација плода дрена у циљу утврђивања његових основних физичко-хемијских особина. У склопу истраживања предвиђено је одређивање садржаја специфичних ...
Број пројекта | 1251108 |
---|---|
Статус | Неактиван |
Тип пројекта | Национални научноистраживачки |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Божана Оџаковић |
Пројектни тим | доц. др Дарко Бодрожа проф. др Перо Саиловић проф. др Славица Грујић |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.05.2019. |
Завршетак пројекта | 15.10.2021. |
Вредност пројекта | 17060.0 БАМ |
Развој сензорно прихватљиве мјешавине одабраних зачинских биљака са побољшаним биолошким потенцијалом
Зачини представљају значајну групу прехрамбених производа од великог значаја у свакодневној исхрани човјека као и прехрамбеној индустрији, а који се углавном користе за побољшање сензорних карактеристика хране. Осим тога, чињеница је да зачини испољавају позитивне ефекте на људско здравље, укључујући антидијабетичке, антиканцерогене, хепатопротективне, антиоксидативне и антимикробне активности...
Број пројекта | 1251182 |
---|---|
Статус | Активан |
Тип пројекта | Национални - остали |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Горан Вучић |
Пројектни тим | Станиша Латиновић, ма проф. др Божана Оџаковић доц. др Маја Милијаш Марина Ракановић Клопић, ма проф. др Ладислав Василишин проф. др Мирјана Жабић |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.02.2024. |
Завршетак пројекта | 01.02.2025. |
Вредност пројекта | 4571.0 БАМ |
Развој нутритивно обогаћених пекарских производа додатком отпада који настаје прерадом бундеве
У посљедње вријеме, сјеменке су препознате као додаци биљног поријекла од великог значаја за обогаћивање производа. Иако се сјеменке бундеве генерално сматрају као пољопривредни или индустријски отпад, многе студије показују да оне могу имати врло битну улогу: редукују ризик појаве канцера и инфекција, смањују ниво холестерола и глукозе у крви, ублажавају депресију,превенирају поремећаје простате и мокраћног мјехура, имају хепатопротективну улогу. Током екстракције уља из бундевиних сјеменки...
Број пројекта | 1251295 |
---|---|
Статус | Активан |
Тип пројекта | Национални - остали |
Организациона јединица | Технолошки факултет |
Руководилац | проф. др Ладислав Василишин |
Пројектни тим | проф. др Божана Оџаковић Станиша Латиновић, ма Биљана Пећанин проф. др Горан Вучић проф. др Мирјана Жабић доц. мр Наташа Лакић - Каралић |
Финансијер | Министарство за научнотехнолошки развој и високо обарзовање Републике Српске |
Почетак реализације | 01.04.2025. |
Завршетак пројекта | 30.04.2026. |
Вредност пројекта | 6000.0 БАМ |