Методологија НИР-а

Акроним
М11020
Статус предмета
обавезан
Семестар
1
Фонд часова
2П + В
Број ЕСПБ
6.0
Студијски програм
Прехрамбено инжењерство
Модул
Прехрамбено инжењерство: модул Индустријски биопроцеси (Биопроцесне технологије), Прехрамбено инжењерство: модул Нутриционизам и квалитет хране, Прехрамбено инжењерство: модул Прехрамбене технологије намирница биљног поријекла, Прехрамбено инжењерство: модул Прехрамбене технологије намирница животињског поријекла, Прехрамбено инжењерство: модул Управљање и контрола квалитета хране и пића
Тип студија
Академске студије другог циклуса
Наставник/сарадник (вјежбе)

Нема података

Условљност другим предметима / Облик условљености

/

Облик условљености:

/

Циљеви изучавања предмета

Упознази студенте са организацијом научно-истраживачког рада, специфичности рада на основним, примијењеним и развојним истраживањима, као и методама истраживања. Обрада резултата као и припрема рукописа научног и стручног рада за штампање, стил и садржај рукописа представљају недјељиву цјелину овог предмета.

Исходи учења (стечена знања)

Овладавање методама истраживања и техникама обраде резултата као и правилима и стандардима за припрему радова за штампање.

Садржај предмета

Појам науке. Мотивација и опредјељење за науку. Етика научно-истраживачког рада. Основна, примијењена и развојна истраживања. Постављање научног проблема. Прихватање задатка од наручиоца. Формулисање проблема у основним истраживањима. Постављање раднх хипотезе. Истраживање претходног знања. Извори информација: књиге, часописи, монографије, секундарне и терцијарне публикације, интернет. Методе претраживања. Базе података и њихово кориштење. Компјутерско претраживање, електронска пошта. Систематизовање информација.Модификовање радне хипотезе у складу са нађеним информацијама. Планирање истраживања. Избор метода истраживања. Опремање лабораторија за планирани рад. Провјера метода. Мјерење на познатом систему. Компјутеризовање експеримента. Самостални и тимски рад. Обрада резултата. Статистичка обрада мјерења. Графички прикази и избор оптималног начинаилустровања. Уочавање трндова и постављање квалитативног модела. Математичко моделовање. Презентовање резултата истраживања. Магистарске и докторске тезе. Припрема рукописа научног рада за публиковање. Груписање резултата. Избор дијаграма и слика. Стил и садржај рукописа. Презентовање резултата на научним скуповима. Специфичност рада на примијењеним и развојним истраживањима. Вредновање истраживања. Индекс научних цитата. Рецензије радова других истраживача. Семинарски рад.

Литература
  1. Поповић З., Како написати и објавити научно дјело, 2004. Академска мисао, Београд, Институт за физику, Зему

  2. Милосављевић Н., 1989. Основи научно-истраживачког рада, Научна књига, Београд.

  3. Боројевић С., 1988. Методологија експерименталног научног рада, Просвјета, Нови Сад.

  4. Зеленика Р. 1988. Методолифија и технологија израде знанственог и стручног рада, Таурнум, Београд.

Облици провјере знања и оцјењивање

Семинарски рад у којем студент самостално обрађује одабрану тему, писмене провјере и завршни испит.

Методе извођења наставе

Предавања, вјежбе, консултације, колоквијуми (провјере знања), семинарски рад, завршни усмени испит