Сензорна анализа намирница

Акроним
Б14712
Статус предмета
обавезан
Семестар
7
Фонд часова
3П + 0В
Број ЕСПБ
7.0
Студијски програм
Биотехнолошко прехрамбени
Модул
смјер Контрола квалитета и хигијенске исправности намирница
Тип студија
Академске студије првог циклуса
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вјежбе)

Нема података

Наставник/сарадник (ДОН)
Условљност другим предметима / Облик условљености

/

Циљеви изучавања предмета

Да омогући студенту стицање теоријских и практичних знања о: сензорном квалитету производа и значају одабраних сензорних својстава за цјелокупан квалитет прехрамбеног производа, условима неопходним за објективно провођење сензорне анализе, грађом и функциојм чула човјека одговорних за идентификовање сензорних надражаја и утисака, као и практичном примјеном тестова и метода сензорне анализе намирница.

Исходи учења (стечена знања)

Послије реализације наставе и полагања испита студент треба бити оспособљен за самостално планирање, организовање и провођење одабраних тестова и метода сензорне анализе хране и пића, разумијевање, интерпретацију и кориштење резултата за тимски рад на контроли и управљању квалитетом производа у предузећима прехрамбене индустрије и/или контрлоним институцијама у циљу усаглашавања квалитета производа са прописаним, као и очекивањима потрошача на циљном тржишту.

Садржај предмета

Сензорна анализа као дио система квалитета; Квалитет прехрамбених производа - субјективан и објективан приступ; Услови неопходни за објективно провођење сензорне анализе (простор, опрема, прибор, припремање и сервирање узорака, оцјењивачи, дефинисање циља анализе и избор одговарајуће методе анализе); Важнија сензорна својства и анатомскофизиолошке основе сензорне анализе (Визуелни утисци и чуло вида, оцјењивање боје; Олфакторни утисци, оцјењивање мириса; Орални утисци, оцјењивање укуса и ароме; Звучни утисци; Хапте-кинестетски утисци; Текстура-конзистенција); принципи и поступци идентификовања и оцјењивања квалитета одабраних сензорних својстава и свеукупног квалитета прехрамбених производа, одговарајуће методе сензорне анализе и тестови.

Литература
  1. Грујић Славица. 2015. Сензорна оцјена квалитета и прихватљивости прехрамбених производа./ Sensory evaluation of food products quality and acceptability. Технолошки факултет Универзитета у Бањој Луци, Бања Лука (БиХ). ISBN: 978-99938-54-54-8

  2. Popović-Raljić J. 2013. Senzorna analiza hrane i pića, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Univerzitet Novi Sad.

  3. Radovanović R. i Popović-Raljić J. 2000/2001. Senzorna analiza prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet,Univerzitet Beograd i Tehnološki fakultet, Univerzitet Novi Sad.

  4. Grujić Slavica, Spaho Nermina. 2010. Potrebe potrošača i kvalitet prehrambenih proizvoda.Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet. Sarajevo (BiH). ISBN: 978-9958-597-15-2.

  5. Stone H. and Sidel J., 2004. 3rd Edition. Sensory Evaluation Practices. Elsevier, Printed in Italy.

Облици провјере знања и оцјењивање

Писмене провјере и завршни испит.

Методе извођења наставе

Предавања, лабораторијске вјежбе, консултације.